– Vi legger nå fram et nøkternt og ansvarlig budsjett som prioriterer det viktigste først. Og vi tar tøffe grep for å få kontroll på kommunens økonomi. Vi må ruste Oslo for framtida, sa finansbyråd Hallstein Bjercke (V) i sin finanstale i Oslo bystyre.
Allerede før budsjettet ble lagt fram onsdag rykket byrådet ut og varslet at budsjettet kom til å bli svært trangt. De neste årene må Oslo kommune kutte 2,3 milliarder kroner. Byrådet selv peker på dyrtiden, regjeringen og det forrige byrådet som syndebukkene for at alle virksomheter i kommunen nå har fått ordre om å finne fram sparekniven.
Spiller ballen til bydelene
Byrådet kutter 596 millioner neste år. 167,5 millioner kroner er spesifisert i budsjettet, resten vil være såkalte rammekutt.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi har lagt fram et budsjett som tar den økonomiske situasjonen i Oslo på alvor, og som begynner en helt nødvendig økonomisk omstilling, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg til Dagsavisen.
Bjercke understreket i sin finanstale at tiltak rettet mot barn og unge er skjermet for kuttene resten av kommunen må leve med. Hvordan rammekuttene i bydelene helt konkret vil ramme velferdstjenester blir nå opp til bydelspolitikerne, ifølge finansbyråden.

Selv om byrådet har gått hardt ut før framleggelsen av budsjettet og hevdet at Oslo kommune nærmest er raka fant, har byrådet likevel prioritert å kutte i eiendomsskatten, også i år. I byrådsplattformen har byrådet lovet å kutte hele eiendomsskatten for privatboliger i løpet av byrådsperioden.
I 2025 vil byrådet kutte i eiendomsskatten med 80 millioner kroner på toppen av fjorårets kutt på 385 millioner (sammenlignet med det rødgrønne byrådets budsjettforslag). Kuttet gjelder bare privatboliger. Eiendomsskatten på næring beholdes på 3,7 promille
---
Tall fra Oslobudsjettet
Klima og miljø
- 53 nye millioner til rimelige billettpriser.
- Totalt 50 millioner til parker og nærnatur.
- 10 millioner til trafikkreduserende tiltak.
- 9,7 millioner til åpning av Østensjøbekken.
- 14 millioner til tiltak for renere Oslofjord.
- 11 millioner til energitiltak i bygg.
Barn og unge
- 198 millioner til ulike tiltak i skolen
- 22 millioner til ny behandlingsinstitusjon for ungdom med alvorlige atferdsutfordringer som rus og kriminalitet
- 28,7 millioner til permanent rammefinansiering av Barne- og familieetatens behandlingsinstitusjoner
- 10,9 millioner til å etablere Ringen akuttinstitusjon som et permanent tilbud
- Innføring av en fritidskortordning som skal sikre at alle barn og unge, uavhengig av foreldrenes inntekt, kan delta på fritidsaktiviteter
- 509 millioner kroner til rehabilitering av kunstgressbaner i perioden 2025–2028.
Andre saker:
- Dagens ordning med subsidiert tannlegehjelp for 21-24-åringer avvikles (innsparing 37 millioner kroner).
- 40 millioner kroner kuttes i budsjettet til Oslo Nye Teater.
Kilde: Oslo kommune
---
– Bløff
– Deres løfte til velgerne var at de kunne kutte byens inntekter med en milliard fra eiendomsskatten uten at det gikk utover tjenestene til folk. Dette ser vi nå var en bløff. De klarer ikke å kutte i byråkrati, men sender istedenfor regningen for skattekuttene til bydelene og skolene, som betyr store velferdskutt.
Det sier Aps gruppeleder Marthe Scharning Lund.
– Dette budsjettet svarer ikke på de store utfordringene folk føler på i byen vår, og svikter de svakeste. De har gitt opp kampen mot barne- og ungdomskriminaliteten. De kutter i tilbudet til de eldre. De truer kulturlivet med nedleggelser. Og det er kutt til de svakeste over hele linja, legger hun til.
Også SVs gruppeleder i Oslo bystyre, Sunniva Eidsvoll, reagerer kraftig på budsjettet.
– Dette er et budsjett for økte forskjeller. Byrådet har større omsorg for villaeiere i Vestre Aker enn sosialhjelpsmottakere på Stovner. Nå er kuttene i eiendomsskatten oppe i en halv milliard. Hadde de droppet dette hadde de ikke trengt å kutte i skole, barnehager, velferd, kultur og idrett, sier hun.

Hun mener Høyre og Venstre-byrådets kutt ikke kommer av at de må kutte, men at de vil kutte.
– 11 av 15 bydeler styrer mot underskudd allerede i år. Nå får de flere hundre millioner i kutt på toppen neste år. Det er totalt uansvarlig. Nå må de ansatte løpe enda raskere. Det blir færre folk på jobb i barnehagene, færre ungdomsklubber og mindre til kultur og idrett for barn og unge. 40 millioner i kutt for Oslo Nye Teater vil bety slutten på Oslos eget teater – hvis dette står har Venstre offisielt kapitulert som kulturparti, sier hun.
– Grått og usosialt
MDGs gruppeleder Sirin Stav rister også på hodet av at byrådet prioriterer å kutte i eiendomsskatten.
– Det er et grått og usosialt budsjett. Byrådet har nå trappet opp eiendomsskattkuttet til et totalt kutt på en halv milliard kroner, i all hovedsak på vestkanten. Samtidig skal det gjennomføres drastiske velferdskutt, Oslo Nye legges ned, og de satser nesten ingenting på klimakutt, kollektivtransport eller å redde livet i Oslofjorden, sier hun.
Eller ikke Rødts gruppeleder Siavash Mobasheri er særlig imponert.
– Dette budsjettet er en gavepakke til milliardærer som Petter Stordalen og Fredriksen-døtrene med sine villaer på Oslo vest, mens resten av oss må betale prisen. Stordalen trenger ikke å bekymre seg for sykehjemsplass til foreldrene, skolemat til barna eller om det er penger til fritidsaktiviteter. Men det må vanlige folk, sier han.
Frp, som byrådet er avhengig av støtte fra for å få vedtatt budsjettet i bystyret, krever på sin side et enda større kutt i eiendomsskatten.
– Byrådet skuffer. Kuttet i eiendomsskatten er altfor lite. Det er fortsatt altfor mange som betaler eiendomsskatt i Oslo. Eiendomsskatten rammer også leietakere som får regningen videresendt fra utleiere, sier Magnus Birkelund, gruppeleder for Oslo Frps bystyregruppe til NTB.

Skjermer barn og unge
Finansbyråd Hallstein Bjercke er svært uenig i påstandene om at dette er et usosialt budsjett.
– Det mener jeg definitivt ikke at det er. Selv om det er krevende tider prioriterer vi det vi mener er viktigst: Barn og unge, å gjøre byen grønnere og å ha lave kollektivpriser. Og det vi kanskje bruker mest penger på i dette budsjettet er å øke sosialhjelpen. Når det er tøffe økonomiske tider er det flere som trenger sosialhjelp. Det bruker vi 300 millioner på, sier han til Dagsavisen.
At rammekuttene til bydelene til syvende og sist vil gå ut over barn og unge går han heller ikke med på.
– Å skjerme barn og unge fra kutt og gjennomføre nødvendige satsinger rettet mot barn og unge har vært det viktigste i dette budsjettet. Vi har prioritert 198 millioner til skolen, 55 millioner til barnevernet og har store satsinger rettet mot barn og unge innen idrett og kultur, sier Bjercke.
Også byrådsleder Eirik Lae Solberg tar avstand fra at budsjettet blir kalt usosialt.
– Jeg mener dette er et sosial budsjett innenfor ansvarlige rammer, sier han, og legger til:
– Det mest usosiale er hvis Oslo setter seg i en situasjon der vi må kutte kraftig i tjenestene framover. Nå begynner vi en omstilling i år, som må fortsette de neste årene, som gjør at vi får økonomisk handlingsrom til å prioritere det viktigste.

Kritikken om at byrådet kunne skjermet bydelene for kutt dersom de hadde beholdt eiendomsskatten på et rødgrønt nivå avviser han også. Han peker på at kuttet i eiendomsskatten i 2025 er på 80 millioner. De samlede kuttene i kommunen er på rundt 600 millioner.
– Vi mener det er riktig å kutte i eiendomsskatten. Eiendomsskatten er en økonomisk belastning for mange. Vi bør ikke gjøre det enda dyrere å bo i Oslo. Men vi erkjenner at i den krevende økonomiske situasjonen nå er det riktig med et beskjedent kutt, sier byrådslederen.
Les også: Beregne pensjon? Ikke gå i denne fella, advarer ekspert (+)
Les også: Leiebolig: – Mange tar til takke med dårlige boliger fordi de er redde for å bli sagt opp (+)