Verden

Fico kaller den vestlige holdningen til krigen en komplett fiasko

Fire land i Sentral-Europa har diametralt forskjellige syn på Russlands krig mot Ukraina og hvordan krigen skal løses.

Statsministrene i Polen, Tsjekkia, Slovakia og Ungarn, som utgjør den såkalte Visegrad-gruppa i Nato og EU, møttes tirsdag for å drøfte krigen.

Mens Tsjekkia og Polen står samlet i sin støtte til Ukraina, også med våpen, har Slovakia og Ungarn langt mer russiskvennlige syn på konflikten.

– Det er ingen vits i å holde det hemmelig at vi har forskjellige syn på årsaken til den russiske aggresjonen og hvordan krigen skal løses, sier Tsjekkias statsminister Petr Fiala, som var vert for møtet.

– Russlands president Putin er en krigsforbryter, og den eneste grunnen til krigen er Russlands aggresjon mot Ukraina. Uansett hvor sterk Russland blir, må det ikke være tvil om den politiske, moralske og historiske vurderingen av det som finner sted i Ukraina, sa Polens statsminister Donald Tusk.

Gjentar russiske påstander

Slovakia og Ungarn på sin side nekter å sende våpen og ammunisjon til Ukraina.

Slovakias statsminister Robert Fico kaller den vestlige holdningen til krigen en komplett fiasko, mens Ungarns statsminister Viktor Orban har nære forbindelser med Russland.

– Jeg tror ikke på en militær løsning på konflikten, sa venstrepopulisten Fico og mener EU burde ha en fredsplan klar. Han har tidligere gjentatt den russiske påstanden om at den ukrainske regjeringen styrer en nazi-stat som russisktalende ukrainere i øst må beskyttes mot.

Les også: Tysk general advarer Putin: – Vil bli slått av Nato

– Forhandlinger jo før, jo bedre

I likhet med Orban er han imot sanksjonene mot Russland. Han vil blokkere for ukrainsk medlemskap i Nato, og han mener krigen ikke vil endres, uansett hvor mye våpen som sendes.

– Krigen kan bare avsluttes med forhandlinger, sier Orban, som er en konservativ nasjonalist og legger til at samtaler burde starte, «jo før, jo bedre».

Verken Fico eller Orban sier hvordan de mener en slik løsning skal oppnås i dagens situasjon.

Les også: Fico tar Orban i forsvar: – Det er ikke rettferdig

– En angriper og ett offer

Etter et separat møte med Tusk sa Fiala at de vet godt hvem som er angriper, og hvem som er offer.

– Vi står klar til å gi sterk støtte til Ukraina og til å se etter nye måter å øke støtten ytterligere på, sa han.

Polen sier at de står klar til å bidra til en tsjekkisk plan om å skaffe til veie ammunisjon fra land utenom EU som Ukraina sårt trenger

Har du sett denne?: «Drypper gift i Putins øre»: – Han bøyer seg ikke for noen

Les også: Mímir Kristjánsson: – Vi kan ikke fortsette å styre litt søvngjengeraktig mot stupet

Les også: Trumps eksrådgiver til Dagsavisen: Han har en lang «fiende-liste» (+)

Mer fra Dagsavisen