Klimaendringer dreper laksen i Alaska: Vannet er rett og slett for varmt

Over 850 laks ble funnet døde langs en elv i Alaska. Vannet i elvene er blitt for vrmt for laksen.

Denne sommeren har en uventet hetebølge herjet i Alaska, og nå har det varme vannet drept over 850 laks i elvene.  Forskre har observert fiskedød blant flere av artene, skriver CNN

En av dem er Stephanie Qiunn-Davidson. Hun ble varslet av lokalbefolkningen om en massiv fiskedød langs Alaskas Koyokuk-elv i slutten av juli, og tok med seg flere kolleager for å studere fenomenet. 

 

 

Les også: (+) Akutt vannmangel truer en av fire

Kvelt av varmen

Der registrerte de hele 850 døde laks, men de mener tallet mest sannynlig er fire til ti ganger større. Forskerne begynte å undersøke laksen for skader, parasitter og infeksjoner, men fant ingenting. Nesten all laksen hadde «nydelige egg klare til å klekkes inni seg» forteller Quinn-Davidson til CNN.

Ettersom massedøden skjedde samtidig med hetebølgen, konkluderte de med at det varme vannet må ha drept dem. Varmen minsker mengden oksygen i vannet, og laksen blir kvalt. 

Quinn-Davidson er sjokkert. Hun har jobbet som forsker i åtte år, og har aldri hørt om noe lignende før. 

– Jeg tror ikke folk er klar over hvor stor massedøden er i disse elvene, sier hun.

Les også: Juli varmeste måned noensinne og Forskere: Klimaendringene forsterket hetebølgen

Større hetebølge enn modellene for klimaendringer forutså 

Forskningslederen ved the Cook Inletkeeper, Sue Mauger, forklarer at hetebølgen har vært spesiell fordi den har skapt varmerekorder i vannet og lufta samtidig.

Forskerne hennes har målt tempraturen i elvene rundt Cook Inlet, som ligger sør for Anchorage i Alaska, siden 2002. Aldri før har de målt tempraturer over 24,4 grader. Den 7. juli var det 27,6 grader i en av de største lakselvene i dette området. 

Mauger og de andre forskerne publiserte en studie i 2016 med moderate og pessimistiske modeller for hvordan temperaturen i elvene ville stige i takt med klimaendringene. 

– Temperaturene i 2019 har allerede oversteget vårt «worst-case scenario»  for 2069, sier hun. 

Mauger forklarer at varmen påvirker laksen på forskjellige måter, avhengig av de ulike elvene de svømmer i. 

– Når vannet blir så varmt klarer ikke laksen og ta til seg oksygen, og i andre elver har de rett og slett ikke nok energi til å klekke eggene, og dør med friske egg inni seg, sier hun. 

Les også: Hege Ulstein: «Motstanden mot klimapolitikk vil alltid være der»

Laksen er truet 

Laksen i sørvest Canada og norvest Washington er allerede truet av overfiske. Dette er kritisk for den utryddnigstruede Orca hvalen, som lever av laksen.

Ettersom det har vært færre laks, har antallet Orca-hvaler blitt mindre og mindre de siste ti årene. 

Forrige uttalte Enviormental Protection Agency til sine forskre at de ikke lenger var i mot et gruvedriftprosjekt i Alaska, som potensielt vil ødelegge et av verdens mest verdifulle vlilaks-fiskeri, like etter at Donlad Trump hadde hatt et møte med Alaskas guvernør Mike Dunleavy. 

Les også: (+) Insektarter kan bli utryddet

Les denne: Trump om eget valgmøte: «Den største mengden mennesker noensinne». Men bilder viser noe annet