Verden

Tom Cruise’ bomberjakke i politisk spill

Pete «Maverick» Mitchell har fått tilbake jakkemerket av Taiwans flagg på den ikoniske bomberjakken. Det setter premieren i Kina i fare.

«Top Gun: Maverick» viser nå likevel Taiwans offisielle flagg på Tom Cruise sin bomberjakke, etter at det ble ramaskrik når produksjonen klippet det ut av filmen.

Det var på forhåndsvisningen av filmen i 2019 at det ble kjent at noen av jakkemerkene, nærmere bestemt Taiwan og Japans flagg, hadde blitt byttet ut og erstattet med jakkemerker som viste to tvetydige symboler i samme fargevalg.

Nå har imidlertid jakka fått tilbake sitt originale utseende, skriver CNN Business.

Ømfintlig forhold

Endringen på jakkas utseende førte også til spekulasjoner om at det ble gjort for å blidgjøre kinesiske sensurer og filmens kinesiske støttespiller, Tencent (TCEHY). På den tiden var Tencent Pictures, et datterselskap av den Shenzhen-baserte teknologigiganten, en investor i den etterlengtede oppfølgeren til 1986-klassikeren.

Nå har imidlertid selskapet trukket seg ut, noe Wall Street Journal rapporterte i forrige uke at skjedde i slutten av 2019, midt i oppe politiske gnisninger mellom Kina og USA.

Foreløpig har ikke «Top Gun: Maverick» blitt utgitt på fastlands-Kina, og har ingen fastsatt premieredato. Chris Fenton, forfatter og tidligere president i DMG Entertainment sier til avisa at det er svært sannsynlig at Beijing vil forby filmen.

– Det er også en mulighet at den kinesiske regjeringen vil svarteliste studioet, filmskaperne og skuespillerne i en lengre periode, sier Fenton til avisa.

– Vi har vært vitne til lignende reaksjoner tidligere.

Ikke verd bryet

Han mener også at det kunne ha blitt utfallet uansett, gitt de økte politiske spenningene mellom to av verdens største økonomiske makter.

– En film som så tydelig fremmer vestlige idealer og USAs militære hegemoni, hadde sannsynligvis aldri en sjanse til å bli godkjent der, sier han.

Snuoperasjonen angående jakkemerkene, gledet blant annet fansen i Taiwan der de jublet over avgjørelsen på sosiale medier.

«Top Gun: Maverick», der Cruise gjentar rollen som marinens jagerpilot Pete «Maverick» Mitchell, har allerede knust billettrekorder, og tjent inn mer enn 300 millioner dollar på verdensbasis ifølge IMDBs Box Office Mojo.

– Hollywood begynner å innse at forsøkene på å tilfredsstille Kinas ustadige og uforutsigbare sensorer ikke lenger er verdt den potensielle gevinsten, kommenterer Fenton.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Se traileren som har fått oppmerksomhet for helt feil grunner:





Mer fra Dagsavisen