Verden

Bildet som ryster USA

Snart fire år etter at Europa ble rystet av bildet av en tre år gammel gutt død på stranda, vekker det tragiske migrantbildet i USA sterke reaksjoner.

De døde i forsøket på å komme seg til USA, Óscar Alberto Martínez Ramírez og datteren Valeria på nesten to år. I Rio Grande, elva som skiller USA og Mexico, druknet de to. Bildet av dem sto først på trykk i den mexicanske avisen La Jornada, men har siden gått verden rundt.

– Han krysset først med den lille jenta og lot henne være på den amerikanske siden. Så vendte han tilbake for å hente kona, men jenta gikk ut i vannet igjen etter ham. Da han prøvde å redde henne, tok strømmen begge to, forteller journalist Julia Le Duc i La Jornada til The Guardian.

Les også: Mexicos soldater på vei til grensen etter avtale med Trump

Alan Kurdi

Den lille familien fra El Salvador hadde vært i Mexico i to måneder, men da de skjønte at det ville ta lang tid før de i det hele tatt fikk satt i gang asylprosessen, bestemte de seg for å krysse.

Med datterens arm rundt faren under T-skjorta hans ligger de to døde ved elvebredden. Likhetene med et annet lignende bilde er slående. Bildet av en liten gutt på en strand i Tyrkia gikk verden rundt i september 2015. Det skulle vise seg å være tre år gamle Alan Kurdi, en syrisk gutt med kurdisk bakgrunn. Etter å ha flyktet fra IS i Syria hadde familien flyktet til Tyrkia. Etter å ha prøvd å ta med familien til den greske øya Kos to ganger, prøvde Kurdis far en tredje gang i 2015. Dette var midt i flyktningkrisen som preget Europa høsten 2015, og skapte bred debatt.

Saken fortsetter under bildet. 

SYMBOL: Bildet av tre år gamle Alan Kurdi på en strand i Tyrkia ble et symbol i flyktningkrisen i 2015. FOTO: NTB SCANPIX

Bildet av tre år gamle Alan Kurdi på en strand i Tyrkia ble et symbol i flyktningkrisen i 2015. Foto: NTB scanpix

– Trump ansvarlig

Bildet fra Rio Grande har igjen satt fart på migrantdebatten i USA, som også er en sentral del av debatten foran neste presidentvalg.

– Dette er konsekvensen av Donald Trumps umenneskelige og umoralske immigrasjonspolitikk, tvitret senator Cory Booker, som en av de mange kandidatene til å bli demokratisk presidentkandidat.

Saken fortsetter under bildet. 

REAGERER: Cory Booker er en av mange demokratiske kandidater til presidentvalget som reagerer. FOTO: NTB SCANPIX

Cory Booker. Foto: NTB scanpix

– En skamplett på vår moralske samvittighet, sier Kamala Harris, en annen demokratisk kandidat, ifølge CNN.

– Trump er ansvarlig for disse dødsfallene, sier kandidat Beto O’Rourke.

President Trump  men tvitret om grensen onsdag:

– Dessverre vil ikke Demokratene i Kongressen gjøre noe med grensesikkerhet. De vil ha åpne grenser, som betyr kriminalitet. Men vi får det gjort, inkludert å bygge muren. Flere mennesker enn noen gang kommer fordi USAs økonomi er så bra, den beste i historien, skrev han på Twitter.

Saken fortsetter under bildet. 

MUR: En mur og andre strenge tiltak er noe av det Donald Trump har jobbet hardt for. FOTO: NTB SCANPIX

President Donald Trump. Foto: NTB scanpix

Advarer

Mange velger å ta den farlige og ulovlige veien inn mot USA i desperasjon. Nylig ble en kvinne, to babyer og et småbarn funnet døde av hete idet de forsøkte å komme seg til USA.

Både lang ventetid og at mange blir avvist bidrar til at mange tar i bruk farlige og ulovlige metoder for å komme inn i USA, ifølge en rapport fra det amerikanske innenriksdepartementet, melder CNN.

Mexicos president Andrés Manuel López Obrador advarer sterkt mot å prøve å krysse grensen.

– Folk mister livet i ørkenen eller idet de krysser Rio Grande, vi har alltid fordømt det og vi liker det ikke, sier han, ifølge BBC.

Les også: Moren ble fratatt barnet mens hun ammet

Avtale

Mexicos president er selv under sterkt press fra president Trump om å stanse migrantene ved grensen.

USAs president Donald Trump truet nylig med å innføre økt toll på mexicanske varer hvis ikke landet gjorde mer for å hindre migranter å ta seg ulovlig over grensen til USA. Etter dialog kom USA og Mexico fram til en avtale nå i juni om at Mexico blant annet skal sende 6.000 soldater fra nasjonalgarden til grensen i sør.

I tillegg til utplasseringen av soldater har Mexico blant annet forpliktet seg til økt innsats for å bekjempe menneskesmuglere og nettverkene deres.

El Salvador utenriksminister, Alexandra Hill, ber innstendig om at borgerne blir i landet, og sier regjeringen jobber med å forsøke å bedre den økonomiske situasjonen som gjør at mange drar.

– Jeg ber dere, alle familier, foreldre, ikke ta risikoen.

Les også: Dette flykter de fra i Latin-Amerika