Verden

Migrantkaravanen til USA: – De frykter at barna blir drept på skoleveien

– Det er så farlig der de bor at de frykter at barna blir drept på vei til skolen, sier regionsjef i Redd Barna om migrantene i karavanen på vei til USA.

– Det er mange fæle folk der, sa president Donald Trump nylig om karavanen om migranter som beveger seg nordover i Mexico i retning USA. Han advarte mot kriminelle elementer i karavanen.

– Det er folk som er i gjenger og som vi ikke ønsker i dette landet, sa Trump i intervjuet med TV-stasjonen Fox.

Les også: Moren ble fratatt datteren mens hun ammet

Frykt

Migrantkaravanen, som begynte i Honduras 12. oktober, har vært et sentralt tema foran mellomvalget i USA tirsdag.

Men hva flykter de fra? Først og fremst vold, mener Bjørn-Richard Monsen, regionsjef for Latin-Amerika i Redd Barna.

Byen San Pedro Sula i Honduras, der karavanen begynte, er blant verdens farligste.

– Volden er så ekstrem at mange er redde for å sende barna på skolen. De er både redde for hva som skal skje med dem på skoleveien og mens de er på skolen. Folk flykter for å overleve, for de er redd for å bli drept, sier Monsen til Dagsavisen.

– Det er generelt tre grunner til migrasjon: Fattigdom, kriminalitet og familiegjenforening. For mange av dem som nå flykter er volden den viktigste årsaken. Men det er nok en kombinasjon av dette og at foreldrene samtidig ikke kan se hvordan de skal skaffe nok mat eller en fremtid med skolegang og jobb, sier Monsen.

I 2017 var 42 av de 50 mest voldelige byene i verden i Latin-Amerika, ifølge en mexicansk årlig rangering gjengitt i Business Insider.

– Det er ikke krig i Latin-Amerika, men det er krigslignende tilstander mange steder der, sier Monsen.

Karavanen går gjennom Guatemala fra Honduras. Også i Guatemala og Mexico er det mennesker som har blitt med. Andre kommer fra El Salvador og Nicaragua.

Ca. 7000 migranter fra Mellom-Amerika er på vei til USA i en felles marsj.  Tidligere i år kom ca. 200 av 1200 fram til den Mexicanske grensebyen Tijuana i en lignende marsj.

Les også: Guvernør gjør opprør mot Trumps grenseplan

Gjenger

Kriminelle og voldelige gjenger kontrollerer de ulike bydelene i San Pedro Sula i Honduras.

– Foreldre migrerer med barna sine fordi de er redd for at barna blir rekruttert inn i disse gjengene. Vi anslår at 25 prosent av dem som er i karavanen er barn og unge. Det er mange barnefamilier, men også en del ungdom som reiser alene, sier han.

Redd Barna jobber med prosjekter for barn og unge i Honduras.

– Volden er integrert i samfunnet. Frykten for at det skal skje noe i gatene gjør at folk ofte holder seg hjemme, sier han.

– Det er flere gjenger som har kontroll i ulike bydeler, og bor du i en bydel blir du sett på som en del av denne gjengen, sier Monsen.

Han sier risikoen for vold underveis på ferden også er årsaken til at mange nå har valgt å gå sammen i en karavane.

– At de migrerer er ikke nytt, det som er nytt er at de gjør det sammen fordi det er tryggere på den farlige reisen.

Les også: Omstridt migrantpolitikk støttes kun av en av tre i USA

Valgkrutt

Den største migrantkaravanen antas å være på rundt 7.000 mennesker, men det er flere mindre grupper som går nordover. Karavanen er nå i Mexico. Donald Trump har advart om at migrantene vil bli stanset på grensen, og har brukt saken aktivt i det siste. Om lag 5.200 soldater er blitt utplassert ved grensen, men dette kan bli økt til 10.000-15.000, ifølge Trump. Han har gjentatte ganger hevdet at kriminelle, blant annet terrorister fra Midtøsten, er en del av karavanen.

HARDT UT: Donald Trump bruker migrantkaravanen i skytset mot Demokratene før valget. FOTO: NTB SCANPIX

Donald Trump bruker migrantkaravanen i skytset mot Demokratene før valget. Foto: NTB  scanpix

I en video denne uka kom Trump med et utspill som ble kritisert som et grovt overtramp. I videoen vises bilder av en mexicansk mann som var blitt deportert men kom tilbake til USA og er blitt dømt for drap på to politimenn. Mannen blir vist mens han gliser og blant annet sier «jeg skal drepe flere politifolk snart».

Så kommer teksten: «Demokratene slapp ham inn. Demokratene lot ham bli. Hvem andre vil Demokratene slippe inn?»

Redd Barna har snakket med folk i karavanen.

– Dem vi har snakket med sier at de ikke ville lagt ut på den reisen dersom de hadde hatt trygghet og jobbmuligheter hjemme.

– Kan de ikke finne et tryggere liv dersom de i stedet flykter til et annet sted i hjemlandet som er mindre voldsutsatt?

– Mange som flykter, flytter jo først internt i Honduras. Men mange er fortsatt redde, og frykter at de kommer til et område der det er folk som vet hvem de er og som er ute etter dem. Derfor reiser de videre og ut av landet, sier Bjørn-Richard Monsen.

Les også reportasje fra Honduras: - Jeg skal til USA. Her er det ingen framtid verken for meg eller datteren min.

Mer fra Dagsavisen