Verden

Klimaendringer fører til økning i antall sultne i verden

Konflikt og klimaendringer har ført til flere underernærte mennesker i verden. Værfenomenet El Niño kan forverre situasjonen i 2019, advarer Røde Kors.

Antallet underernærte og sultrammede begynte å stige igjen i 2016, etter et tiår hvor tallet var synkende eller stabilt.

Krig, konflikt, ekstremvær, klimaendringer og økonomiske nedgangstider antas å være hovedårsakene til at utviklingen snudde. FN anslår at antallet i fjor var 821 millioner på verdensbasis.

– Tallet ventes å øke i året som kommer, sier generalsekretær Bern G. Apeland i Norges Røde Kors.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

– Våtere og villere vær

Krig og konflikt er den viktigste grunnen til at Røde Kors tror situasjonen vil forverre seg. Jemen og Sør-Sudan er blant landene hvor krig og konflikt har gjort millioner av mennesker avhengige av nødhjelp.

I tillegg ventes det naturlige værfenomenet El Niño å inntreffe i 2019. Resultatet kan bli mer ekstremt vær en rekke steder i verden.

– Når El Niño er aktiv, bidrar den til våtere og villere vær. Vi kan få flomsituasjoner og veldig kraftige stormer, sier Apeland til NTB.

I enkelte områder kan fenomenet også føre til tørke. Det unormale været vil i sin tur påvirke jordbruk og matsikkerhet.

Les også: Dette må du følge med på i 2019

Avhengig av nødhjelp

Både FN og Røde Kors mener gradvise klimaendringer også bidrar til det økende antallet underernærte.

Land som både rammes av konflikt og endret klima, er særlig utsatt. Sør-Sudan, Somalia, Jemen og Nigeria er i denne kategorien.

– I Øst-Afrika har det vært en årelang tørkeperiode. En sultkatastrofe er blitt unngått ene og alene fordi verdenssamfunnet har klart å stille opp med nødhjelp, sier Apeland.

I Somalia og Sør-Sudan er henholdsvis 5,2 og 6 millioner mennesker avhengige av nødhjelp. De tilsvarende tallene i krigsherjede Syria og Jemen er 13 og 22,2 millioner. (NTB)

Les også: Strand, Tusvik, Ulstein og co. om 2018: – Et kronisk norsk år

Mer fra Dagsavisen