Verden

Flertall gir håp

Myanmar går inn i svært avgjørende måneder etter at flertallet er sikret for Aung San Suu Kyis parti i det som beskrives som et historisk valg.

Nå er det endelig offisielt bekreftet: Aung San Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati (NLD) oppnådde resultatet det drømte om: partiet har sikret seg flertall i Myanmars nasjonalforsamling.

– Det er et historisk sus over dette, og utrolig inspirerende og motiverende å være her, sier Audun Aagre, leder for Burmakomiteen.

Han er i Myanmar, og har fulgt valget tett derfra.

– Nå må man sørge for at den fine energien av håp utnyttes til å sikre endring. En slik situasjon kan fort snus dersom man ikke leverer, sier Aagre til Dagsavisen.

LES OGSÅ: Avgjørende år for Myanmar

Skal ha presidenten

NLD har vunnet mer enn 67 prosent av valgkretsene. Det sikrer mer enn 50 prosent av setene i Overhuset og Underhuset i nasjonalforsamlingen, siden militæret har reservert hvert fjerde sete. NLD kan dermed danne regjering, og vil få presidenten og en av to visepresidenter. Det blir i så fall den første presidenten på mange tiår som ikke er knyttet til militæret.

Det er mange dager siden NLD-tilhengere begynte å feire i gatene, men først nå er mange nok stemmer klare til at resultatet kan bekreftes.

Aung San Suu Kyi kan ikke selv bli president på grunn av grunnlovens bestemmelse om at presidenten ikke kan ha utenlandske statsborgere som ektefelle eller barn. Men Suu Kyi vil likevel i realiteten være den styrende politikeren bak presidenten som velges. Hun vil også selv ha en plass i nasjonalforsamlingen.

Men militærstyret er langt fra over med dette resultatet, siden militæret har 25 prosent av setene i nasjonalforsamlingen, og har vetorett mot endringer i grunnloven. Først med endringer av grunnloven vil Myanmar bli et virkelig demokrati.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Samtaler

President Thein Sein og hærsjef Min Aung Hlaing har sagt at resultatet vil godkjennes og har akseptert en invitasjon fra Suu Kyi til samtaler. Men det er først i mars den nye regjeringen vil bli etablert. Tiden framover blir svært viktig.

– Den viktigste indikator på et demokratisk valg er at landet får en regjering som er demokratisk valgt. Det vil i så fall være første gang siden 1962. Men vi får ikke endelig svar før i mars, påpeker Aagre.

Grunnloven vil åpenbart legge begrensninger på den nye regjeringens politikk, og Aung San Suu Kyi vil være avhengig av et godt forhold til militæret, påpeker han.

– Det viktigste nå blir at partene ikke motarbeider hverandre. I tillegg til militærets makt i nasjonalforsamlingen og gjennom vetoretten, har militæret fortsatt kontroll over tre viktige departementer, sier Aagre. Han påpeker også at det blir viktig at Aung San Suu Kyi rekker ut en hånd til de etniske minoritetene som ikke gjorde et så godt valg som de håpet.

Mange burmesere er med rette skeptiske til om militæret virkelig vil holde løftene.

– Militæret har tunge næringsinteresser, og hvis de ser sin posisjon truet kan det gi et insentiv for å motarbeide prosessen. Men i beste fall har militæret erkjent at det de har stått for ikke har gitt gode resultater for landet, sier Aagre.

LES OGSÅ: Setter sin lit til historisk valg

Hardt arbeid

FNs generalsekretær Ban Ki-moon har beskrevet valget som et viktig steg i Myanmars overgang fra militært styre, samtidig som han påpeker at minoritetsvelgere som de muslimske rohingyaene ble nektet å delta.

– Det er fortsatt mye hardt arbeid i vente langs Myanmars vei mot demokrati og mot virkelig å gjøre framtidige valg inkluderende, sier generalsekretæren i en uttalelse.

Han roser også militæret for å ha akseptert resultatet og tilbyr støtte fra FN for å sikre demokratiet og løfte fram menneskerettighetene. USAs president Barack Obama har gratulert Thein Sein med å ha gjennomført et fritt og rettferdig valg.

LES OGSÅ: Glemt og oversett i flere tiår

Nyeste fra Dagsavisen.no: