Verden

IS tar på seg ansvaret for angrepet i Berlin

Gjerningsmannen er fortsatt på frifot

Julemarkedet i Berlin, der tolv mennesker ble drept mandag kveld, er fullt av tente lys og sørgende mennesker.

Den ytterliggående islamistgruppa IS tar på seg ansvaret for angrepet mot et julemarked i Berlin mandag.
En IS-kriger utførte mandagens angrep mot julemarkedet på Breitscheidsplatz, melder ekstremistgruppas talerør Amaq.
Minst tolv personer ble drept da en lastebil i høy fart kjørte inn i folkemengden på julemarkedet. 48 mennesker ble såret, flere av dem alvorlig.
Tysk politi leter etter en eller flere gjerningsmenn, etter at 23-åringen som ble pågrepet kort tid etter angrepet, ble løslatt tirsdag.
Amaq identifiserer ikke gjerningsmannen i Berlin, men opplyser at terroraksjonen var et svar på oppfordringen om å angripe innbyggere i de land som deltar i den internasjonale koalisjonen mot IS.
IS tok også på seg ansvaret for en tilsvarende terroraksjon i Nice 14. juli, der 84 mennesker ble drept da en 31 år gammel marokkaner kjørte en lastebil inn på strandpromenade

24 utskrevet

24 av de sårede etter mandagens angrep er utskrevet fra sykehus, opplyser tysk politi.
Samtidig er det klart at den pakistanske mannen som var mistenkt for å ha kjørt en lastebil inn i et julemarked i Berlin, er løslatt.

Mannen nektet i avhør plent for at han hadde noe med angrepet å gjøre, og politiet i Berlin begynte fort å tvile på at de hadde tatt rett mann.
– Vi kan ha en farlig kriminell på frifot i området, sa Berlins politisjef Klaus Kandt på en pressekonferanse tidligere tirsdag. Han varslet økt beredskap.
Den tyske rikspolitisjefen Holger Münch sa at de slett ikke var sikre på at den pakistanske mannen som ble pågrepet kort etter ugjerningen, var mannen som kjørte lastebilen inn i julemarkedet.
Den tyske riksadvokaten Peter Frank sa på samme pressekonferanse at «vi må like godt venne oss til tanken om at den pågrepne mannen ikke er gjerningsmannen». Tirsdag ble han satt fri.

Åpner igjen

Tolv mennesker ble drept og 48 såret da den polskregistrerte lastebilen pløyde inn i det travle julemarkedet midt i sentrum av Berlin i 20-tiden mandag. Blant de drepte var den polske sjåføren som ble funnet skutt og drept i førerhuset.
Etter opp til 80 meter stanset lastebilen etter å ha etterlatt seg et spor av knuste boder, gløggutsalg og drepte og sårede mennesker.

Alle julemarkeder i byen var stengt tirsdag, men de åpner igjen onsdag. Myndighetene sier de ikke vil la angrepet ødelegge julestemningen mer enn nødvendig.
Statsminister Angela Merkel besøkte tirsdag ettermiddag åstedet, der hun mintes ofrene med ett minutts stillhet og signerte kondolanseprotokollen som er lagt ut i Kaiser Wilhelm Gedächtniskirche like ved.
Politisjef Münch sa at sju av de drepte er identifisert hittil, og at seks er tyskere. Den sjuende er den polske føreren som trolig ble drept da lastebilen ble kapret. (©NTB)