Verden

Norske observatører deporteres fra Vest-Sahara

To nordmenn som skulle observere en rettssak mot en tidligere folkehøgskoleelev i Vest-Sahara, er nektet innreise og sitter på flyplassen for å deporteres.

DOUZ, TUNISIA - DECEMBER 20: Men sit on their motorcycles during the sunset after the end of the traditional performances at the Sahara Festival on December 20, 2018 in Douz, Tunisia. The Sahara Festival, in its 51st year, brings together nomadic peoples of this Sahara region and celebrates their culture in a four day event showcasing music, racing and performances.   Stephanie Keith/Getty Images for Lumix/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==

De to observatørene, Vegard Fosso Smievioll og Kjersti Brevik Møller, som begge er jusstudenter i Bergen, var sendt av Rafto-stiftelsen for å overvære rettssaken mot Nazha El Kahlidi, opplyser Erik Hagen i Den norske støttekomiteen for Vest-Sahara til NTB.

Ble deportert

Khalidi er tidligere elev på fotolinjen på Agder Folkehøyskole og er tiltalt for å drive ulovlig journalistvirksomhet i landet som er okkupert av Marokko.

De to nordmennene slapp ikke gjennom passkontrollen søndag og ble satt under bevoktning av 14 politimenn på et avlukket område i påvente av neste fly ut av El Aaiún etter fem timer. Også spanske advokater som var med, blir deportert.

Les også: Sikher krenket etter Guccis turbandesign

Første anklage mot saharawisk journalist

Saken mot El Khalidi er prinsipielt viktig fordi det er første gang en saharawisk journalist blir tiltalt etter en lov om journalistisk virksomhet.

Hun ble pågrepet av marokkansk politi på hovedgata i El Aaiún i desember i fjor mens hun strømmet en demonstrasjon for uavhengighet på Facebook. Hun ble igjen anholdt i mars i år, men rettssaken ble utsatt til 20. mars. Hun risikerer to års fengsel om hun blir kjent skyldig.

Saken mot El Khalidi har fått internasjonal oppmerksomhet. og Amnesty International har oppfordret Marokko til å frafalle alle tiltaler, mens Human Rights Watch anklager Marokko for å misbruke loven for å kneble journalister.

Les også: 17 såret etter eksplosjoner ved pyramidene

Okkupert i snart 50 år

Vest-Sahara er et territorium på Afrikas vestkyst som har vært okkupert av Marokko siden den tidligere koloniherren Spania trakk seg ut i 1975. Området består stort sett av ørken, men har rike fosfatressurser og store fiskeriforekomster.

Marokko og Mauritania tok kontroll over hver sin halvpart av området, men Mauritania trakk seg ut i 1979, og Marokko sto igjen som eneste administrasjonsmakt.

Frigjøringsbevegelsen Polisario kjemper for selvstendighet for området, og etter at en geriljakrig ble avsluttet i 1991 med en våpenhvile, har FN arbeidet for en folkeavstemning.

Les også: Forbruket i Oslo er høyest i landet. Det vil byråd Arild Hermstad (MDG) gjøre noe med

Blir ikke anerkjent

Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR) har kontroll over nærmest ubeboelige områder i øst, mens storparten av den saharawiske befolkningen lever i flyktningleirer i Tindouf-området i Algerie.

Norge anerkjenner ikke Marokkos krav på suverenitet over området, men har heller ikke anerkjent SADR som stat. Det har Den afrikanske union (AU) gjort, noe som har resultert i at Marokko som eneste land i Afrika ikke er medlem av AU.

Les også: Prinsessen og sjamanen: - Det er business og det er åndelighet