Verden

Retter hatet mot Russland

I flere tiår har radikale islamister i Midtøsten brent amerikanske flagg. Nå kan et nytt flagg bli kastet i flammene – det russiske.

JERUSALEM (Dagsavisen): Da president Vladimir Putin tidligere i måneden ga grønt lys til angrepene i Syria, var målet å redde regimet til sin allierte Bashar Assad, samt posisjonere Russland som en stormakt. Nå kan offensiven få en utilsiktet og farlig konsekvens. Den russiske bombingen i Syria ser ut til å utløse det samme sinnet blant ekstreme sunnimuslimer som til nå har vært forbeholdt USA.

– Russland er allerede en ny «bad guy» – en satan, forteller en syrer fra Damaskus til Dagsavisen.

– Til nå har USA vært symbolet på alt det gale. Men med Russland kommer det til å bli enda verre, sier 31-åringen.

LES OGSÅ: – Syria er blitt en global krise

Inn i konflikten

Med bombeangrepene har Russland plassert seg selv midt i den farlige konflikten mellom sunni- og sjiamuslimer som utspiller seg over hele Midtøsten – fra Libanon til Saudi-Arabia og fra Irak til Jemen. Syrias Assad er alliert med sjiamuslimske Iran, og mange ser på Russlands krigføring som en krig også mot sunnimuslimene.

– Russland kommer til å få et enda verre omdømme enn USA. For Russland har jo vært en del av drapsmaskineriet helt fra begynnelsen av, sier syreren oppgitt.

Minst 250.000 mennesker er blitt drept i Syria siden borgerkrigen startet i 2011, og over åtte millioner mennesker er på flukt. Mens den islamske staten (IS) får mye oppmerksomhet på grunn av sin groteske brutalitet, er det Assads regime som står bak storparten av overgrepene.

– Dette kommer til å bli Russlands nye Afghanistan, sier syreren, og trekker linjene tilbake til Sovjetunionens invasjon av det asiatiske landet i 1979. I ti år kriget Moskva i Afghanistan, og hundretusener ble drept.

Følg Dagsavisen på Twitter og Facebook!

Ny runde

Det var også Sovjetunionens krig i Afghanistan – og ikke Vesten – som skapte grobunn for terrororganisasjoner som al-Qaida. Radikale muslimer fra hele Midtøsten strømmet i de dager til Kabul for å kjempe mot russerne. Nesten 40 år senere kan Russland gå inn i en ny konfrontasjon med sunnimuslimske ekstremister.

Men mens man i Vesten skiller mellom Vest- og Øst-Europa, og USA og Russland, ser Den islamske staten på alle som del av en og samme korsfarerkultur.

– Dette er USAs viktigste allierte: Russland, Iran og Syria, ble det fastslått i siste utgave av Dabiq, IS sitt månedsmagasin.

Russland ble nevnt hele 39 ganger i Dabiqs forskjellige artikler.

Konspirasjonsteorier

Men Moskva har knapt angrepet posisjonene til Den islamske staten. I stedet er det posisjoner tilknyttet Den frie syriske armeen, den vestligstøttede opposisjonsgruppen, som blir bombardert i Syria. I Vesten og blant syriske opposisjonelle er da også forklaringen på denne overraskende russiske beslutningen gjerne noe forskjellig. I Vesten har fokuset vært satt på Putins ønske om å redde Assad fra opposisjonsgruppenes angrep. Men blant syriske opposisjonelle hører en heller en annen forklaring, som både er noe mer komplisert og kanskje en smule konspiratorisk. Slik forklarte en syrisk opposisjonell situasjonen overfor Dagsavisen:

– Putin ønsker å knuse den moderate opposisjonen, slik at de eneste som står igjen vil være Assad og Den islamske staten. Da vil ikke Vesten ha noe annet valg enn å stille seg bak Assad, og dermed akseptere en dagsorden satt av Moskva.

I helgen lovte imidlertid Russland å intensivere angrepene mot IS.

– Vår etterretning viser at panikk har begynt å spre seg blant terroristene, skrøt general Andrey Kartapolov, og la til at mellom 500 og 600 av krigerne nå er på vei til Europa – på flukt.

Men selv om IS kan være under press, blir dette forklart av islamistene selv som del av en større, guddommelig plan. Ifølge IS-publikasjonen Dabiq skal det hele bli verre før det kan bli bedre. I siste utgave siteres avdøde Abu Musab al-Zarqawi, mannen som i Irak grunnla forløperen til dagens IS:

– Gnisten er blitt tent her i Irak, og ilden vil fortsette å brenne varmere og varmere helt til korsfesterarmeene blir oppslukt av flammene i Dabiq, sto det.

Magasinet Dabiq er oppkalt etter en liten by med samme navn i det nordlige Syria, der islamistene tror at et armageddon vil finne sted når «muslimske og kristne armeer» snart skal brake sammen.

LES OGSÅ: De så Syria-krigen begynne

Mer fra Dagsavisen