– Det kunne hatt store negative konsekvenser for Thune å ikke støtte Donald Trump. Det er nulltoleranse på grasroten for Trump-kritikk, poengterer statsvitenskap-professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet til Dagsavisen.
John Thune (63) er kjent som Mitch McConnells «nummer to»-mann i Senatet. McConnell (82) er Republikanernes minoritetsleder der, mens Thune har rollen som innpisker.
Trump vant søndag Republikanernes nominasjonsvalg i South Carolina med klar margin mot Nikki Haley, og ekspresidenten er den soleklare favoritten til å bli partiets kandidat i presidentvalget i USA 5. november.
– Resultatet i South Carolina gjør det klart at Donald Trump blir Republikanernes kandidat i det utrolig viktige presidentvalget senere i år. Jeg støtter tidligere president Trumps kampanje for å vinne dette valget, sier Thune til Fox News.
– Sammen må vi få satt punktum for den katastrofale Biden-Schumer-agendaen, tilføyer han, og viser til sittende president Joe Biden og Chuck Schumer, Demokratenes majoritetsleder i Senatet.
Mitch McConnells etterfølger?
63-årige Thune har for øvrig norske røtter. Thunes farfar, Nicholas Thune, kom i sin tid som innvandrer fra Norge til USA. John Thune har selv omtalt sin norske bakgrunn i sosiale medier tidligere.
Dagsavisen har tidligere skrevet at South Dakota-senatoren ser ut til å bli etterfølgeren når McConnell en dag gir seg som partiets leder i Senatet. Internvalg i Senatet er basert på senioritet, og Thune er nummer to i det republikanske senatshierarkiet.
– Den eneste støtteerklæringen som ser ut til å bety noe i amerikansk politikk, er Trumps egen. Støtteerklæringer har sjelden stor betydning, og i alle fall ikke så sent i racet, forklarer Hilmar Mjelde.
Han mener at også Senatet i USA er i ferd med å «trumpifiseres».
– Det pågår et generasjonsskifte. De republikanske senatorene som blir valgt fremover, vil generelt være mye mer «pro Trump», sier professoren og fortsetter:
– Senatorene i USA sitter i seks år, derfor har trumpifiseringen av republikanerne tatt noe mer tid. Men nå er de siste «anti-Trump-senatorene», som Mitt Romney, på vei ut.
Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Slik er han bak kulissene (+)
– Donald Trump er partiets leder, også i Senatet
– John Thune er en lagspiller som tilpasser seg trumpifiseringen av partiet. Du må være det for å være en senatsleder. Du kan ikke gå mot flertallet i partiet ditt, da kan du ikke være en effektiv leder, påpeker Hilmar Mjelde.
Thune er kjent som en alliert av Mitch McConnell, og sistnevnte har hatt et stadig kjøligere forhold til Trump etter stormingen av Kongressen 6. januar 2021. Det har derfor knyttet seg spenning til hvorvidt McConnell og Thune vil støtte ekspresidentens jakt på en ny periode i maktens korridorer i Washington D.C. Ifølge NBC News jobber Trumps og McConnells rådgivere nå for å se på hvorvidt McConnell kan tenke seg å støtte Trump, tross uenighetene dem imellom.
Mjelde mener en aldrende McConnell ser ut til å tape makt i relativt høyt tempo.
– Helseproblemene og Trumps økende dominans det siste året har virkelig svekket McConnells posisjon, tror professoren.
Han mener nå å se en trend som er gunstig for tidligere president Trump.
– Donald Trump er Det republikanske partiets leder, også i Senatet. Det har blitt mer og mer klart for meg de siste ukene. Måten Trump kan dirigere partiet fra utsiden av Kongressen, er noe vi ikke har sett på samme måte tidligere, sier Mjelde.
Økende makt i Senatet kan også være økonomisk gunstig for ekspresidenten.
– Hvis senatslederskapet stiller seg bak Trump, er det et viktig signal til partiets rike onkler om å gjøre det samme ved å åpne lommeboken. Trump trenger nemlig mer valgkampmidler, sier USA-eksperten.
Les også: Ekspert mener hevn ser ut til å være Trumps eneste plan
Les også: «Drypper gift i Putins øre»: – Han bøyer seg ikke for noen
Les også: Ekspert om Trumps Nato-advarsel: – En vekker for Europa
---
Fakta om Kongressen i USA
- Kongressen består av to kamre: Senatet og Representantenes hus.
- Senatet har 100 medlemmer, to fra hver delstat uansett størrelse.
- En tredel av senatorene velges hvert annet år. Valgperioden for hver senator er seks år.
- Representantenes hus har 435 medlemmer som er valgt fra valgkretser i hver stat. Samtlige velges annethvert år.
- Antallet valgkretser varierer etter folketallet slik at California, USAs mest folkerike delstat, har 53, mens stater med få innbyggere, som blant annet Alaska og Wyoming, bare har én hver.
- Demokratene har for øyeblikket et knapt flertall i Senatet, mens Republikanerne har et knapt flertall i Representantenes hus.
- Representantenes hus deler myndigheten til å vedta lover, skatter og bevilgninger med Senatet. Hvert kammer har full adgang til å endre eller forkaste forslag som er vedtatt i det andre. I tilfeller der de gjør ulike vedtak i samme sak, kan de komme til enighet gjennom en særskilt «konferansekomité», der representanter fra begge kamre møter. Representantenes hus har enerett til å ta initiativ til skatte- og avgiftsøkninger, men fordi Senatet har rett til å foreslå tillegg til disse, har regelen uklar betydning i praksis.
- Det er Representantenes hus som reiser anklage i riksrettssaker (impeachment) og deretter fører saken for Senatet, som feller dom eller frikjenner.
(Kilde: Ballotpedia/Store norske leksikon)
---
Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen
Les også: Hva om noe skjer med Trump eller Biden? – Helt rasjonelt å diskutere det