Verden

19-åring skjøt og drepte ni på skole i Russland

Sju åttendeklassinger, en lærer og en annen ansatt ble drept da en 19-åring, som omtalte seg selv som «en gud», åpnet ild på en skole i Kazan i Russland.

21 andre ble ifølge russiske myndigheter såret og er innlagt på sykehus etter dramaet, som skjedde i 9.30-tiden tirsdag.

Blant de sårede er 18 skolebarn, og tilstanden til seks av dem blir betegnet som svært alvorlig.

Videoer i sosiale medier viser skrekkslagne elever i svarte og hvite skoleuniformer som flykter i panikk fra bygningen, der det høres skuddsalver og røyk velter ut av knuste vinduer.

Flere elever blir filmet mens de hopper ut av vinduer i andre og tredje etasje i bygningen i Kazan, en millionby ved elva Volga i republikken Tatarstan, rundt 700 kilometer øst for Moskva.

Tidligere elev

Gjerningsmannen, en 19-åring som tidligere skal ha vært elev ved skolen, ble etter kort tid pågrepet på stedet.

Ifølge russiske medier la han i morgentimene tirsdag ut en melding på Telegram der han omtalte seg selv som «en gud» og lovet «å drepe store mengder biomasse».

Telegram blokkerte kort tid etter skoleskytingen 19-åringens konto, ifølge den uavhengige nettavisen Meduza.

Gjerningsmannen skal ha fått våpenlisens for bare to uker siden og kjøpte deretter våpenet han benyttet, ifølge guvernøren i Tatarstan, Rustam Minnikhanov.

Motivet bak skolemassakren er ikke kjent, men ifølge guvernøren tyder alt på at 19-åringen handlet på egen hånd.

Utvist for en måned siden

Ifølge nyhetsbyrået Interfax, som navngir 19-åringen, studerte han ledelse ved Tatarstan-universitetet, men ble utvist for én måned siden som følge av dårlige karakterer.

– Han var alltid ryddig og rolig, og viste medstudenter og lærere respekt, sier en talsmann for universitetet.

Det har vært flere voldelige angrep på skoler i Russland de siste årene, men masseskyting som i Kazan skjer relativt sjelden.

De færreste skoler i landet har derfor egne sikkerhetsvakter eller andre sikkerhetstiltak, men etter tirsdagens angrep i Kazan varsler flere regioner gjennomgang av rutiner og nye tiltak.

De fleste som gjennomfører slike angrep er elever eller tidligere elever, og motivene varierer.

Skjerper våpenloven

President Vladimir Putin kondolerte tirsdag de etterlatte, kunngjorde at onsdag blir nasjonal sørgedag og beordret full gjennomgang av våpenloven i Russland.

19-åringen benyttet et lovlig kjøpt automatgevær av samme type som ble benyttet da 20 elever og lærere ble drept under en skolemassakre i byen Kertsj på Krim-halvøya i 2018.

– Presidenten har gitt en hasteordre om å utarbeide nye forskrifter for hvilke våpentyper som skal være tillatt i sivil eie, sier Putins talsmann Dmitirij Peskov.