Verden

Vil forhandle fram en ny avtale

– For en som bryr seg så mye om miljøet som meg, kan jeg ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA, sier president Donald Trump.

Av Nils-Inge Kruhaug og Linus Røvik Hauge

Ifølge Trump vil dette skje med umiddelbar virkning.

– Vi forlater avtalen, men vi vil begynne å forhandle og se om vi kan komme fram til en avtale som er rettferdig, sa Trump i en tale i Rosehagen utenfor Det hvite hus torsdag.

Han sa videre at han setter amerikanske arbeidsplasser høyere enn klimaet.

– Bryr meg om miljøet

– For en som bryr seg så mye om miljøet som meg, kan jeg ikke med god samvittighet støtte en avtale som straffer USA, fortsatte han.

Trump kritiserte videre Parisavtalen for ikke å stille større krav til India og Kina, og han hevdet at avtalen for USAs del ville ha resultert i tap av 2,7 millioner arbeidsplasser innen 2025.

Tidligere president Barck Obama var kjapt ute med å kritisere Trumf for avgjørelsen.

Han kommer med knusende kritikk mot Donald Trump for å trekke USA fra Parisavtalen og sier han «vraker framtiden».

Dermed står USA sammen med Syria og Nicaragua som de eneste landene som ikke er med på klimaavtalen.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Tilbakeslag

Parisavtalen fra desember 2015 var et gjennombrudd i det globale samarbeidet for å få ned utslippene av skadelige klimagasser.

FNs generalsekretær António Guterres ba onsdag verden om å slå ring om avtalen.

– Klimaendringene kan ikke fornektes. Klimaendringene kan ikke stoppes, advarte han.

Statsledere verden over oppfordret på forhånd innstendig Trump til ikke å trekke USA ut av Parisavtalen, blant dem Erna Solberg og hennes fire nordiske statsministerkollegaer.

– Vi oppfordrer deg til å vise globalt lederskap, vi trenger USA på laget. Hilsen dine nordiske venner, skrev Solberg på Twitter torsdag kveld, men forgjeves.

Klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) er skuffet, men ikke overrasket, over at president Donald Trump trekker USA fra Parisavtalen.

Helgesen fulgte Trumps pressekonferanse hvor han kom med kunngjøringen. Han har vanskelig å forstå den amerikanske presidentens begrunnelse.

– Beslutningen hviler på feilaktige argumenter. Han framstiller det som Parisavtalen er en konspirasjon mot USA, men dette er jo en modell hvor landene selv melder inn hva slags forpliktelser de tar på seg, sier Helgesen til NTB.

– Det er skuffende at USA med dette melder seg ut av et sterkt internasjonalt fellesskap hvor så å si alle verdens land har forpliktet seg til å bekjempe klimaendringer. Dette er et land vi er vant til å se som leder, fortsetter han.

Umoralsk

Miljøorganisasjonene betegner beslutningen om å trekke USA fra Parisavtalen som umoralsk og uforståelig og et gedigent tilbakeslag i klimaarbeidet.

– Trump har tatt en svært umoralsk beslutning, som vil ha negative konsekvenser for hele verden, men også for amerikanerne, som Trump feilaktig påstår at vil ha godt av at USA trekker seg, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

– Det er et stort tilbakeslag for arbeidet med å begrense utslippene av klimagasser at verdens nest største utslippsland fornekter klimavitenskapen, og trekker seg ut. Vi forventer nå at verdenssamfunnet øker sine ambisjoner om utslippskutt, og samtidig sørger for at USAs uansvarlige og uforståelige alenegang i klimasaken får konsekvenser for dem, sier leder Ask Lundberg i Naturvernforbundet.

Donald Trumps beslutning betyr at Norge må gjøre mer, ikke mindre og at avgjørelsen må mane til handling, ikke avmakt, mener Natur og Ungdom.

– Vi kan ikke sitte på hendene og vente på at et annet land bestemmer seg for å leke frelser. Ansvaret for å stanse klimaendringene hviler på skuldrene til alle verdens land; dette inkluderer også Norge. At Trump nå trekker seg ut, betyr at resten av verden må gjøre mer, ikke mindre, sier Ingrid Skjoldvær, leder i Natur og Ungdom. (NTB)

Mer fra Dagsavisen