Verden

Aasland trosser advarsler fra EU – går videre med planer om eksportbrems

Olje- og energiminister Terje Aasland sier det ikke er aktuelt å vente med de varslede kuttene i strømeksport til Europa. EU gjentar advarslene mot planene.

Etter en knusktørr sommer med skyhøye strømpriser varslet olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) at regjeringen kommer med en «styringsmekanisme» som skal sikre Norge nok strøm i krisetid.

Helt konkret er det snakk om en ordning der strømeksporten automatisk reduseres når fyllingsgraden i flerårsmagasinene blir for lav.

Holder seg til planen

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. Norge er blitt beskyldt for å opptre nasjonalistisk av det finske nettselskapet Fingrid, mens EU har advart Norge om at vi ikke har rett til å begrense krafteksporten.

Eftas overvåkingsorgan (Esa), som kontrollerer at EØS-avtalen blir fulgt, sier de følger nøye med det som måtte komme fra regjeringen.

Aasland sier det ikke er aktuelt å sette planene på pause hvis kraftsituasjonen likevel ikke skulle bli så ille.

– Nei. Dette kommer, og det er fordi vi skal være helt trygge på at situasjonen som oppsto i sommer, med såpass mye usikkerhet, ikke gjentar eller forverrer seg.

EU står på sitt

Aasland sier han er blitt møtt med forståelse i EU for Norges posisjon.

– Jeg har snakket med flere energiministre om det vi gjør og opplever at de har stor forståelse for at vi lager en ramme rundt forsyningssikkerheten vår hvis vi kommer i en situasjon med svært lav magasinfylling.

Men EU står fast på sin posisjon, får NTB opplyst. Norge har ikke rett til å begrense kraftutvekslingen over grensene.

EU overlater til Norge å finne ut hvordan vi kan skjerme kapasiteten i flerårsmagasinene – men det må skje uten å begrense eksporten.

– Må unngå at Norge går i svart

Olje- og energiministeren har på sin side understreket overfor Dagens Næringsliv at han mener Norge er i sin fulle rett til å begrense eksport for å sikre forsyningssikkerheten, både innenfor EØS-avtalen og avtalene med Storbritannia.

Aasland viser til at EU selv har tatt grep for å spare gass til vinteren.

– Jeg ønsker å forsterke energisamarbeidet med EU, men når vi er i helt spesiell situasjon med lite tilsig og lav magasinfylling, så er dette noe vi må gjøre for å unngå at Norge går i svart.

– Alternativet er å la det gå tomt for vann. Det er ikke aktuelt.

Klar til neste år

Regjeringens «styringsmekanisme» skal etter planen ferdigstilles i løpet av høsten slik at den kan tas i bruk fra vinteren 2023.

EU minner nok en gang om at Norge er et EØS-land og må forholde seg til EUs energilovgivning.

– EU-lov åpner for måter å skjerme kapasiteten i flerårsmagasiner på, for eksempel gjennom å sette et bestemt minstekrav til fyllingsgrad, men en slik avgjørelse kan ikke innebære å stenge grensene for å begrense kraftutvekslingen i det indre strømmarkedet, sier en talsperson for unionen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen