Verden

Håper på flere som henne

I New York får 29 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez venstresiden til å juble. I Texas samler Beto O’Rourke store folkemasser. Høy grasrot-aktivisme og nye stjerneskudd gir håp til demokratene.

Bilde 1 av 3

NEW YORK (Dagsavisen): 29 år gamle Alexandria Ocasio-Cortez blir introdusert som demokratenes nye håp, da hun snakker til aktivister i Astoria i New York bare noen dager før mellomvalget. Hun ligger an til å bli Kongressens yngste kvinnelige representant neste tirsdag, der hun stiller til valg for å representere New Yorks 14. distrikt. Hun er ung, kvinne og med minoritetsbakgrunn. Og hun står langt til venstre for tyngdepunktet i det demokratiske partiet. Der lover hun å bli værende.

– Det er rom for å ta partiet til venstre nå, sier Ocasio-Cortez til Dagsavisen.

Les også: – Demokratenes vridning mot venstre vil gi mer polarisering (Dagsavisen+)

Løsninger

Hun vil bruke frustrasjonen som fikk Donald Trump til Det hvite hus til å få velgere tilbake til det demokratiske partiet. Da må en komme med løsninger på problemer folk møter til daglig, sier Ocasio-Cortez.

– Det er mye negativitet i USA om dagen, men Trump har også åpnet et vindu for progressive bevegelser. Vi må svare på Trump med positive løsninger, og kreve at helsetjenester, utdanning og bolig er noe alle skal ha rett til, sier Ocasio-Cortez, før hun går på scenen for å snakke om nettopp retten til bolig.

Hun kaller seg demokratisk sosialist, og blir ofte sammenlignet med Bernie Sanders, som tapte mot Hillary Clinton i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016. At Clinton tapte mot Trump, sendte det demokratiske partiet inn i en politisk krise. I tillegg til Det hvite hus, har republikanerne nå flertall i begge kamrene i Kongressen.

Eljeer Hawkins jobber for bevegelsen «Socialist Alternative». De har valgt å stille seg bak Ocasio-Cortez.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Sosialister i ryggen

– Vi er ikke enige med henne i alt, men nå gjelder det å mobilisere gode krefter. Hun er et steg i riktig retning, sier Hawkins til Dagsavisen.

Han sier han opplever større interesse enn før for sine sosialistiske idealer.

– Folk og særlig unge skjønner at systemet ikke fungerer for dem. De er åpne for andre løsninger enn kapitalismen, sier Hawkins, som ikke ser til Skandinavia for løsninger slik Ocasio-Cortez og Bernie Sanders sier de gjør. Hawkins vil ha ekte sosialisme, der staten kontrollerer alle produksjonsmidler. Enn så lenge tar han til takke med såkalte demokratiske sosialister.

Nylig stilte også tidligere president Barack Obama seg bak den unge demokraten i New York.

Saken fortsetter under bildet.

Eljeer Hawkins jobber for bevegelsen «Socialist Alternative». De har valgt å stille seg bak Ocasio-Cortez.

Eljeer Hawkins jobber for bevegelsen «Socialist Alternative». De har valgt å stille seg bak Ocasio-Cortez. Foto: Heidi Taksdal Skjeseth

Høy energi

Mens demokratene mangler nasjonale lederskikkelser, bobler det av engasjement på lokalnivå, sier Chris Eshleman. Han er en av dem som har kastet seg inn i lokalvalget i hjembyen Lancaster i Pennsylvania. Donald Trump vant dette distriktet i 2016. Nå stiller en ung demokratisk kvinne – Jess King – til valg for første gang. Eshleman, som bor i New York, reiser stadig til hjembyen for å banke på dører og få folk til å bruke stemmeretten på tirsdag. Pennsylvania var en av flere vippestater som gikk i Trumps favør for to år siden. Eshleman tror de mange nye kandidatene på sikt vil endre amerikansk politikk.

– Det er så mange som er frustrerte over systemet, det er vanskelig å forstå og føles langt vekk. Men nå stiller helt vanlige folk til valg. Det vil få konsekvenser framover, om to og fire og seks år, tror Eshleman.

Han er optimistisk før tirsdagens valg.

– Hver gang jeg er hjemme, merker jeg det. Energien er skyhøy.

Het sentrumskandidat

Oppgjøret i delstaten Texas ses som et av de heteste i mellomvalget. Den sittende republikanske senatoren Ted Cruz får hard kamp av Demokratenes Beto O`Rourke. O’Rourke har inntatt en sentrumsposisjon, men fronter samtidig tydelig venstrepolitikk innen helse, våpenkontroll og narkotikalover. Han satser på å nå tverrpolitiske republikanere i Texas og har samlet store folkemengder på valgmøter over hele delstaten.

Valgdeltakelsen i amerikanske såkalte mellomvalg er tradisjonelt relativt lav. Bare snaue 40 prosent stemte i Kongressvalget for fire år siden, mens rundt 60 prosent bruker stemmeretten i presidentvalg.

Særlig har det vært lavt engasjement blant unge velgere. I 2014 brukte under 20 prosent av amerikanere under 30 år stemmeretten. I år regner Harvards Institute of Politics med at over dobbelt så stor andel av velgere mellom 18 og 29 år vil stemme. Ifølge en meningsmåling publisert mandag, sa 40 prosent at de «helt sikkert» skulle stemme 6. november.

Bjørn Hansen: Usikkerhetens valghøst i USA

Mellomvalget i USA

* Mellomvalget 6. november omfatter hele representanthuset, en tredel av plassene i Senatet og guvernører i delstatene. Foruten en rekke lokale poster.

* Senatorene velges for seks år og medlemmene av Rep­resentantenes hus for to år.

* Hver av USAs 50 delstater har to senatorer og et antall medlemmer av Representant­enes hus som står i forhold til folketallet. I Representant­enes hus er det til sammen 435 plasser.

* Tynt befolkede stater som Wyoming og Alaska har bare ett medlem av Representant­enes hus, mens den mest folkerike, California, har 53.

* Det er 100 medlemmer av Senatet. I år er 33 senatorer på valg: 23 demokrater, åtte republikanere og to uavhengige som politisk ligger nærmest demokratene.

* I dag er 51 av senatorene republikanere, mens 49 er demokrater eller uavhengige. Også i Representantenes hus har republikanerne flertall. (NTB)

Mer fra Dagsavisen