Politikk

Tar over etter Moxnes: – Tror ikke dette er noen krise

Marie Sneve Martinussen tar over som Rødt-leder etter Bjørnar Moxnes. – Tilliten Rødt har hos folket er ikke noe vi tar for gitt, sier hun.

Bjørnar Moxnes går av som partileder i Rødt etter å ha blitt tatt for å stjele et par solbriller på Gardermoen i midten av juni. Det skjedde til tross for at landsstyret i Rødt tidligere i sommer uttrykte tillit til partilederen i kjølvannet av solbrille-saken.

– Det har vært en utrolig fin reise gjennom 11 år, og det vil jeg si mer om, men først til sommerens store sak: Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre. Det er jeg skikkelig lei meg for, og det vil jeg si unnskyld for, skriver Moxnes på Facebook.

Han vil fortsatt engasjere seg som Rødt-medlem og som stortingsrepresentant i tiden som kommer, skriver NTB.

– Det at han skal tilbake som stortingsrepresentant er helt sikkert, sier Rødts nye leder, Marie Sneve Martinussen på Rødts pressekonferanse mandag 24. juli.

Marie Sneve Martinussen (t.h.) er ny leder i Rødt. Her avbildet under dagens pressekonferanse med nesteleder Charlotte Therkelsen.

Ikke bekymret for valgkampen

Mandag ble det kjent at Martinussen tar over som partileder etter Moxnes’ avgang.

– Tilliten Rødt har hos folket er ikke noe vi tar for gitt, sier hun på pressekonferansen.

Hun sier at hun ser fram til å fortsette kampen mot Forskjells-Norge. Martinussen er heller ikke bekymret for Rødts valgkamp, men heller for en mulig høyrebølge.

– Akkurat nå er jeg ikke lederkandidat, men jeg er partileder.

Rødt legger opp til at valg av ny leder skjer til neste år. Partiet går altså inn i valgkampen med en konstituert leder. En konstituert leder er en som får midlertidig ansvar for lederrollen.

Moxnes ikke til stede

På partiets pressekonferanse var kun Martinussen og Rødts andre nestleder, Charlotte Therkelsen, til stede. Moxnes er fortsatt sykemeldt.

– Hvorfor er ikke Moxnes til stede på i dag, og hvorfor gjennomfører dere partilederbytte mens han fortsatt er sykemeldt?

– Han er sykemeldt, med god grunn, og da bruker man ikke å jobbe. Men nå hadde han kommet til konklusjonen om at han trekker seg og videreformidlet det til meg, og da ville det vært veldig rart om jeg holdt det for meg selv i lang tid, sier Martinussen til Dagsavisen.

Bjørnar Moxnes har vært partileder i Rødt siden 2012. Han blir sett på som en viktig partibygger. I dag kunngjorde han at han trekker seg som leder etter han ble anklaget for tyveri på Gardemoen i juni.

Martinussen fikk først skriftlig beskjed om Moxnes beslutning om å gå av torsdag kveld, og snakket med han påfølgende fredag.

– Etter at jeg hadde snakket med Bjørnar ble jeg, sammen med partisekretær og nestleder, enige om at vi måtte orientere partiet først. Dermed hadde vi et landsstyremøte i går kveld, og det ble offentlig for alle i dag, sier hun til Dagsavisen.

Den nye partilederen mener det er viktig og riktig at denne informasjonen har kommet ut til offentligheten mandag.

Diskutert i kriker og kroker

– Har det vært et press internt i Rødt som har gjort at Moxnes valgte å trekke seg nå?

– Nei, de siste ukene har Bjørnar vært sykemeldt, det har partiet respektert. Så det har ikke pågått noen partidebatt om det, sier Martinussen.

Bjørnar Moxnes og Marie Sneve Martinussen har ledet Rødt sammen som leder og nestleder i 11 år.

– Men det har jo også vært offentlig kjent at folk har ment forskjellige ting innad i Rødt, og det har man sikkert diskutert i kriker og kroker av partiet gjennom den siste uken. Nå kom vi jo aldri til den store debatten i Rødt om hvorvidt Bjørnar kunne fortsette, han har landa på denne konklusjonen selv. Da er det min jobb som partileder å lose partiet videre, sier Martinussen.

Hun har vært nestleder siden 2012, og har jobbet tett med Moxnes i over ett tiår. For Martinussen kom saken om solbrilletyveriet som en stor overraskelse.

– Jeg ble utrolig sjokkert da jeg fikk vite om det. Det er helt absurd på mange måter det som har skjedd, sier hun.

– Moxnes har vært en partibygger og utrolig viktig for Rødt. Hvordan vil det gå for partiet nå når han går av?

– Det tror jeg kommer til å gå veldig bra. Et av de viktigste prosjektene til både Bjørnar og meg har vært å gå vekk fra å være et ettmannsparti. Vi var nok det en stund når Bjørnar var vår eneste profil, og jeg for så vidt hjalp han med det. Nå er Rødt et stort lag, med mange flinke folk som utfyller hverandre med ulike egenskaper og talenter. Derfor tror jeg ikke dette er noen krise for Rødt, avslutter Martinussen.

Et parti i vekst

I løpet av Moxnes’ tid som partileder har Rødt gått fra å være et miniparti helt utenfor Stortinget til å bli en vesentlig maktfaktor i norsk politikk.

Moxnes ble valgt til partileder i Rødt i 2012, få år etter at partiet ble stiftet som en sammenslåing av tidligere Rød Valgallianse og AKP (m-l). Ved stortingsvalget året etter fikk Rødt 1,1 prosent av stemmene, en nedgang på 0,2 prosent fra valget i 2009, og måtte fortsatt holde seg unna Stortinget.

I 2015 vant de rødgrønne makta i Oslo, og Moxnes var som Rødts gruppeleder i Oslo rådhus mannen som måtte lande forhandlinger om en samarbeidsavtale med Raymond Johansen & co. Da fikk han blant annet gjennomslag for at det ikke skulle bygges nye kommersielle barnehager i hovedstaden. Rødt hadde for første gang vesentlig makt og innflytelse i norsk politikk.

Rødt stod utenfor byrådssamarbeidet, men var en del av samarbeidet i bystyret da de rødgrønne vant makta i Oslo i 2015.

I 2017 fikk Rødt 2,4 prosent ved stortingsvalget, og Moxnes ble partiets første stortingsrepresentant, og ytre venstres første representant på tinget siden RVs Erling Folkvord ble valgt inn i 1993.

Nasjonalt gjennombrudd

Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2017 fortsatte Rødt og Moxnes framgangen, og endte på 3,8 prosents oppslutning. Det ga dem ikke bare fortsatt makt i Oslo, men i flere kommunestyrer landet rundt.

I 2021 kom det virkelige nasjonale gjennombruddet for Rødt. For første gang kom partiet over sperregrensa ved et stortingsvalg. 4,7 prosent av stemmene ga åtte stortingsrepresentanter. Selv om Rødt ble holdt utenfor det parlamentariske grunnlaget til Ap/Sp-regjeringen var det første gang en regjering på venstresida fikk en stor vaktbikkje på ytterste venstre fløy.

Rødt er i dag fire ganger så stort som det var da Moxnes tok over som partileder, og har langt større makt og innflytelse over norsk politikk. Moxnes er blitt omtalt som etterkrigstidas nest største norske partibygger bak Carl I. Hagen.

Modernisering

Moxnes har som partileder også forsøkt å ta partiet, som i stor grad bygger på røttene til den autoritære venstresida, i en bredere og mer moderne retning.

I 2014 ble referanser til Mao tatt ut fra partiprogrammet, blant annet etter påtrykk fra Moxnes. I 2019 forsøkte han også å få ordet «kommunisme» ut av programmet, men tapte den striden.

Moxnes sto også i bresjen for å få partiet til å snu i synet på våpenstøtte til Ukraina tidligere i år. Partiet var i utgangspunktet negative til å sende våpenhjelp til Ukraina, men snudde, og ble seinere med på Nansenpakka som alle de andre stortingspartiene stilte seg bak.

---

Bjørnar Moxnes

  • Født 19. desember 1981 i Oslo
  • To barn fra et tidligere ekteskap
  • Utdannet sosiolog ved Universitetet i Oslo
  • Leder i Rød Ungdom 2004–2006
  • Nestleder i Rødt 2010–2012
  • Rødt-leder 2012–2023.
  • Medlem av Oslo bystyre fra 2011 til 2019 og stortingsrepresentant for Oslo fra 2017.
  • Ble i juni 2023 tatt for tyveri av et par solbriller på Oslo Lufthavn Gardermoen.
  • Kunngjorde 24. juli 2023 at han går av som Rødt-leder.

---

Dette har skjedd i Moxnes-saken

  • 16. juni: Bjørnar Moxnes er på Oslo Lufthavn Gardermoen i forbindelse med en privat reise. Klokken 17.36 blir han tatt for tyveri av et par Hugo Boss-solbriller til en verdi av 1199 kroner.
  • 30. juni: Saken blir offentlig kjent i form av en artikkel i Romerikes Blad. Moxnes erkjenner forholdene og forteller at han glemte at han hadde med seg brillene ut av butikken. Moxnes bekrefter samtidig at han har vedtatt et forelegg på 3000 kroner. Politiet mener på sin side at han stjal solbrillene med vilje.
  • 30. juni: Senere på kvelden endrer Moxnes forklaring. Han innrømmer at han rev av lappen og la brillene i bagasjen før en vakt kom og spurte om dem.
  • 1. juli: Rødt-lederen holder pressekonferanse i Oslo sentrum om tyveriet. Han beskriver situasjonen som pinlig og beklager hendelsen.
  • 1. juli: Rødt-profilene Mímir Kristjánsson og Sofie Marhaug stiller seg bak Moxnes. Det samme gjør en rekke fylkesledere i partiet.
  • 2. juli: Fylkesleder Kjell Oldeide i Sogn og Fjordane tar initiativ til et hastemøte og mener landsstyret i partiet snarest mulig må ta stilling til om de har tillit til Moxnes. Partisekretær Reidar Strisland avviser at dette er nødvendig og sier at alle han har vært i kontakt med i landsstyret, har uttrykt tillit til partilederen.
  • 3. juli: Lokallagsleder Viktor Stein i Rødt Nordland tar til orde for at Moxnes må gå av. Tidligere RV-leder Sigurd Allern mener saken vil overskygge politikken ved høstens valg.
  • 3. juli: Rødt melder at Moxnes er sykmeldt fram til 18. juli. Marie Sneve Martinussen tar over som partileder i mellomtiden.
  • 3. juli: Rødt kaller inn til ekstraordinært landsstyremøte i forbindelse med Moxnes’ sykemelding. Martiniussen møter pressen etter møtet og understreker at Moxnes har partiets fulle tillit.
  • 3. juli: VG publiserer en overvåkingsvideo fra butikken, som viser tyveriet. Martiniussen forteller til flere medier at hun har sett videoen, men at den ikke endrer situasjonen.
  • 18. juli: Moxnes blir sykmeldt i ytterligere én uke til og med 25. juli. Marie Sneve Martinussen fortsetter å fungere som partileder.
  • 24. juli: I et Facebook-innlegg skriver Moxnes at han går av som leder for Rødt. Samme dag blir det kjent at Marie Sneve Martinussen tar over som partileder.

---

Mer fra Dagsavisen