Verden

Trump ikke immun mot anklager om forsøk på å omstøte valget i 2020

En føderal ankedomstol i USA fastslår at tidligere president Donald Trump ikke er immun i saken om at han forsøkte å omstøte valget i 2020.

Det er andre gang at en domstol avviser Trumps påstand om at han som tidligere president er immun.

Dermed kan saken mot ham for å ha forsøkt å omstøte valget gå sin gang. Det skal blant annet ha skjedd ved at han forsøkte å presse visepresident Mike Pence til å underkjenne valget av Joe Biden, og oppfordre sine tilhengere til å storme kongressen i januar 2021.

Men kjennelsen til de tre dommerne åpner også for flere anker fra Trumps side, noe som kan gjøre at saken til slutt ender i USAs høyesterett.

Saken som spesialetterforsker Jack Smith har ansvaret for, skulle starte i mars, men ble i forrige uke utsatt, og det er ikke fastsatt en ny dato.

Stor politisk betydning

Kjennelsen er et stort nederlag for Trump, og en talsmann for advokatene hans sier at han vil anke.

Datoen for saken har enorm politisk betydning. Trump gjør alt han kan for å forhale den til etter valget i november. Dersom han blir valgt til president, kan han forsøke å bruke stillingen til å få saken avvist eller benåde seg selv.

Saken som skal prøves, er om tidligere presidenter etter at de har gått av, kan tiltales for handlinger mens de var i Det hvite hus.

Høyesterett har tidligere kommet til at ekspresidenter er immune i saker som gjelder deres offisielle forpliktelser, men Trumps advokater forsøker å få gjennom at immuniteten også gjelder i kriminelle saker.

Smith viser til at en slik immunitet ikke fins i USAs grunnlov eller i tidligere saker og at forsøkene på å omstøte valget uansett ikke er en del av hans offisielle plikter. De tre dommerne i ankedomstolen viser også til at det ikke er presedens for dette, verken i tidligere dommer, i historien eller i grunnloven.

Ikke livsvarig fripass

Dommer Tanya Chutkan viste Trumps argumenter 1. desember da hun gjorde det klart at det ikke fins noe livsvarig fripass for presidenter til å holde seg ute av fengsel.

Trumps advokater anket saken til den føderale ankedomstolen i Washington, men for å få fortgang i saken, ba Smith ba Smith høyesterett behandle den. Det avviste høyesterett.

Saken i Washington er den ene av fire saker som Trump er tiltalt i mens han driver valgkamp for å bli nominert til presidentkandidat igjen.

I tillegg til saken om å omstøte valget, er han tiltalt i Florida for ulovlig å ha beholdt graderte dokumenter etter at presidentperioden hans var over, og i Georgia for å ha forsøkt å få valget der underkjent. Han er også involvert i en sak i New York om betaling av hysjpenger til en pornoskuespiller.

Dessuten behandler høyesterett torsdag saken der Trump er strøket fra Colorados valglister for sin befatning med stormingen av kongressen. Også i Maine nektes han å stille, og staten avventer kjennelsen om Colorado før de går videre.

Les også: – Biden har vært et mareritt for USA de tre siste årene

Les også: Ørsmå marginer kan avgjøre racet. Nå har Biden sikret en mektig støttespiller

Mer fra Dagsavisen