Verden

For Russland eller for Ukraina? Nå skal Slovakia-valget avgjøres

Slovakiske velgere gikk lørdag til urnene for å velge mellom en russiskvennlig presidentkandidat og en ukrainskvennlig kandidat.

Lederen for nasjonalforsamlingen, tidligere statsminister Peter Pellegrini, er kandidaten til den russiskvennlige statsministeren Robert Fico. Tidligere utenriksminister Ivan Korcok støttes av den liberale opposisjonen.

Peter Pellegrini avlegger stemme i presidentvalget i Slovakia. Hans fremste motkandidat er Ivan Korcok. Foto: Petr David Josek / AP / NTB

Fico og Ukraina

De to er favorittene i første runde av valget og ligger nesten likt på meningsmålingene. Pellegrini har 37 prosent mot Korcoks 36 prosent. Men ingen av dem får trolig 50 prosent, og valget vil da gå videre til en ny runde.

Fico har tidligere blant annet satt spørsmålstegn ved Ukrainas suverenitet og stanset våpenhjelp til Ukraina, mens Korcok står last og brast med Ukraina i krigen med Russland.

Korcok støttes av den avtroppende presidenten Zuzana Caputova, som er svært kritisk til Fico, men som ikke tar gjenvalg.

Slovakia, EU og Nato

Etter å ha avlagt stemme lørdag understreket Pellegrini at Slovakia skal forbli i både EU og Nato, men at det ikke hindrer en mer uavhengig utenrikspolitikk.

Selv om stillingen som president i Slovakia i stor grad er seremoniell, må presidenten ratifisere internasjonale traktater. Han utnevner dommere, er øverstkommanderende for de væpnede styrkene og kan dessuten nedlegge veto mot nye lover.

Les også: Advarer mot Robert Ficos politikk: – Tester demokratiets grenser

Les også: Fico tordner mot tsjekkerne: – Dere støtter krigen

Les også: Fico spår «smertefull» løsning i Ukraina

---

Fakta om Robert Fico

  • Robert Fico er en slovakisk politiker. Han har vært statsminister i Slovakia i fire perioder, 2006–2010, 2012–2016, 2016–2018 og fra 2023. Han har vært medlem av Nasjonalrådet, det vil si nasjonalforsamlingen, fra 1992.
  • Robert Fico er utdannet jurist og var tidligere ansatt ved Vitenskapsakademiet.
  • Etter den russiske invasjonen av Ukraina i februar 2022, har Fico markert seg som motstander av å sende våpen til Ukraina. Han har heller ikke støttet de EU-sanksjonene som rammer Russland. Slovakia er ett av de europeiske landene som er mest avhengig av russisk gass og olje. Meningsmålinger etter invasjonen viste at slovaker flest mente Ukraina har mer skyld i konflikten enn Russland.
  • Fico og president Zuzana Caputova har hatt et anstrengt forhold. Men Caputova tar ikke gjenvalg, og Fico håper hans foretrukne kandidat Peter Pellegrini tar hjem seieren.

Kilde: Store norske leksikon

---

Mer fra Dagsavisen