Verden

USAs høyesterett gir Trump medhold – får stille i nominasjonsvalg

Høyesterett i USA har bestemt at delstater ikke kan fjerne Donald Trumps navn fra stemmelistene ved nominasjonsvalg.

Dommen fra høyesterett kommer dagen før den såkalte supertirsdag der 16 delstater skal holde nominasjonsmøter.

Dommerne i høyesterett slår fast at Trumps navn ikke kan fjernes med den begrunnelse at han var ansvarlig for opptøyene i Washington 6. januar 2021.

I en kort kommentar sier Trump at vedtaket er «en stor seier for USA».

Beslutningen omgjør et vedtak i delstaten Colorado om at Trump ikke kunne stille til valg i nominasjonsvalget på grunn av sin rolle under hendelsene i Washington. Dommerne i høyesterett var enstemmige i sin kjennelse.

Grunnloven

Utestengelsen ble begrunnet med Trumps rolle i stormingen av Kongressen 6. januar 2021 og et grunnlovstillegg som sier at personer som deltar i oppvigleri, ikke kan søke offentlige verv.

Det republikanske partiet i Colorado hadde bedt høyesterett, der det konservative flertallet på 6–3 inkluderer tre dommerne utnevnt av Trump, om å avgjøre saken om hans valgbarhet før supertirsdag.

Også valgmyndighetene i Maine vil nekte Trump deltakelse i nominasjonsvalget, men delstaten har satt beslutningen sin til side i påvente av kjennelsen fra høyesterett. Nå er Trump sikret deltakelse i nominasjonsvalgene i alle USAs delstater.

Les også: Hva om noe skjer med Trump eller Biden? – Helt rasjonelt å diskutere det

En ventet dom

Utfallet av høyesteretts behandling var ikke uventet. Da domstolen i februar hørte argumentene fra begge sider, signaliserte flere dommere tvil om hvorvidt Colorado kunne bestemme å styrke Trumps navn fra nominasjonslistene.

Det aktuelle grunnlovstillegget, paragraf 3 i det fjortende tillegget, har ikke tidligere vært prøvd for høyesterett. Det stammer fra 1866, kort etter borgerkrigens slutt, og hadde som mål å hindre at opprørske sørstatsrepresentanter skulle ta plass i Kongressen.

Rent praktisk betyr mandagens vedtak at de stemmer som Trump får i Colorado og Maine under avstemningen supertirsdag, blir telt med. Trump har allerede en overlegen ledelse i kampen om å bli Republikanernes kandidat i presidentvalget i november.

Les også: Supertirsdagen kan avdekke svakheter hos Trump

Les også: Trump på bunn i ny undersøkelse: Tidenes verste president

Les også: USA-ekspert: – Én ting blir mer og mer klart for meg om Donald Trump

Mer fra Dagsavisen