Verden

Har fått tro på Sør-Afrika igjen

Han risikerte fengselsstraff da han lot Nelson Mandela se sitt nyfødte barnebarn i fengselet. Christo Brand er fangevokteren som knyttet et helt spesielt bånd til Mandela.

– Jeg ble fortalt at jeg skulle vokte Sør-Afrikas verste kriminelle, forteller Christo Brand.

Han var 18 år og hadde fått jobb som fangevokter på Robben Island, fengselsøya utenfor Cape Town som huset det apartheidregimet i Sør-Afrika anså som de verste forbryterne i landet.

Han hadde aldri hørt om den da 60 år gamle Nelson Mandela, eller ANC.

Men den nye jobben i 1978 skulle bli starten på et livslangt og spesielt forhold mellom den unge hvite fangevokteren og en av verdens mest respekterte ledere gjennom tidene.

Les også: Zuma splitter fortsatt ANC

55.000 kort

Det første møtet med «de kriminelle» fikk den unge mannen til å stusse.

– De hadde ingen tatoveringer, som de kriminelle jeg hadde møtt tidligere. De møtte meg med høflighet og respekt, forteller Christo Brand i et intervju med Dagsavisen under et besøk i Oslo.

Brand vokste opp på en gård på landsbygda, og hjemme hadde de verken aviser eller TV.

OPTIMIST: Etter mange år med negativ utvikling har Christo Brand fått ny tro på Sør-Afrika. FOTO: ÅSNE GULLIKSTAD

Christo Brand har fått ny tro på Sør-Afrika etter at landet har fått ny president. Foto: NTB scanpix

– For meg var Mandela derfor ikke en spesiell fange til å begynne med. Men det var før jeg så alle beskjedene som ble forsøkt gitt til ham i fengselet, og jeg fant ut av han var leder i ANC, sier han.

55.000 bursdagskort kom inn til Mandela fra hele verden i løpet av det året han fylte 60, men bare ti av dem var fra Sør-Afrika.

– Jeg spurte hvorfor, og fikk til svar: De som sender kort til ham fra Sør-Afrika risikerer å bli arrestert. Mandela visste ikke engang om at han fikk så mange kort, det var noe jeg fortalte ham mange år senere, sier Brand.

Selv om foreldrene ikke var involvert i politikk, hadde faren fortalt ham om rasediskrimineringen.

Les også: Zuma går: – Endelig er vi fri

– Det var galt

– Da jeg så hvordan fangene ble behandlet, gjorde det meg trist. Jeg vokste opp på en gård, og faren min sa alltid: «Respekter andre mennesker uansett hudfarge». Da jeg jobbet i fengselet og fant ut hva de kjempet for; frihet uansett hudfarge, et land uten diskriminering og der alle kunne leve sammen som likeverdige, ble det galt for meg at de skulle holdes i fengsel for det.

Christo Brand havnet på Robben Island fordi han ikke ville i militæret; han ville ikke slåss mot de svarte. Da de lette etter fangevoktere, som var en lite attraktiv jobb, kom han til Robben Island.

Brand hadde blant annet ansvar for å gå gjennom posten til Mandela og brevene Mandela sendte ut. Han jobbet med brevene som var skrevet på engelsk og afrikaans, og sensurerte informasjonen som ikke skulle videre.

Les også: - Hva galt har jeg gjort?

Lot ham se babyen

Han behandlet også søknader om fengselsvisitter, blant annet fra Mandelas daværende kone, Winnie.

En spesiell opplevelse har festet seg i Brands minne.

– En dag hun kom med båten over, tok hun av seg regnjakken og et teppe, og så at hun hadde en sekk under. Da så jeg at det var en liten baby inni, barnebarnet til Mandela. Det hadde hun ikke lov til, fanger hadde ikke lov til møte barn. Hun bønnfalt meg om å la Mandela se ham, men jeg sa nei, forteller han.

Mandela og besøkende pleide å snakke med hverandre gjennom en glassplate. Brand sto bak Mandela.

– Hun fortalte ham at hun hadde med seg barnebarnet, som var igjen på venterommet, og Mandela ba meg om å få se ham, men jeg sa igjen nei.

På slutten av besøket spurte Mandela igjen. Brands overordnede sa til Brand, uten at noen hørte det, at hvis han klarte å få Mandela til å se babyen uten at Winnie fikk vite om det, var det greit. Etter at Winnie hadde gått ut av rommet kom det en anledning der Brand fikk holde babyen. Uten at Winnie fikk vite om det fikk de lagt babyen i Mandelas armer.

– Det var tårer i øynene da han holdt ham. Det var et følelsesladd øyeblikk, forteller Brand.

Men det var viktig at Winnie ikke fikk vite om det.

– Om hun hadde fortalt det videre ville han mistet privilegier i fengsel og jeg kunne fått fem år i fengsel. Mandela takket meg og fortalte det ikke til noen. Han hold på hemmeligheten i 20 år, før han sto i parlamentet og fortalte om historien, sier Brand.

Les også: - Det er en absurd situasjon

Lærte språket

Brand gjorde små tjenester for Mandela, som å ta med hjemmelaget mat til ham.

Mandela strevde med å lære seg afrikaans, og ba Brand om å hjelpe ham. Brand stanset da blant annet engelske aviser til Mandela.

– Mandela ble sint, og spurte hvor de engelske avisene var. Jeg svarte at han måtte lese aviser på afrikaans heretter. Siden ble han bedre og bedre, han øvde med å skrive essays på afrikaans, og snakket litt med oss på språket. Til slutt besto han eksamen i faget. Da han ble løslatt, var noen av hans første ord på afrikaans. Han ville forstå de hvites atferd, og ville lære språket vårt, sier Brand.

På slutten av Mandelas tid i arrest fikk han langt flere privilegier. Han likte en spesiell hårolje som etter hvert ble veldig vanskelig å oppdrive i landet. På 80-årsdagen til Mandela, da han var blitt president, kom Brand med en humoristisk overraskelse i presang: hårolje.

Farsfigur

Christo Brand fulgte med da Mandela i 1982 ble flyttet fra Robben Island til Poolsmoor-fengselet på fastlandet. Da Mandela slapp ut og etter hvert ble president, ordnet Mandela en jobb for Brand i parlamentet. Siden begynte han å jobbe som guide på Robben Island, før han pensjonerte seg i sommer og nå fortsetter å fortelle folk om hans egen og Mandelas historie. Søndag snakker han i Grønland kirke under Oslo Afro Arts Festival.

Forholdet til Mandela ble noe annet enn en fange-vokter-relasjon.

– Han var som en farsfigur for meg, som ga meg råd og hjelp, selv om han var fange og jeg var vokter. Vi stolte på hverandre.

Nytt håp

Selv med alle de positive endringene har ikke dagens Sør-Afrika blitt alt man drømte om.

Etter mange år med bråk og kritikk rundt den skandalerammede president Jacob Zuma, ble presset for stort selv i ANC i år, og Zuma ble tvunget til å gå av som president. Cyril Ramaphosa, som var blitt partileder i desember i fjor, tok over som president i februar.

– Det gikk galt av sted med Zuma: Mye korrupsjon, folk uten utdanning som styrer landet. Men jeg tror landet vårt går inn i en ny fase, nå som Ramaphosa har tatt over, sier Brand.

NY PRESIDENT: Cyril Ramaphosa tok over som president i Sør-Afrika i februar etter den sterkt omstridte Jacob Zuma, som ble tvunget til å gå. FOTO: NTB SCANPIX

Cyril Ramaphosa tok over som president i februar. Foto: NTB scanpix

Ramaphosa er en ANC-veteran som de siste tiårene først og fremst har vært forretningsmann.

– Mandela var veldig stolt av Ramaphosa, sier Brand.

– Jeg tror han er den beste til å styre landet videre. Men hendene hans er bundet foreløpig. Han kan ikke gjøre som han vil, for han er valgt av ANC og ikke av folket. Han er fremdeles kontrollert av Zumas folk i parlamentet, sier Brand.

Først ved valget neste år får man se om det sørafrikanske folket har tillit til at Ramaphosa kan redde både ANC og Sør-Afrika fra en nedadgående spiral.

– Da vil Ramaphosa kunne endre hele regjeringen. Vi ser allerede at det kommer flere investeringer, og jeg tror han vil ta opp kampen mot korrupsjon. Jeg tror vi går i riktig retning, sier Christo Brand, som mener ANC fortjener en ny sjanse dersom Zumas folk forsvinner.

– Folk begynte å miste håpet i Sør-Afrika. Nå må ANC vise hva Mandela kjempet for.

Les den utrolige historien om Nelson Mandelas liv: "Det som teller i livet er ikke bare det faktum at vi har levd. Det er hvilken forskjell vi har gjort i andres liv"

Mer fra Dagsavisen