Verden

Sveriges ambassade rasert i Bagdad: – Det er viktig at man ser alvoret i dette

Demonstranter har rasert Sveriges ambassade i Iraks hovedstad Bagdad. En svensk forsker tror situasjonen kan eskalere enda mer.

Flere hundre personer deltok i stormingen av den svenske ambassaden onsdag kveld, og i morgentimene torsdag steg det røyk opp fra bygningen.

Irakisk opprørspoliti brukte vannkanoner for å spre demonstrantene, men store deler av bygningen skal være ødelagt i brannen. En uttalelse fra kontoret til Iraks statsminister, Mohammed Shia’ al-Sudani, fordømmer angrepet på det sterkeste, skriver australske ABC News.

De ansatte ved ambassaden er ifølge svensk UD i sikkerhet.

Finlands ambassade i Bagdad ligger innenfor de samme murene som den svenske, og de ansatte der ble sendt i tilfluktsrom alt onsdag kveld, forteller ambassadør Matti Lassila til nyhetsbyrået STT.

Det er uklart om demonstranter også har tatt seg inn i den finske ambassadebygningen.

Forbyr all handel med svenske selskaper

Torsdag ettermiddag ble det klart at irakiske myndigheter har lagt ned forbud mot all handel med svenske bedrifter, og inndrar driftstillatelsen og arbeidstillatelsen til alle Ericsson-ansatte i landet, skriver svenske Aftonbladet.

Lederen for det svensk-irakiske handelskammeret, Haider Ibrahim, mener det er en betydelig risiko for at andre muslimske land vil gjøre det samme.

– Presset kommer fra 1.5 milliarder muslimer over hele verden. Følelsene er intense, sier han til Tidningarnas Telegrambyrå.

Svenske eksperter frykter situasjonen kan eskalere ytterligere.

– Min prognose er at det hele kan eskalere enda mer. Det er viktig at man ser alvoret i dette, sier forsker ved det svenske Utrikespolitiska institutet, Anna Vidén til Aftonbladet om situasjonen.

Hun varsler om at det vil kunne komme flere konsekvenser enn forbud mot handel for Sverige. Den svenske regjeringen står fast på at koranbrenning favnes av ytringsfriheten, og dermed ikke kan begrenses.

– Det vi ser på som et spørsmål om ytringsfrihet blir sett på som en ydmykelse av islam i Irak, sier Vidén til Aftonbladet.

Den kjente svenske terrorforskeren Magnus Ranstorp tror det som skjer kan få store konsekvenser.

– Det her kan potensielt spre seg til andre land. Ikke at de kutter båndene med Sverige, men at de mobiliserer mot Sverige. Dette er et alvorlig første tegn på at det har blir alvorlig. Det viktige nå er at det ikke sprer seg til andre land, sier han til Aftonbladet.

Avisen trekker fram at etter tidligere koranbrenninger har flere land reagert, deriblant Saudi-Arabia, Jordan og Tyrkia.

Sjialeder oppfordret

Ifølge Reuters var det den mektige sjialederen Moqtada al-Sadr som på Telegram oppfordret sine tilhengere til å storme den svenske ambassaden.

Det skjedde i protest mot at svensk politi på nytt har gitt tillatelse til en markering i Stockholm, der det torsdag var varslet koranbrenning.

Også i juni tok noen titalls demonstranter seg inn i den svenske ambassaden i Bagdad. Det skjedde dagen etter en koranbrenning i Stockholm.

Utviser Sveriges ambassadør

Irakiske myndigheter truet med å bryte de diplomatiske forbindelsene med Sverige dersom torsdagens brenning av Koranen i Stockholm fant sted som varslet. Nå har Irakiske myndigheter bedt Sveriges ambassadør om å forlate landet, og kalt hjem sin egen toppdiplomat fra Stockholm. Kort tid etter ble koranbrenningen foran Iraks ambassade i Stockholm stanset.

– Den irakiske regjeringen har informert den svenske regjeringen gjennom diplomatiske kanaler om at enhver gjentakelse av hendelsen som involverer brenning av den hellige Koranen på svensk jord, vil gjøre det nødvendig å bryte de diplomatiske forbindelsene, heter det i en kunngjøring fra den irakiske regjeringen.

Svensk protest

Sveriges utenriksminister Tobias Billström kalte torsdag Iraks chargé d’affaire i Stockholm inn på teppet i svensk UD for å overlevere en formell protest etter nattens stormingen av ambassaden.

– Det som har skjedd, er helt uakseptabelt, og regjeringen fordømmer på det sterkeste disse angrepene, sier Billström.

– Irakiske myndigheter har en utvetydig plikt til å beskytte diplomatiske oppdrag og diplomatisk personell i henhold til Wien-konvensjonen. Det er åpenbart at de på alvorlig vis ikke har overholdt dette ansvaret, sier han.

Onsdag skal Billstrøm ha hatt en samtale med Iraks utenriksminister Fuad Hussein. Samtalen fant sted før den svenske ambassaden ble stormet, og Hussein skal ha understreket at Iraks regjering er «opptatt av å garantere sikkerheten for alle diplomater i Bagdad, også de fra Sverige», ifølge SVT.

Billström skal på sin side ha fordømt koranbrenningene og fortalt Hussein at Sveriges regjering på ingen måte støtter de antimuslimske synspunktene personene som brenner koranen uttrykker.

Norsk fordømmelse

Norge, som ikke har diplomatisk personell i Bagdad for tiden, fordømmer også angrepet.

– Angrep mot diplomatisk personell og utenriksstasjoner er et alvorlig brudd på Wien-konvensjonen, sier UDs pressetalsperson Mariken Bruusgaard Harbitz til NTB.

– Irakiske myndigheter har ansvaret for å beskytte diplomatisk personell og utenriksstasjoner, legger hun til.

Også USA og EU fordømmer Irak for manglende innsats for å beskytte Sveriges ambassade etter nattens storming.

– Frihet til fredelige forsamlinger er et viktig kjennetegn for demokratiet, men det som hendte i natt var ulovlige voldshandlinger, sier talsmann for det amerikanske utenriksdepartementet, Matthew Miller til Reuters, om hendelsene i Bagdad.

EU ser på sin side fram til rask implementering av nødvendige sikkerhetstiltak fra irakiske myndigheters side, og at gjerningsmennene skal holdes ansvarlige, ifølge SVT.

– Vi håper på en rask gjenoppretting av normale forbindelser mellom Irak og Sverige, skriver de i sin uttalelse.

Mer fra Dagsavisen