Verden

Ungarn og Polen blokkerte EU-erklæring om migrasjon

Polen og Ungarn har blokkert en planlagt erklæring om migrasjonspolitikken på EU-toppmøtet i Granada, ifølge flere diplomater.

Den i stor grad symbolske erklæringen måtte vike som følge av en pågående strid om reform av EUs asyl- og migrasjonsregler.

Dermed dreier uttalelsen fra det uformelle toppmøtet seg kun om det andre temaet på agendaen, nemlig utvidelse av EU.

Lederne av de 27 medlemslandene erklærte støtte til å slippe inn nye medlemmer. I uttalelsen heter det at en EU-utvidelse er en «investering i fred, sikkerhet, stabilitet og velstand».

Men de satte ingen dato og advarte kandidatland som Ukraina om at det ikke finnes noen snarveier inn.

– Potensielle medlemmer er nødt til å trappe opp reforminnsatsen, spesielt når det gjelder rettsstaten, heter det i erklæringen.

Polens statsminister Mateusz Morawiecki bekrefter at han avviste en felles uttalelse om migrasjon da toppmøtet ble avsluttet i Spania fredag.

Også Ungarns statsminister Viktor Orban satte ned foten, opplyser ikke navngitte diplomater til det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Som en ansvarlig politiker avviser jeg hele avsnittet om migrasjon i slutterklæringen fra toppmøtet, skriver Morawiecki i sosiale medier.

En EU-kilde sier at EUs president Charles Michel skal komme med en separat uttalelse om migrasjon.

Frankrikes president Emmanuel Macron sa tidligere fredag at selv om Polen og Ungarn har uttrykt misnøye med EUs migrasjonspolitikk, betyr ikke det nødvendigvis at de vil blokkere en endelig avtale om saken.


Mer fra Dagsavisen