Verden

Ekspert om USA-valget: – Et kart som favoriserer Trump

Med under seks måneder igjen før presidentvalget i USA, sier den mangeårige demokratiske spesialrådgiveren, Doug Sosnik, at Biden har en mer kronglete vei til gjenvalg enn Donald Trump.

Selv med flest stemmer er det langt fra sikkert at Joe Biden vinner presidentvalget 5. november.

For å vinne valget må Biden sikre 270 valgmannstemmer. Det er her den sittende presidenten står overfor en større utfordring enn Trump – fordi valgsystemet er innrettet slik at republikanske kandidater oftere ender opp med valgmannstemmer til tross for at de ikke har majoriteten av folkestemmene, sier Doug Sosnik til politikknettstedet Axios.

Les også: Hun ga landets overfylte skittentøykurver et ansikt (+)

– Nesten umulig

Når amerikanerne går til valg, stemmer de på valgmenn og ikke direkte på presidentkandidatene. Det er de 538 personene i valgmannskollegiet som til slutt foretar det formelle valget av president, og det er den første kandidaten til å nå 270 valgmenn som sikrer seier i valget.

En oversikt fra The Cook Political Report, viser avviket mellom folkeavstemningen og stemmene gitt i valgmannskollegiet gjennom de siste 25 årene.

– Grunnleggende sett viser oversikten at en republikansk presidentkandidat kan tape folkeavstemningen med liten margin, og likevel vinne et flertall i valgmannskollegiet. Det er imidlertid nesten umulig for en demokrat å gjøre det samme, skriver nettstedet på sine sider.

---

  • Joe Biden er demokratenes presidentkandidat.
  • Donald Trump er republikansk presidentkandidat.
  • 15.-18- juli: Republikanernes landsmøte i Milwaukee i Wisconsin.
  • 19.-22- august: Demokratenes landsmøte i Chicago.
  • 5. november: Presidentvalg.

---

Les også: Når kommer feriepengene, og hvor mye får du?

Ønsker endring

Nesten to tredjedeler av voksne i USA (65 prosent) sier at måten presidenten blir valgt på bør endres slik at vinneren av den nasjonale folkeavstemningen blir president. En tredjedel foretrekker å beholde dagens valgsystem med valgmannskollegiet, skriver Pew Research Center.

I tillegg til å ønske å endre valgsystemet, rapporterer en overveldende andel amerikanere at de er misfornøyde med jobben Kongressen gjør. En undersøkelse fra Gallup viser at 81 prosent av amerikanere i mai, synes Kongressen gjør en dårlig jobb.

Les også: Sanna Sarromaa slutter som lærer: – Jeg har vært mye redd på jobb

Usikkert om Biden tar Michigan

Samtidig som at det ikke er sikkert at Biden sikrer nok valgmenn til å vinne i november, er det nå knyttet stor usikkerhet til om han klarer å sikre seg delstaten Michigan. 15 valgmannstemmer står på spill der i høst, etter at Trump vant staten i 2016, og Demokratene marginalt sikret seier i 2020.

I stater som Arizona, Nevada og Georgia, hvor Biden i 2020 vant komfortabelt, viser meningsmålinger nå at han har mistet mange støttespillere. Sosnik sier hans analyse for øyeblikket favoriserer Donald Trump til å vinne valget i 2024.

– Min analyse av velgerhistorikk og meningsmålinger, viser et kart som for øyeblikket favoriserer Trump – selv om nye abortregler i Arizona bedrer Bidens sjanser, skriver Sosnik til Axios.

Les også: Ekspert om USA: – Trump er symptomet, ikke sykdommen (+)

Har du sett denne? Ekspert: – Putin er persona non grata. Og det vet han (+)

Les også: Spår «konstant kaos» hvis Trump vinner: – Han vil hevne seg

Les også: Trumps ferske Nato-skyts: – Hvorfor skal vi betale?

Mer fra Dagsavisen