Verden

Hundretusener bes evakuere på grunn av skogbrannfare i Australia

Flere hundre tusen innbyggere sørøst i Australia har fått beskjed om å evakuere fordi en kraftig hetebølge kan føre til at omfattende skogbranner sprer seg.

Det er sent ut varsel om ekstrem skogbrannfare for store deler av delstaten Victoria, som står overfor de verste forholdene på fire år. I Mildura, en by med 56.000 innbyggere rundt 50 mil nordvest for Melbourne, kan temperaturen komme opp i 45 grader, advarer landets værvarslingstjeneste.

Dette blir en veldig krevende dag for brannmannskapene. I dag er en av de dagene der lokalsamfunn kan bli nødt til å handle umiddelbart på svært kort varsel, sier delstatens brannsjef Jason Heffernan til kringkasteren ABC.

Flere hundre brannfolk kjemper mot flammene i en stor skogbrann i Ballarat, snaut ti mil vest for storbyen Melbourne. Så langt er seks boliger ødelagt i brannen, som startet torsdag.

Hetebølgen er ventet å feie inn over det australske innlandet og bevege seg over Victoria før den når New South Wales torsdag. Det er totalforbud mot bruk av åpen ild i en rekke byer, inkludert Melbourne.

Lyn kan utløse nye skogbranner, og fra onsdag ettermiddag er det varslet kraftig vind, som kan spre brannen ved Ballarat, forteller Heffernan.

Les også: Ekspert: – Én ting blir mer og mer klart for meg om Donald Trump

Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato

Mer fra Dagsavisen