Verden

FN: 100 millioner i Afrika trues av klimaendringene

Over 100 millioner afrikanere som lever i ekstrem fattigdom, trues av klimaendringene som innen 2040 også kan føre til at kontinentets få isbreer er borte.

På bildet som er fra 2012, er snøen på toppen av Kilimanjaro godt synlig. Innen de neste 20 årene kan Afrikas isbreer være smeltet helt som følge av klimaendringene, advarer FN i en ny rapport. Foto: Ben Curtis / AP / NTB

Den særskilte sårbarheten på det afrikanske kontinentet ble belyst i en FN-rapport i forkant av klimatoppmøtet i Glasgow i slutten av måneden.

– Innen 2030 anslås det at opp mot 118 millioner mennesker i ekstrem fattigdom blir utsatt for tørke, flom og ekstrem hete i Afrika dersom tilstrekkelige tiltak ikke innføres, heter det i rapporten.

Ekstrem fattigdom omfatter dem som lever på under 1,90 dollar dagen, ifølge FN-organisasjonen Verdens meteorologiorganisasjon (WMO). Det tilsvarer rundt 16 kroner.

– I de afrikanske landene sør for Sahara kan klimaendringene føre til at BNP går ned med opptil 3 prosent innen 2050. Ikke bare forverres de fysiske forholdene, men antall mennesker som rammes, øker, heter det videre.

Rask smelting

Temperaturene på det afrikanske kontinentet fortsetter å stige, i likhet med havnivået, og ekstremvær som flom, jordskred og tørke, kommer hyppigere, uttalte generalsekretær Petteri Taalas i WMO i fjor.

Alt er indikatorer på klimaendringene.

– Den raske smeltingen av de siste gjenværende isbreene øst i Afrika, som forventes å smelte helt bort i nær framtid, viser trusselen av en nært forestående og varig endring i det økologiske systemet, sier Taalas.

Temperaturene både i landmasser og i havet i Afrika steg i fjor raskere enn det globale gjennomsnittet, ifølge rapporten.

Kan være helt smeltet innen 2040

Isbreene er for små til å fungere som vannreserver av betydning, men er populære turistattraksjoner og har høy verdi for vitenskapen. Breene smelter raskere enn det globale gjennomsnittet.

– Dersom dette fortsetter, vil det føre til en totalt nedbryting av isbreene innen 2040, heter det i rapporten.

Afrikas isbreer finnes i tre ulike fjell – på Mount Kenya i Kenya, i fjellkjeden Rwenzori mellom Uganda og Kongo, og på Kilimanjaro i Tanzania.

Saken fortsetter under videoen

Forsvinner først i Kenya

Smeltingen av breen på Mount Kenya, Kenyas høyeste fjell, er ventet å gå rundt et tiår raskere enn de andre, noe som vil gi stedet den dystre milepælen å være det første fjellområdet som mister en isbre på grunn av menneskeskapte klimaendringer.

For å unngå enda høyere kostnader knyttet til nødhjelp, oppfordrer WMO afrikanske land til å investere i infrastruktur og varslingssystemer for å forberede seg på en økende mengde omfattende, farlige begivenheter.

Klimatoppmøtet COP26 åpner i Glasgow 31. oktober og varer til 12. november. Møtet blir sett på som det viktigste siden Paris-møtet i 2015, og som et avgjørende skritt for å fastsette utslippsmål som kan bremse den globale oppvarmingen.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen