Verden

Storslått funn i Italia: – Vil skrive om historien

Arkeologer har gjort et helt spesielt funn i Toscana: flere enn 20 bronsestatuer, bevart i 2300 år. – Et funn som vil skrive om historien, sier arkeolog.

– Det er et veldig betydningsfullt, eksepsjonelt funn, sier professor Jacopo Tabolli ved Università per Stranieri di Siena, som koordinerer utgravingene, til nyhetsbyrået Reuters.

Funnet ble gjort i San Casciano dei Bagni, en landsby i Siena-provinsen i fylket Toscana. Siden 2019 har arkeologene jobbet i ruinene av et romersk badeanlegg, såkalt termalbad, fra romertida.

– Det er et funn som vil skrive om historien, sier Tabolli i en video fra nyhetsbyrået Ansa.

Massimo Osanna i kulturdepartementet omtaler det som et av de mest oppsiktsvekkende funnene «i historien til antikkens middelhavsregion». Osanna mener det er det viktigste funnet siden Riacekrigerne, greske bronsestatuer som ble funnet i sjøen utenfor Italias «tå» i 1972. Også kulturminister Gennaro Sangiuliano omtaler det som et eksepsjonelt funn.

Brukt i ritual

Statuene som nå er funnet, er av flere guder i gresk og romersk mytologi, blant dem gudinnen Hygieia og Apollo, det italienske navnet på den greske guden Apollon.

Statuene prydet antakeligvis en helligdom før de ble senket ned i de varme kildene i et eller annet ritual. Det skjedde trolig rundt det 1. århundre e.Kr.

– Du gir noe til vannet fordi du håper at vannet gir noe tilbake til deg, sier Osanna om ritualet.

En av statuene som er funnet i Toscana.

24 store statuer, i tillegg til flere mindre, er blant funnene. Statuene var dekket av nesten 6.000 mynter i bronse, sølv og gull. Fem av statuene er nesten en meter høye.

Det varme gjørmete vannet i det gamle romerske badeanlegget har bidratt til å bevare statuene i nesten samme tilstand som den dagen de ble senket ned i det, sier Jacopo Tabolli. Han sier det er uvanlig at statuene er laget av bronse, og ikke terrakotta.

Bassenger, fonter og altere preget allehelligdommen der statuene ble funnet. Bassengene ble sperret av rundt det 5. århundre og forseglet med store søyler, skriver La Repubblica. Tabolli spekulerer på at funnet kom fra en mer høytstående bosetning. Arkeologene har også funnet inskripsjoner på både latinsk og etruskisk. Arkeologen sier 60 eksperter fra hele verden allerede jobber med utgravingen.

Gåtefullt folk

De fleste av statuene dateres til mellom det 2. århundre f.Kr og det 1. århundre e.Kr. Det var en periode med stor endring i Toscana, som gikk fra å være styrt av etruskerne, til romersk styre.

Arkeologer jobber på utgravingsstedet i San Casciano dei Bagni.

Etruskerne holdt til mellom Roma og Firenze fra rundt 800 til 200 år f.Kr. De har blitt kalt «det gåtefulle folket», fordi vi ikke vet så mye om dem. Det var en tid med mange konflikter og kulturell endring, og helligdommen i San Casciano representerte et «unikt multikulturelt og flerspråklig fristed for fred, omkranset av politisk ustabilitet og krig», heter det fra det italienske kulturdepartementet.

Hvor etruskerne kommer fra har i århundrer vært et stort spørsmål. Romerne tok til seg mange deler av etruskisk kultur da de tok over makta i området.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen


Mer fra Dagsavisen