Verden

Han tok over etter Zuma – nå øker støtten til ANC

Støtten til ANC sank under skandalerammede Jacob Zuma. Nå øker den igjen med Cyril Rampaphosa som president, få måneder før valget.

Har president Cyril Ramaphosa det som skal til for å snu trenden for regjeringspartiet ANC? Det er det store spørsmålet før valget i Sør-Afrika i mai neste år.

I morgen er det ett år siden Ramaphosa ble valgt som president av ANC og dermed ble Jacob Zumas etterfølger.

Etter to måneder som partileder ble han også president i Sør-Afrika, da Zuma i februar ble tvunget til å gå av sitt eget parti.

Les også: Han var Nelson Mandelas fangevokter. Nå har han fått troen på Sør-Afrika igjen.

Går opp

Presidentskiftet brakte endelig optimisme i Sør-Afrika igjen, etter mange år med korrupsjon og skandaler både på toppen av ANC og lenger ned i gradene. Jacob Zuma hadde blitt en så stor belastning at selv partiet etter hvert gikk til det skritt å presse ham ut av presidentkontoret. ANC var og er fortsatt et kjempestort parti, men har likevel vært dalende.

BLE BYTTET UT: Jacob Zuma. FOTO: NTB SCANPIX

Jacob Zuma måtte gå av som president tidligere i år. Foto: NTB scanpix

Nå tyder målinger på at Ramaphosa har gitt partiet det oppsvinget det trengte. ANC får en oppslutning på 56 prosent og går opp fire prosentpoeng fra september i en måling fra Institute of Race Relations (IRR) som ble presenter i forrige uke i avisen Business Day.

Opposisjonspartiene Democratic Alliance (DA) og Economic Freedom Fighters (EFF) går ned henholdsvis seks og to prosentpoeng, til 18 prosent og 11 prosent.

– Målingen antyder et skifte i retning ANC siden september. Den motsatte trenden ser vi for de to opposisjonspartiene, sier IRR i sin analyse.

Les også: - Han har holdt landet vårt som gissel så lenge. Endelig er vi fri.

Fryser lønn

Da Cyril Ramaphosa tok over, lovet han blant annet å ta kampen mot korrupsjon i partiet og få økonomien i landet på rett kjøl.

Mange advarte mot å ha uforholdsmessig stor tro på store endringer med personskiftet på toppen, men at Ramaphosa erstattet Zuma vekket likevel sterkt optimisme. Den sørafrikanske randen steg i kurs og de internasjonale reaksjonene var positive. Til tross for mange år i ANC og forretningslivet er Ramaphosa selv ikke anklaget korrupsjonsskandaler, i motsetning til mange andre i ANC.

Ramaphosa har nylig innført nasjonal minstelønn som et middel for å utjevne ulikheter. Minstelønnen skal være på 12 kroner timen. Det har vært demonstrasjoner mot summen fordi fagforeninger mener den er for lav, men Ramaphosa sier det er et skritt i riktig retning.

For en uke siden kom også meldingen om at Ramaphosa har besluttet å fryse lønningene for regjeringsmedlemmer og diverse andre politikere for det inneværende finansåret – til tross for at den uavhengige lønnskommisjonen hadde anbefalt en økning.

– Presidenten erkjenner at dersom regjeringen skal få bred støtte for sine programmer, må den implementere og demonstrere gjennom praktiske handlinger at den vil utvise nøysomhet, heter det fra presidentkontoret.

Les også: Jacob Zuma splitter fortsatt ANC

Splittet parti

Ved forrige nasjonale valg i 2014 fikk ANC 62 prosent, og gikk dermed ned fra nær 66 prosent i 2009. I 2004 var ANC på topp, med nær 70 prosent.

I lokalvalgene 2016 fikk ANC en vekker da partiet mistet flertallet i tre store byer: Johannesburg, Pretoria og Port Elizabeth.

At ANC mistet støtte i byene var et tegn på at den svarte middelklassen var i ferd med å forlate partiet. Fra før av har Cape Town i mange år vært bastion for det største opposisjonspartiet, DA, som tradisjonelt var ansett som et parti for hvite og fargede, men som har fått stadig flere svarte middelklassevelgere i takt med at ANC har mistet dem.

Selv om Ramaphosa er populær, har han langt fra full kontroll i eget parti: i partiets sentralstyre har Zuma-lojalister fortsatt stor tyngde. Da Ramaphosa vant partilederjobben for et år siden var det etter er knepen seier over Nkosazana Dlamini-Zuma, som er Jacob Zumas ekskone og var Zumas favoritt som etterfølger. Partiet er fremdeles preget av sterk fraksjonering.

Les også: - Ramaphosa er blitt leder, men ANC er fortsatt i hendene på svært tvilsomme personer

– Den ene fordelen

Ratinger viser at Ramaphosa er mer populær enn partiet han representerer.

– ANC vet at det må spille på Ramaphosa som partiets ene store fordel, mener professor Roger Southall ved Universitetet i Witwatersrand i Sør-Afrika.

Han mener kun en valgkamp sentrert rundt Ramaphosa vil virke for ANC.

– Alt i alt har ANC fullstendig forspilt retten til å bli gjenvalgt i 2019, og det vet de, skriver Southall i The Conversation.

Les også: Winnie Mandela død: Derfor var hun både elsket og omstridt

Mer fra Dagsavisen