Verden

Putin: Jeg er villig til å forhandle, men på én betingelse

President Vladimir Putin sier at han er villig til å ha fredssamtaler med Ukraina, men at fred bare er mulig dersom Vesten stanser våpenstøtten til landet.

Den russiske presidenten gjentar anklagen om at vestlige land forsøker å nedkjempe Russland i Ukraina og sier at Kreml har sin egen «fredsplan» for landet.

Putin truet tirsdag også med å trekke Russland fra avtalen som sikrer korneksport fra ukrainske havner via Svartehavet, og hevdet at deler av avtalen ikke er overholdt.

Putin om kornavtalen

I et TV-overført møte med korrespondenter i Kreml sa Putin at avtalen som skulle komme «vennligsinnede» land i Afrika og Latin-Amerika til gode, i stedet har kommet Europa til gode.

– Europeiske land har mottatt mesteparten av kornet fra Ukraina og dermed sikret landet tilgang til utenlandsk valuta, sa han.

Les mer om Vladimir Putin og Ukraina-krigen her

Stoltenberg svarer

Jens Stoltenberg, som tidligere tirsdag sa at Ukraina nå lykkes på slagmarken med sin motoffensiv, har svart på utspillet til Vladimir Putin overfor VG. Natos generalsekretær kaller Russland-presidentens utspill meningsløst og uakseptabelt.

– President Putin startet denne krigen. Han kan avslutte den – i dag, om han vil. Angriperen kan alltid avslutte angrepet, sier Stoltenberg til avisen.

Lørdag bekreftet Ukraina-president Volodomyr Zelenskyj at den mye omtalte motoffensiven er i gang fra ukrainerne. Putin hevdet da at motoffensiven ikke har framgang, noe en smilende Zelenskyj beskrev som «interessant».

– Generalene er alle positive. Fortell det til Putin, sa Zelenskyj med et smil».

Onsdag melder Ukraina om ekstremt harde kamper. Eksperten Joakim Paasikivi ved den svenske Försvarshögskolan sier samtidig at han tror alt nå handler om å avskjære Vladimir Putin og Russland fra Krim-halvøya for ukrainernes del.

Mer fra Dagsavisen