Verden

Vulkanutbruddet på island har roet seg – lavaen beveger seg fortsatt

Lørdagens kraftige vulkanutbrudd på Island har utover søndagen avtatt i styrke. Men lavaen er fortsatt i bevegelse og truer viktig infrastruktur.

Utbruddet er det fjerde på øya siden desember. Dette utbruddet er ifølge geofysiker Magnús Tumi Guðmundsson det kraftigste i rekken.

Flere mennesker ble evakuert som følge av vulkanutbruddet, og det er erklært unntakstilstand. Søndag ettermiddag trekkes det et lettelsens sukk på sagaøya. Utbruddet er i ferd med å roe seg ned, men lavaen er fortsatt i bevegelse.

– Vi regner med at lavaen kryper framover i cirka 20 meter i timen, sier politimester på Suðurnes, Úlfar Lúðvíksson, til den islandske kringkasteren Ruv.

Politimesteren understreker at forsvarsmurene som er bygget rundt Grindavik, har vist seg verdifulle.

– Det er helt klart at dersom forsvarsmuren ikke var der, ville lavaen strømmet i en annen og mer uheldig retning, sier Lúðvíksson.

Kan isolere Grindavik

Vulkanutbruddet startet mellom Hagafell og Stóra Skógfell, ikke langt unna Grindavik.

Direktøren i det islandske sivilforsvaret, Víðir Reynisson, sier det er en reell fare for at alle veier til Grindavik blir stengt.

To av veiene er allerede stengt på vei inn til den evakuerte byen.

– Vi har en nødrute for de få innsatspersonene som er i Grindavík for å få dem ut om nødvendig, sier Reynisson til Ruv.

Lavastrømmen avtar

Lavaen flommet lørdag kveld ut fra en sprekk på nesten 3 kilometer. Så lenge den fortsatt beveger seg, utgjør den en fare for nærliggende infrastruktur. Ikke bare veiene inn til Grindavik, islendingene er også bekymret for en vannledning som trues av lavaen.

Søndag ettermiddag er lavaen omtrent 200 meter unna vannledningen.

Det meteorologiske instituttet på Island kommer med lovende nytt i 16-tiden. De forteller at lavastrømmen er i ferd med å avta i begge retninger.

– Det ser ut til at lava nesten har sluttet å strømme mot vest mot kaldtvannsledningen, opplyser de i en oppdatering til Ruv.

Instituttets naturkatastrofeeksperter sier det er mulig at lavastrømmen fortsatt beveger seg, men at bevegelsen i så fall er veldig liten.

Lavastrømmen på vei i sørlig retning mot Suðurstrandaveg har også gått ned i hastighet.

Mer fra Dagsavisen