Verden

Nordmann i USA: – Uaktuelt å sende barna fysisk på skolen

Flere skoler åpner igjen i USA, tross fortsatt høye smittetall mange steder. Norske Gustav R. Jansen og kona har tatt barna ut av den lokale skolen. – Mange tror koronaviruset bare er en konspirasjonsteori, sier han.

– Dette med skoleåpningen eksploderte til et kjempeproblem, sier Gustav R. Jansen til Dagsavisen.

Sammen med kone og tre barn bor han i Oak Ridge i Tennessee, en delstat der tallet på bekreftede koronatilfeller mer enn doblet seg fra 1. juli til 1. august. I Oak Ridge åpnet skolene igjen for litt over to uker siden etter at flere nye retningslinjer for smittevern kom på plass, men Jansen og kona tok tidlig avgjørelsen om å ta barna ut av den lokale skolen.

De siste ukene har debatten rast i hele USA om hvordan skoleåret skal se ut. President Donald Trump gikk først ut og sa at alle landets skoler bør åpne som vanlig. Trump har hevdet at myndighetene i mange delstater holdt skolene stengt av politiske grunner, ikke på grunn av pandemien, ifølge NTB. Han har også anklaget Demokratene for å ville holde skolene stengt av politiske grunner.

(saken fortsetter under bildet)

Utah school teacher Emily Johnson protests with other teachers at the Utah State Capitol, Friday, Aug. 7, 2020, in Salt Lake City. The Utah Board of Education has rejected multiple proposals requiring stricter precautions against the coronavirus as schools reopen across the state. The board voted 9-5 Thursday against a series of mandates, including one that would limit the number of students in a classroom if community spread spikes above the 5% reopening threshold set by the World Health Organization, the Deseret News reported. (AP Photo/Rick Bowmer)

Lærere demonstrerte i Utah 7. august. Skolemyndighetene i delstaten stemte mot flere forslag om strengere forholdsregler mot koronasmitte.

 

Foto: Rick Bowmer/NTB scanpix

Trump har senere moderert seg noe i kravet om full gjenåpning, og har sagt at det bør være en fleksibilitet for skoler i såkalte «hotspots», ifølge The Washington Post.

Tidligere i august ble det demonstrert flere steder i landet mot skoleåpningene, og fagforeninger og andre har gått ut mot det de mener er en utrygg gjenåpning, ifølge avisa.

Les også: Kun halvparten sier klart ja til å ta koronavaksine (+)

Polarisert debatt

Et stridstema i debatten om skoleåpninger, er om det skal være påbudt at elevene går med munnbind eller ansiktsmasker av tøy hele tida. Noen foreldre har sagt at de ikke vil sende barna sine tilbake hvis det er et krav, mens andre sier det er uaktuelt hvis det ikke er påbudt.

(saken fortsetter under bildet)

Fourth grade teacher Krileshia Boyd speaks to her students at Northeast Lauderdale Elementary School in Lauderdale County, Miss., Monday, Aug. 10, 2020. Schools are reopening this week under new guidelines after being closed in March as the COVID-19 pandemic spread. School staff and students are both required to wear masks under an order signed by Gov. Tate Reeves last week. (Bill Graham/The Meridian Star via AP)

Fjerdeklasse ved Northeast Lauderdale Elementrary School i Mississippi er tilbake i klasserommene denne uka. Guvernøren har innført påbud om masker for lærere og elever. Det samme er ikke tilfellet i alle delstater eller skolekretser der fysisk undervisning har startet igjen. Foto: Bill Graham/NTB scanpix 

Munnbind-bruk har helt siden koronautbruddet statet i USA splittet befolkningen i en politisert debatt. De politiske skillelinjene i saken har jevnet seg noe ut nå, viser en meningsmåling fra midten av juli. 95 prosent av demokrater sier de enten alltid eller deler av tida, går med maske utafor hjemmet. 74 prosent av republikanere svarer det samme, ifølge Forbes.

Trump var lenge blant dem som ikke ville bruke ansiktsmaske offentlig, men i juli gjorde han en helomvending, skriver CNN.

Les også: Donald Trump forlot rommet da han ble konfrontert med løgnen

Stor forskjell

Jansen forteller om store motsetninger rundt maskebruk der de bor i Tennessee.

– Her er det rundt 50-50. Det kommer an på hvor du går. I matbutikken er det krav om maske, så de fleste har det på seg. Men vi har sett en del som har på seg maske når de går inn, så tar de den av når de handler. Det er mange som demonstrativt tar den ned så nesa stikker ut, sier han. 

 Og så er det de stedene der du ikke har lov til å komme inn hvis du har på deg maske, fortsetter Jansen.

For familien ble skillelinjene mellom nord og sør i møte med koronautbruddet særlig tydelig da de for noen uker siden kjørte til Washington DC for å få nye pass til barna. 

 Jo lenger sør vi kom og stoppet på bensinstasjonene, jo færre var det med masker. Og jo færre smittevernstiltak var på plass for dem som måtte på bensinstasjonene av ulike grunner. Jo nærmere vi kom DC, jo flere tiltak var det. Det var renere, flere med masker og det var lettere å unngå kontakt med potensielle smittekilder, sier Jansen.

Les også: Munnbind splitter folket

Avstand og masker

Skolekretsen barna til Jansen tilhører, sendte tidligere i sommer ut en spørreundersøkelse til foreldrene i fylket. Der svarte rundt 50 prosent at de ikke brydde seg om skolene gjorde noe forsøk på å holde elevene minst to meter fra hverandre, ifølge Jansen.

– De ville ikke at ungene skulle ha på seg maske, eller så spilte det ingen rolle for dem, fortsetter han. 

(saken fortsetter under bildet)

###

Gustav R. Jansen, kona og deres tre barn har for det meste oppholdt seg hjemme under koronautbruddet. Midt i hjemmekontor og hjemmeundervisning fikk familiens hund valper. Foto: Privat

De tre barna på seks, åtte og elleve år er denne uka i gang med en ren online-skole. Planen er at de skal tilbake til den vanlige skolen etter hvert.

– Men vi er ikke interessert i at barna våre skal være forsøkskaniner i det opplegget skolen presenterte. Det er det samme problemet blant ansatte som hos foreldre. Mange tror koronaviruset bare er en konspirasjonsteori, sier han. 

Jansen sier de mener skolens plan for gjenåpning, der noen fag tilbys online og andre kun fysisk, ville vært kaos for barna.

 Hvis noen av elevene blir smittet, stenges skolen ned i fem dager mens den vaskes, og elevene må over på online-undervisning. Så etter fem dager skal de tilbake til skolen fysisk, forklarer Jansen.

– For oss er det ikke snakk om å sende barna fysisk på skolen. I Tennessee er det mye mer smitte nå, det har eksplodert siden starten på sommeren, fortsetter han. 

(saken fortsetter under bildet)

A poll worker pushes a container of sanitized pens to a voter to be used in voting Thursday, Aug. 6, 2020, in Brentwood, Tenn. The state is encouraging voters to wear masks and follow social distancing protocols at the polls. (AP Photo/Mark Humphrey)

Desinfiserte penner på plass før det ble avholdt lokalvalg i Tennessee i august. Foto: mark Humphrey/NTB scanpix

Jansen, som er norsk, jobber som forsker ved Oak Ridge National Laboratory. De har fått skole-kabalen til å gå opp de siste månedene fordi kona hans er hjemmeværende.

– Hun kan hjelpe barna hele dagen. Hvis ikke hadde vi ikke hatt noe valg og hadde måttet sende barna til skolen, sier han.

Bare en 30 minutters kjøretur unna der de bor, ligger Blount County. Fylket er blant dem som har åpnet skolene igjen, skriver The Washington Post.

Avisa har snakket med flere foreldre i skolekretsen. Enkelte ønsker gjenåpningen velkommen, og sier de er avhengige av å kunne sende barna til skolen for å få jobbet selv. Andre mener det ikke er trygt. 

Tennessee-guvernør Bill Lee har blant annet argumentert med at det er viktig at de mest sårbare barna får vende tilbake til skolebenken.

Åpnet tross økt smitte

I slutten av juli, da mange delstater registrerte en økning i smittetallene, gikk flere skolekretser bort fra den opprinnelige planen om å gjenåpne skolene for fysisk undervisning etter ferien. Flere steder er de imidlertid igang igjen, deriblant i Georgia, Texas, Mississippi og Tennessee.

Georgia-guvernør Brian Kemp har sagt at det så langt har gått bra, med unntak av et bilde som gikk viralt forrige uke. Det viste en gang der elever gikk tett, de fleste uten ansiktsmaske og tilstrekkelig avstand.

Skolen har senere bekreftet at seks elever og tre lærere har testet positivt for viruset, og de stengte ned i to dager for desinfisering og vask, ifølge Politico. Andre steder i delstaten har også lærere og elever testet positivt for viruset, men guvernøren sier de har klart å «flate ut kurven».

Denne uka kom en ny rapport som viser at minst 97.000 barn og unge i USA testet positivt for koronasmitte de to siste ukene i juli, skriver The New York Times. Mer enn sju av ti smittetilfeller var fra delstatene sør og vest i landet. Rapporten understreket at barn sjelden blir alvorlig syke av covid-19.

Les også: Rødt vil ha gratis munnbind ved kollektivreiser

---

Smitteutviklingen i USA

  • * USA har passert fem millioner bekreftede koronatilfeller.
  • * Tennessee har i skrivende stund 122.097 bekreftede tilfeller. 1. juli var tallet rett over 45.000.
  • * I de siste månedene har store stater i sør og vest, som Texas, California, Florida og Arizona, vært hardest rammet, men i starten av august spredte smitten seg raskt nordover i Kentucky, Tennessee og stater i Midtvesten som Ohio og Indiana.
  • * Gjennomsnittet på nye daglige tilfeller har falt nasjonalt denne uka og forrige, sammenlignet med for tre uker siden.
  • (Kilder: CDC, NPR, NTB)

---

Mer fra Dagsavisen