Stavanger
På vei ut
Kjøkkenbenken er på vei ut. Banna beint. Om få år vil kjøkkenet være benkeløst enten det kommer i flatpakker fra Ikea eller som luksuriøse ferdigvaria...
Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
Kjøkkenbenken er på vei ut. Banna beint. Om få år vil kjøkkenet være benkeløst enten det kommer i flatpakker fra Ikea eller som luksuriøse ferdigvarianter fra Italien eller der-omkring. For hva skal vi med kjøkkenbenk når ingen gidder lage mat?
Nå er det Fjorlands som teller. Hvis jeg ikke husker helt feil fra forrige reklamesnutt, skal det nå være rundt 58 middagsretter å velge mellom, seibiff med løk, ertesuppe, kjøttkaker, fårikål, svinestek, karrikylling, oksestek, karbiser, kokt laks, torsk med gulrøtter, finnbiff, lammestek, sodd, røkt svinekam og komle. Ok, til komle og steiker trengs det kanskje litt trening, ja og tid, men kan man bomme veldig på hjemmelaget, kokt torsk med poteter og gulrøtter?
Og fårikål? Finnes det noe som er enklere å lage? Det er bare å stappe hovedingrediensene, ja du tippet riktig, lam og kål, i en stor gryte. Ha på litt mel og vann, salt og hel pepper og skru komfyren på. Sistnevnte må du jo tross alt gjøre med Fjorlands også. Ja, og så skal det koke. En stund.
Vel, så var det dette med tid, noe vi har mer av enn noen gang før, hevdes det. Men vi gidder ikke vente. Vi er sultne, og vil ha maten på bordet i en fei. Derfor orker vi ikke gå rundt grøten mens den koker, og derfor gasses tonnevis av høner i hjel, ingen vil vente på at seig høne skal bli mør. Derfor kan vi ikke lenger lage yndlingsretten vår - høne, ris og karri, en rett far hentet hjem fra eksotiske steder da han var førstereisgutt på sjøen og måtte brødfø et helt mannskap på en boks fiskeboller.
Nå er det knapt noen der ved kjøkkenbenken til å lage maten lenger. Til og med nybakte mødre skal kastes ut i arbeid så sant ungen ser dagens lys, visstnok for å utjevne lønnsforskjellen.
Det er mulig jeg er litt sen i oppfattelsen, men det er dette argumentet med likelønn jeg ikke helt skjønner. Får damene mannelønn når de stiller med melkesprengte bryster etter bare seks måneder i fødselspermisjon, mens de bare får damebetaling hvis de blir hjemme to-tre måneder til?
Sann mine ord, om noen ganske få år er kjøkkenbenken antikvarisk. Ingen gidder lage mat der lenger - og snart er det vel ingen som gidder lage unger der heller?