Verden

Omkampen «ingen» vil ha – Biden og Trump er bekreftede presidentkandidater

Ekspresident Donald Trump har sikret seg det nok delegater til å bli presidentkandidat i høst. Det samme har president Joe Biden, og det er dermed duket for omkamp fra 2020.

At begge kandidatene er klare allerede i mars, betyr at valgkampen fram mot presidentvalget i november blir en av de lengste i USAs historie.

Resultatene fra fire nominasjonsvalg tirsdag var i hovedsak bare en formalitet da verken Biden eller Trump lenger hadde noen reelle utfordrere.

Biden sikret seg de 1968 delegatene som trengtes for å bli Demokratenes presidentkandidat idet han vant nominasjonsvalget i Georgia, mens Trump sikret seg de siste av de 1215 delegatene han trengte da han vant i Washington.

Eneste kandidat

Etter at tidligere FN-ambassadør Nikki Haley trakk seg fra det republikanske nominasjonsvalget, har det vært klart at Trump ville bli partiets presidentkandidat, men han hadde ikke sikret seg nok delegater til å få flertall da partiet velger sin kandidat på landsmøtet i juli.

Biden har på sin side knapt hatt utfordrere å snakke om på demokratisk side.

I en uttalelse tirsdag gikk Biden hardt ut mot det han kaller Trumps «kampanje med bitterhet, revansj og gjengjeldelse som truer selve ideen om USA».

– Velgere har nå et valg å ta om dette landets framtid. Kommer vi til å stå opp og forsvare demokratiet vårt, eller la andre rive det ned, spurte han retorisk.

Les også: Ekspert: – Da Putin gikk til krig i Ukraina, angrep han også Sovjet

Omkamp

Valget blir en omkamp av presidentvalget i 2020. Det er første gang på nesten 70 år at to kandidater møtes i to forskjellige presidentvalg.

Få velgere har uttrykt begeistring for omkampen mellom to kandidater som har liten oppslutning i befolkningen. For tiden leder Trump knapt over Biden på meningsmålingene.

Det er store saker som krigene i Ukraina og Gaza som ventes å dominere valgkampen, i tillegg til innenrikspolitiske temaer som abort og innvandring.

Samtidig er de to kandidatenes alder en bekymring for mange velgere, som ifølge meningsmålinger gjerne skulle sett at to yngre personer kjempet om makten. Biden er 81 mens Trump er 77.

Les også: Partifellens klare svar om Trump: – Nei, nei, nei

Les også: Clinton: – Godta at Joe Biden er gammel

Les også: USA-ekspert: – Nå bør Haley bryte ut av partiet

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen