Verden

Derfor sender Putin troll til Afrika

Våpenutveksling. Politiske strategier. Opplæring av journalister. Putin trapper opp Russlands tilstedeværelse i Afrika.

Russian President Vladimir Putin, Egyptian President Abdel Fattah el-Sisi and Niger's President Mahamadou Issoufou attend a working luncheon attended by heads of African regional organizations on the sidelines of the Russia-Africa Summit and Economic Forum in the Black sea resort of Sochi, Russia, October 23, 2019. Sergei Chirikov/Pool via REUTERS

På onsdag meldte Facebook å ha slettet tre kontoer, med eierskap til totalt et dusin sider. Sidene er lenket til businessmannen Yevgeny Prigozhin, kjent i russiske medier som «Putins chef». Tidligere i år ble han pålagt sanksjoner fra USA for å ha finansiert såkalte troll-fabrikker, skriver CNN.

Disse trollene er langt fra de Askeladden møter i norske eventyr. De er nemlig også kjent som «Putinbots» og «Kremlinbots» i Russlands nye militære front: internett brigaden. Trollene beskrives som anonyme politiske kommentatorer, som sponses av den russiske regjeringen.

Under presidentvalget i USA 2016 skal de på ordre fra de høyere russiske makter, ha masseprodusert «fake news» for å bidra til at Donald Trump ble valgt.

Nå gjør trollene seg klare til nok en kamp. Og runde nummer to finner sted på afrikansk jord.

TOPSHOT - US President Donald Trump (R) attends a meeting with Russia's President Vladimir Putin during the G20 summit in Osaka on June 28, 2019. (Photo by Brendan Smialowski / AFP)

Les også: Fredsprisvinneren kunne betalt den høyeste prisen for sin søken etter fred og forandring

Afrikanske land som mål

Sidene som onsdag ble tatt ned av Facebook, skal angivelig hatt flere afrikanske land som mål. Blant annet Madagaskar, Mosambik, Kongo, Sudan og Libya. Minst en av sidene som ble lagt ned, hadde angivelig bakkekontakt både i Russland og i Afrika.

Nedleggelsen av sidene skjedde kun få dager etter at president Vladimir Putin holdt vertskap for hele 54 afrikanske land på en resort under Russia-Africa Summit and Economic Forum, i landets sørlige perle, Sochi.

En av sidene er tilknyttet Alexander Malkevich. Også han ble pålagt sanksjoner fra USA, for sin tilknytning til Prigozhin. Selv nekter han for at de noen gang har møtt hverandre. Likevel hevder han det er en ære å være på listen over de sanksjonerte.

Malkevich har opprettet base i Afrika som leder av «Foundation for Protection of Traditional Values». Organisasjonen har levert politiske strategier til minst tre afrikanske land. To av landene er tilknyttet Facebooks nedleggelser denne uken.

FILE - In this Friday, Nov. 11, 2011, file photo, businessman Yevgeny Prigozhin, left, serves food to Russian Prime Minister Vladimir Putin, center, during dinner at Prigozhin's restaurant outside Moscow, Russia. The U.S. sought to punish Russia on Monday, Sept. 30, 2019, for interfering with the November 2018 election by placing the yacht and private planes of a Russian financier, Yevgeny Prigozhin, on an international sanctions list along with employees of the Internet Research Agency that he has funded to spread false information on social media. (AP Photo/Misha Japaridze, Pool, File)

Les også: Bestselgende korrupsjonsforfatter: – Dere er ikke trygge i Norge

Svartelister privatfly og yachter

Den siste tiden har USA trappet opp sanksjonene mot Prigozhin, ved å svarteliste yachtene og privatflyene hans. Samtlige er nylig blitt sett på kryss og tvers av Afrika.

Både privatflyene og yachtene har hatt nok å gjøre de siste årene; Prigozhin har nemlig kjørt høygir for å utvide sine aktiviteter i de afrikanske landene.

Blant annet skal selskap knyttet til den travle russeren ha sendt leiesoldater til Syria, Kongo og Sudan, og underskrevet lukrative kontrakter for å utvinne olje og mineraler.

Det russisk selvstendige graveprosjektet Proekt, har tidligere meldt at Prigozhin fattet interesse for «soft power»-prosjekter i Afrika tidlig 2018.

Planen, ifølge Proekt, for hans ankomst på kontinentet skal ha vært som følge: å skape et nettverk med lojale politiske strategier.

Les også: Norge er ikke en trussel for Russland

Russian President Vladimir Putin, right, greets President of the Sovereignty Council of Sudan Abdel Fattah Abdelrahman Burhan during a welcome ceremony of the Russia-Africa summit in the Black Sea resort of Sochi, Russia, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Sergei Chirikov, pool photo via AP)

Treningskurs for journalister 

Samtidig som Putin gjestet afrikanske ledere og underskrev kontrakter for å sende flere våpen til kontinentet, foreslo deler av regjeringen hans et annet produkt: treningskurs med russiske propaganda eksperter.

Russiske politikere og mediefolk fra de statseide kanalene, erklærte at de ønsker et samarbeid mellom russiske og afrikanske journalister. Særlig vil de åpne for at afrikanske journalister kan læres opp av de russisk statseide kanalene RT (Russia Today) og Sputnik.

– Vi er klare for å se på muligheter for å sende spesialister fra RT og Sputnik til diverse afrikanske land og sette opp mesterklasse der, som vil være mer produktivt og beleilig, sa Alexey Volin, Russlands kommunikasjonsminister.

Les også: Leger Uten Grenser om Libya: Tortureres mens familien hører på