– Vi er ikke late eller dumme, sier Christos Lempesis (65), en av de sinte pensjonistene som marsjerer gjennom Atens gater: FOTO: Iselin Stalheim Møller

Grekerne vender seg vekk fra EU

Folk retter sinnet mot EU i køene foran minibankene i Aten. Pensjonist Christos Lempesis krever at bankene åpner så han får tak i sparepengene sine.

ATEN (Dagsavisen): – Vi vil ikke tillate at disse folka tapper blodet vårt. Vi krever å ha tilgang til det som tilhører oss. Jeg har aldri lånt penger av noen. Jeg skylder ingen noe.

Christos Lempesis (65) marsjerer blant mange hundre, sinte greske pensjonister gjennom gatene i Aten. Den tidligere sivilingeniøren er rasende. Krav nummer én er at bankene igjen åpner så han og alle grekere som nå lever under streng kapitalkontroll, får tilgang til sparepengene sine. Så vil han at Europa lar Hellas være.

– Vi er ikke late eller dumme. Vi krever bare å få leve i verdighet og få reise, sove, spise og elske i fred. Akkurat som de fleste normale mennesker, sier han.

Etter fem år med dyp økonomisk krise og harde innsparingstiltak som har ført til dårligere levekår for de aller fleste grekere, er stemningen i Aten tydelig i ferd med å vende seg vekk fra EU.

LES OGSÅ: Grekerne vet ikke hva de stemmer over i folkeavstemningen

I kø for penger

– Det finnes ikke lys i enden av tunnelen, sier George L. (39).

Han jobber i finansdepartementet og vil ikke ha hele navnet sitt på trykk. George forteller at lønna hans er blitt kuttet med en tredjedel siden krisen startet.

– Jeg er ikke imot Europa, men dette er ikke et Europa jeg vil være med i. Alle avtaler med EU vil bare bety mer av den samme medisinen vi har hatt i fem år. Jeg er ikke redd for å gå tilbake til drakmer. Det jeg frykter, er å fortsette med dette, sier han.

Som så mange andre står han i kø utenfor minibankene denne formiddagen for å ta ut den tillatte daglige summen euro.

De greske bankene har vært under kapitalkontroll siden mandag. De siste dagenes dramatikk og spekulasjoner om at Hellas kan komme til å måtte forlate EU og euroen, har fått mange til å frykte for sparepengene sine, og milliarder av euro har forsvunnet fra greske banker bare den siste måneden, skriver The Economist.

For å hindre at kapitalflukten får bankene til å falle, er det innført strenge begrensninger på hvor mye penger grekerne får ta ut hver dag. Grensen er satt til 60 euro per person, men i Aten var minibankene i går gått tomme for 20- og 10 euro-sedler, og folk fikk derfor ikke ut mer enn 50 euro.

Følg oss på Twitter og Facebook!

Støtter Tsipras

En kvinne som også sto i pengekø utenfor en minibank, vil ikke ha navnet sitt på trykk, men sier hun er redd for pengene sine.

– Dette er som Zimbabwe. Jeg liker ikke denne situasjonen, sier hun.

Viki (49) synes derimot ikke køene gir grunn til uro.

– Dette er sentrum av Aten, det er alltid masse folk og køer utenfor bankene her, sier hun med et smil.

– Det er selvfølgelig ikke den beste situasjonen vi kunne vært i, men det har det heller ikke vært de siste fem årene, legger hun til.

Mange atenere er rasende på EU og långiverne som de mener forsøker å bli kvitt landets statsminister, Alexis Tsipras, og den venstreorienterte regjeringen han leder. Tsipras vant valget på løfter om å stanse de upopulære kuttene i velferd og offentlige utgifter. Viki er ikke i tvil om at hun fortsatt står på Tsipras' side.

– Vi har valgt denne regjeringen, nå trenger han vår støtte for et bedre Europa, sier hun.