Verden

Hevder Putin feirer etter USA-kaos: – Dette må vi fikse

Demokratenes Mike Quigley tordner etter budsjettfloken i Kongressen, og hevder Russlands president gnir seg i hendene. Han får støtte av Liz Cheney.

Kongressen har vedtatt et midlertidig budsjett som opprettholder finansieringen av statsapparatet i 45 dager. Dermed blir det ingen nedstengning i USA. 90 republikanere stemte mot budsjettforslaget i Representantenes hus, men speaker Kevin McCarthy lyktes til slutt i å snekre sammen et kompromiss som også Demokratene stilte seg bak, skriver NTB.

– Det republikanske partiet er blitt et parti av medløpere. Det er blitt et parti av mennesker som er for Vladimir Putin, sier Demokratenes Mike Quigley – den eneste demokraten som stemte mot budsjettordningen – til The Hill.

CNN og flere andre medier har også omtalt Quigleys utbrudd.

Demokratenes Mike Quigley, som representerer staten Illinois i Representantenes hus i USA, er ikke fornøyd med konsekvensene av den midlertidige budsjettavtalen.

– USA svikter Ukraina

Etter langvarig tautrekking i Representantenes hus, vedtok kammeret omsider lørdag et budsjettforslag. Senatet behandlet det senere samme dag, og det gikk gjennom også der med stort flertall.

Quigleys frustrasjon bunner i at det ikke er avsatt midler til militær eller annen økonomisk støtte til Ukraina i avtalen, men folkevalgte fra begge partier sier de venter at Kongressen finansierer dette gjennom en annen avtale.

Kongressmannen Quigley mener imidlertid at USA svikter Ukraina med den midlertidige avtalen.

– Vi må fikse dette i løpet av de neste 45 dagene, for akkurat nå feirer Vladimir Putin, sier han.

Cheney med Hitler- og Chamberlain-parallell

Den tidligere topp-republikaneren Liz Cheney raser også mot dem som vil stoppe Ukraina-støtten. Hun sammenligner situasjonen med da den britiske statsministeren Neville Chamberlain inngikk den beryktede München-avtalen med Adolf Hitler i Tyskland før 2. verdenskrig, i forbindelse med krisen i Tsjekkoslovakia i 1938. Avtalen, som Chamberlain stolt hevdet ville føre til «fred i vår tid», viste seg å ikke være verdt papiret den var skrevet på.

– Medlemmer av Huset og Senatet som stemmer for å nekte Ukraina hjelp, burde lese seg opp litt, skriver hun på Twitter/X, og viser til Chamberlain-episoden.

Liz Cheney, som er datter av tidligere visepresident Dick Cheney, har vært en av ekspresident Donald Trumps argeste republikanske kritikere i USA. Hun stemte for å stille ham for riksrett og fikk nestledervervet i komiteen som har gransket Trumps rolle i stormingen av Kongressen. Cheney har ved flere anledninger hisset på seg mange av den tidligere presidentens tilhengere.

Les mer om krigen i Ukraina her

Liz Cheney er ikke imponert over republikanernes rolle i den midlertidige avtalen.

Nyeste fra Dagsavisen.no: