Verden

Britisk oversikt: Flertall av innlagte koronapasienter er overvektige

Overvekt og fedme kan være en viktig risikofaktor for å bli alvorlig syk av koronaviruset: Nesten to tredeler av intensivpasienter er overvektige, ifølge en britisk studie.

En britisk oversikt over 194 pasienter som får intensivbehandling viste følgende:

* Nesten to tredeler, 63 prosent, av pasientene var overvektige eller led av fedme.

* 37 prosent var under 60 år, og gjennomsnittsalderen var 64.

* 71 prosent var menn.

Oversikten er presentert av The Intensive Care National Audit and Research Centre, som har analysert informasjon om alle de 194 som var innlagt fram til torsdag i forrige uke på britiske sykehus, skriver flere britiske aviser, deriblant The Daily Mail.

De mest overvektige, med en BMI over 30, utgjorde 40 prosent av koronapasientene, ifølge oversikten. Dette utgjør mer enn den gjennomsnittlige andelen med over 30 i BMI i Storbritannia, som er om lag 28 prosent.

Undersøkelser viser at de med størst risiko for å dø er eldre og har tilleggskomplikasjoner. En studie fra Italia viste at 99 prosent av de som døde hadde en eller flere underliggende sykdommer eller komplikasjoner.

Basert på opplysninger fra utbruddet i Kina, Italia og USA ser det ifølge Folkehelseinstiuttet ut til at følgende grupper har høyere risiko for alvorlig forløp av covid-19: Eldre personer (over 65 år), voksne personer med underliggende kronisk sykdom som hjerte-karsykdom, diabetes, kronisk lungesykdom, kreft og høyt blodtrykk. Personer som røyker har mulig også en høyere risiko for alvorlig koronavirus-sykdom. Risiko for alvorlig sykdom øker med økende alder og flere risikofaktorer.

Tungt

Studien fra Storbritannia kan tyde på at også overvekt og fedme er en viktig risikofaktor for å bli syk. Årsaken er trolig at en del overvektige har et svekket immunforsvar, og at økt vekt mot brystet gjør det vanskeligere for lungene å trekke pusten.

Studien viser at mange av dem som har vært innlagt så langt i Storbritannia var relativt unge og ikke hadde alvorlige underliggende helsekomplikasjoner - bortsett fra å være overvektig, skriver The Daily Telegraph.

Les også: Hvorfor er det blitt så ille i Italia? 

Mer fra Dagsavisen