Politikk

Giske: – Jeg er redd vi mister medlemmer på dette, og det taper Arbeiderpartiet på

– Det er slettes ingen straff, sier partisekretær Kjersti Stenseng i Ap, om grepet som vil gi Trond Giskes lokallag Nidaros mindre innflytelse.

Giske og Stenseng møttes i programmet Debatten på NRK torsdag kveld, hvor de var rykende uenige om én ting:

At medlemmer av et lokallag, med bostedsadresse i et annet fylke, skal telle som representanter for lokallaget i hjemkommunen når representasjonsandelen skal regnes ut.

Giske-ledede Nidaros Sosialdemokratisk Forum, et lokallag i Trondheim Ap, har vokst til landets største politiske lokallag. Enkelte vil mene at den foreslåtte vedtektsendringen fra Aps sentralstyre er et grep for å stoppe Trond Giske fra å få større makt.

Selv sa Giske under Debatten:

– Jeg skulle ønske at det i alle fall var en viss entusiasme over at 3.000 nye mennesker engasjerer seg i politikk, sier sin mening, føler at de blir hørt, støtter oppom partiet og blir medlem i et parti som ligger på 17 prosent på målingene.

– Jeg tror ikke vi får en eneste ekstra velger av det her, sa Giske i sin innledning.

På spørsmål fra programleder Fredrik Solvang om han tror det kan ha noe med ham selv å gjøre, svarte Giske:

– Det kan jo ha noe med at vi på noen punkter er litt uenige, men jeg håper jo at man aksepterer at det må være et meningsmangfold i et stort parti og at noen av oss faktisk tar det opp de gangene partiets program ikke blir fulgt.

Foreslåtte vedtektsendringer som først vil kunne trå i kraft på landsmøtet neste år, gjør at Trøndelag Ap vil få ni færre delegater enn nåværende medlemstall tilsier. De samme ni delegatene vil bli fordelt på andre fylkeslag, der de utenbys medlemmene i Nidaros hører til.

Årsaken er at medlemmer av lokallag, som har folkeregistrert adresse i en annen kommune, skal telles i hjemkommunen når representasjonen skal fordeles både i kommune- og fylkeslag.

Partisekretær Kjersti Stenseng i Arbeidarpartiets meiner målretta tiltak må til for at delen skal gå opp blant kvinnelege ordførarar. Arkivfoto: Tor Erik Schrøder / NTB / NPK

Giske gjorde det klart at han aksepterer at Nidaros mister representasjon i Trøndelag. Han reagerer imidlertid sterkt på at de samme medlemmene automatisk skal telle i hjemkommunen.

– Du må jo se at det er et dilemma?, spurte Giske Aps partisekretær, som svarte:

– Hvis du er medlem i Ap, er du medlem i et lokallag. Hvis du bor i Trondheim, men er medlem i Oslo arbeidersamfunn, så velger du å være aktiv der, men likevel har du bosted i Trøndelag. Og det du sier, da, er jo at du skal miste representasjon lokalt. Enten må du telle der du er folkeregistrert, ellers må du telle der du er medlem. Og jeg mener at alle medlemmer skal telle. Hvis vi skal ta vare på et medlemsdemokrati, der vi sørger for at vi har lokal aktivitet, at du kan melde deg inn lokalt og ha innflytelse inn til landsmøtet – ja, så bør du telle, svarte Stenseng.

På spørsmål fra Solvang, avviste Stenseng at Arbeiderpartiet straffer Nidaros-medlemmene som har annen bostedskommune.

– Det er slettes ingen straff. Jeg deler den entusiasmen med Trond over nye medlemmer, og over at Nidaros har klart å få så mange nye medlemmer og skape nytt engasjement. Så jeg heier på og ønsker hjertelig velkommen til dem alle. Jeg mener at alle medlemmer skal telle likt i Arbeiderpartiet, og at medlemskap skal ha både like rettigheter og lik representasjon. Formålet er å bygge sterke lokallag, som former politikken de skal ha nasjonalt på landsmøtet, svarte Stenseng, og kom med det som muligens var et forsøk på en forsonende tone:

– Vi er ett parti og Nidaros er et lokallag i Ap. Jeg er opptatt av at lokallag ikke skal miste makt og innflytelse på grunn av medlemmer som bor andre steder i landet.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen