Politikk

Mimir om Moxnes-exiten: – Rødt er ikke lenger et enmannsparti

Mímir Kristjánsson synes måten Bjørnar Moxnes forlot partiledervervet er trist. Samtidig er han ikke bekymret for at Rødt er svekket. - Moxnes bygget et bredt lag, sier Rødt-profilen, som ikke anser seg selv om en partileder.

Mandag formiddag skrev Bjørnar Moxnes på Facebook at han trekker seg som partileder for Rødt. Det skjer etter å ha blitt tatt for å stjele et par solbriller på Gardermoen i midten av juni.

– Det har vært en utrolig fin reise gjennom 11 år, og det vil jeg si mer om, men først til sommerens store sak: Jeg tok de solbrillene fra butikken på Gardermoen. Jeg gjorde en stor feil, og jeg gjorde det mye verre med måten jeg håndterte det videre. Det er jeg skikkelig lei meg for, og det vil jeg si unnskyld for, skriver Moxnes på Facebook.

Rødt-profil Mímir Kristjánsson er ikke bekymret for veien videre for Rødt.

– Jeg synes det er trist at Bjørnar måtte gå på denne måten. Det er hans egen feil. Bjørnar har gjort mye godt for partiet. Det er sørgelig at det skulle ende slik, sier Kristjánsson til RA.

– Var dette det eneste riktige, eller kunne Moxnes har fortsatt som partileder?

– Det var det eneste riktige for ham i hvert fall. Kanskje det hadde vært mulig å komme tilbake, men han velger å trekke seg – et valg jeg skjønner godt. Det positive er at vi nå er ferdige med denne saken, svarer Kristjánsson.

Han er overbevist om at det er rom for et comeback for Moxnes.

– Jeg tror på at man kan tilgi folk for nesten hva som helst. Jeg er overbevist om at Bjørnar kan komme tilbake på et tidspunkt. Det handler om hva Bjørnar selv vil, og hva han orker, svarer Kristjánsson.

– Et stort tap for partiet?

– Ja, men Rødt er ikke lenger et enmannsparti. Jeg er faktisk ikke så bekymret. Rødt har flere markante profiler. Folk kan navnet på flere Rødt-politikere enn Bjørnar. Som partileder var han flink til å bygge partiet i bredden. Vi har nå fått en god leder i Marie Sneve Martinussen, sier Kristjánsson.

Vil ikke bli partileder

Han tror velgerne vil se et annerledes Rødt med Sneve Martinussen som partileder.

– Rødt vil være nesten likt som før. Hun har vært nestleder lenge, og jobbet godt med Bjørnar. Rødt er et samstemt parti. Det er nok andre partier som hadde brutt ut i full fløykamp dersom tilsvarende skjedde i deres parti, men ikke i Rødt. Vi er samstemt. Det gjelder ledelsen, stortingsgruppen og partimedlemmer rundt i hele landet, sier Kristjánsson.

Selv er Kristjánsson klar på at han ikke er aktuell som leder for partiet.

– Jeg har aldri vært og er fremdeles ikke aktuell som leder. Jeg har gjort altfor mye dumt i livet til det, skrev Rødt-profilen på Facebook mandag.

Gruppeleder i Stavanger: - Andre har gjort verre ting

Bjørnar Moxnes stjal solbriller. Det er flere andre politikere som har gjort feil.

– Husk at norsk politikk har mange politikere som har gjort feil, og som fortsatt er med i politikken. Det er flere mekanismer som avgjør om man må gå eller ikke, sier Kristjánsson.

Gruppeleder i Rødt Stavanger, Sara N. Mauland mener det er politikere som har gjort verre ting enn Moxnes, og som fortsatt er med i politikken.

– Flere ganger har jeg generelt tenkt at politikere har trukket seg for fort, men det er ofte på grunn av det voldsomme presset som følger med. Det må ikke bli slik at man må være perfekt for å være politiker. Jeg tror ikke de beste politikerne er feilfrie. Stiller vi for høye krav til politikerne? Samtidig skal man slå ned på politikere som misbruker makten sin. Det er klart. Jeg synes det er andre politikere som har gjort verre ting enn å ta noen solbriller. Samtidig handler det om å ha troverdighet som partileder når man skal uttale seg om saker offentlig.

Sara Nustad Mauland tar over som gruppeleder for Rødt Stavanger. Mímir Kristjánsson tar pause for å satse på valgkampen og ta steget inn på Stortinget.

– Ble ikke presset

Mauland poengterer at det er Moxnes selv om har valgt å gå av. Det har ikke vært press fra partiet, sier hun på spørsmål om det var det eneste riktige at Moxnes frasa seg partileder vervet.

– Han har kommet fram til denne avgjørelsen selv. Det føles riktig for han. Om det var det eneste riktige blir hypotetisk, fordi det ikke har gått lang nok tid til å kunne se konsekvensene dersom ha hadde fortsatt som partileder, sier Mauland.

Som Mimir også Mauland at Rødt vil holde stø kurs, selv om det nå er Marie Sneve Martinussen som er leder. Utfordringene er de samme som før: Økende forskjeller på folk, lengre matkøer og dyre huspriser, forteller Mauland.

– Bjørnar Moxnes går av som privatperson. Det påvirker ikke programmet eller sakene til Rødt. Vi kommer til å fronte de samme sakene. Bjørnar og Marie har jobbet tett sammen lenge. Hun har vært med på å forme Rødt til det partiet har blitt. Moxnes har fått mye av æren for framgangen til Rødt de siste årene – og han har imponert som partileder, men han og Marie – og flere – har utviklet politikken og gjort denne fornyelsen av partiet sammen. Moxnes har vært flink til å bygge et sterkt lag, sier Mauland.

Gruppelederen i Stavanger tror heller ikke at Rødt er svekket inn mot kommunevalget til høsten.

– Det er vanskelig å si, men jeg tror ikke det. Det handler mer om tilliten til politikken, og tilliten velgerne har til de som står på listene i de ulike kommunene. Dette valget handlet ikke om Moxnes uansett, poengterer Mauland.


Mer fra Dagsavisen