Verden

Irans utenriksminister advarer Israel

Irans utenriksminister advarer Israel mot å foreta nye handlinger mot landet. Irans svar kommer til å bli kraftfullt hvis Israel finner på noe, varsler han.

– Hvis Israel ønsker å begi seg ut på et nytt eventyr og handle mot Irans interesser, så kommer vårt neste svar til å bli umiddelbart og på høyeste nivå, sier Irans utenriksminister Hossein Amir-Abdollahian via tolk i et intervju med NBC News.

Uttalelsene kom etter meldinger om et israelsk angrep mot Iran natt til fredag.

Før Amir-Abdollahians uttalelser, sa en høytstående iransk embetsperson til nyhetsbyrået Reuters fredag at Iran ikke har noen umiddelbare planer om gjengjeldelse mot Israel.

– Vi er ikke blitt rammet av et angrep utenfra, diskusjonene går mer i retning av infiltrasjon enn angrep, sa embetspersonen, som ikke ønsker å bli navngitt.

En iransk analytiker sa fredag til en TV-kanal i landet at «minidroner» er blitt skutt ned nær byen Isfahan. Disse ble operert av infiltratører inne i Iran, hevdet analytikeren. Angrepet ser ut til å ha vært rettet mot en iransk luftbase ved Isfahan.

Ikke bekreftet

Regjeringen i Iran har ikke bekreftet at landet er blitt angrepet av Israel.

Myndighetene i Israel har så langt ikke bekreftet at de har gjennomført noe angrep, men den høyreorienterte israelske sikkerhetsministeren Itamar Ben-Gvir fikk fredag skarp kritikk for å ha mer enn antydet at Israel sto bak.

Forrige helg angrep Iran Israel med over 300 droner og raketter. Et israelsk svar på angrepet har vært ventet.

I NBC News-intervjuet sier Amir-Abdollahian at Teheran fortsatt etterforsker angrepet som rammet Isfahan natt til fredag, og legger til at man så langt ikke har kunnet se noen koblinger til Israel.

Les også: – Dette er et nytt kapittel i den iransk-israelske skyggekrigen

– Leketøy

Utenriksministeren toner ned betydningen av angrepet. Han sier at det dreide seg om droner som fløy i noen hundre meter før de ble skutt ned av iransk luftvern.

– De var mer som leketøy som barna våre leker med, ikke droner, sier Amir-Abdollahian i intervjuet.

– Vi har ikke påvist noen forbindelser mellom disse dronene og Israel, sier utenriksministeren, og legger til at meldinger som tilsier noe annet i mediene, ikke stemmer, ifølge opplysningene Teheran sitter på.

Les også: – Nå kan Israels krigføring på Gaza fortsette og gå mye mer under radaren

Les også: – Har egentlig Iran kapasiteten til å slåss med Israel på egenhånd?

Mer fra Dagsavisen