Innenriks

Valgkortet blir digitalt for de fleste – eldreombudet er redd eldre faller fra

I år skal valgkortet først og fremst sendes ut digitalt. Eldreombudet er bekymret for at det kan ende med at flere eldre rett og slett ikke stemmer.

Bilde 1 av 3

Saken er oppdatert!

Eldreombud Bente Lund Jacobsen har en klar beskjed til Kommunal- og moderniseringsdepartementet: De må ta hensyn til at ikke alle er digitale. 

– Så enkelt, så greit. Og så må de gjøre ting enkelt og tilgjengelig, sånn at alle får muligheten til et ordentlig valg og får den informasjonen de trenger. Jeg er redd for at det kan bli en rekke eldre som synes det blir for mye herk med valgkort og valgene våre, og bare gir opp. Og at vi får mange som ikke benytter seg av stemmeretten sin på grunn av det.

###

Eldreombud Bente Lund Jacobsen vil ha svar om valgkort. Foto: Eldreombudet

Eldreombudet sendte tirsdag denne uka et brev med flere spørsmål til departementet som sitter med det overordnede ansvaret for gjennomføringen av valg. De viser til den offisielle nettsida valg.no, der det står at alle får tilsendt valgkortet digitalt til det kommende stortings- og sametingsvalget. Noen kommer fortsatt til å få det i posten.

– Vi lurer veldig på hvordan de har tenkt til å gjennomføre det så alle får brukt stemmeretten sin, sier Jacobsen til Dagsavisen.

Les også: Partimåling januar 2021: Bunnotering for Ap: – Utrolig hvordan partiet sliter, sier valgforsker

Digitalisering

Selv om Jacobsen ser at det er flere fordeler ved at valgkortene ikke lenger skal sendes ut på papir til alle, er hun redd for at mange eldre kan få problemer.

– Vi ser at folk kanskje aldri får valgkortet sitt. I noen tilfeller kan det være at de eldre har en slektning eller en annen yngre person som håndterer det digitale livet deres. Kanskje noen bare ignorerer å sørge for at informasjonen kommer videre. Eller at det er andre ting som gjør at den eldre ikke får informasjonen, sier Jacobsen.

– Vi synes det er utfordrende at vi har så mange eldre som ikke er digitale. Norge gir i dag full gass på digitalisering, og det er en fare for at noen blir glemt, fortsetter hun.

Eldreombudet sier hun savner en kartlegging av risikoen for at noen kan falle fra, eller for at noen kanskje ikke får valgkortet sitt i det hele tatt.  

Les også: Frykter vaksineresistent koronavirus: – Massevaksineringen kan presse fram en mutasjon (+)

Noen unntak

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup (H) skriver i en epost til Dagsavisen at det er viktig for regjeringen å «gjennomføre valget på en trygg og sikker måte, hvor alle stemmeberettigede får delta.»

– Det er ingen grunn til å bekymre seg for at eldre ikke skal vil få valgkort og god informasjon om valget. Dersom du har reservert deg mot digital informasjon fra det offentlige, vil valgkortet bli sendt i posten. Du vil heller ikke få valgkortet digitalt hvis du ikke har bekreftet kontaktinformasjonen i kontakt- og reservasjonsregisteret de siste 18 måneder. Da kommer valgkortet i posten, fortsetter Astrup.

Nikolai Astrup. Politiker. Innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2009 og leder i Oslo Høyre siden 2012.

Kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup sier det ikke er grunn til å bekymre seg for at eldre ikke skal få valgkort. Foto: Mimsy Møller

Han legger til at valgdirektoratet vil sørge for god informasjon om hvor valgkortet er å finne, og at det ikke er nødvendig å ha med valgkort for å stemme. Det viktigste å ha med er legitimasjon.

Jacobsen mener perioden på 18 måneder er for lang for en del eldre. For noen kan livssituasjonen være endret, eller de har kanskje ikke lenger mulighet til å være digitale. Hun synes det hadde vært bedre å sette grensa på seks eller tre måneder før valget.

– Vi er opptatt av å lytte til alle innspill om hvordan valggjennomføringen kan gjøres best mulig. Vi vil derfor sammen med Valgdirektoratet ta initiativ til å møte Eldreombudet for å høre deres innspill. Innføringen av digital utsendelse av valgkortet vil også bli evaluert etter valget, svarer Astrup på spørsmål om de vil vurdere å krympe perioden, slik eldreombudet har foreslått.

Han understreker også at tidsperioden ikke er bestemt særskilt for utsendelse av valgkortet, men er hentet fra eforvaltningsforskriften.

Astrup presiserer overfor Dagsavisen at det ikke er den digitale postkassa som ikke skal være brukt de siste 18 månedene, slik det framsto i en tidligere versjon av artikkelen. 

Kartlegging

Til eldreombudets ønske om en kartlegging, svarer statsråden at de er klar over at det finnes eldre, og andre innbyggere, «med liten digital kompetanse som ikke kan benytte offentlige digitale tjenester.» Han skriver videre at regjeringen har som mål at alle som vil skal få tilbud om opplæring i grunnleggende digitale ferdigheter.

– Det er iverksatt ulike tiltak som skal bidra til å øke den digitale kompetansen i befolkningen, fortsetter Astrup, og sier regjeringen samarbeider med flere aktører om dette.

Les også: Astrup svarer om bostøtte: – Det er kommunene som har hovedansvaret

Høytidsstemning

I 2019 gjorde Valgdirektoratet forsøk med digitale valgkort i flere kommuner. I evalueringen kommer det blant annet fram at 13 prosent av dem som fikk kortet digitalt, printet det ut og tok med utskrift. 41 prosent av de over 60 år som fikk valgkortet digitalt, skreiv det ut.

For befolkninga som helhet svarer 77 prosent av de som fikk kortet digitalt, at de også ønsker det ved neste valg. I aldersgruppa 60+ svarer 26 prosent at de helst vil få valgkortet på papir.

Jacobsen tror det er et generasjonsskille på valgdagen, der eldre kanskje kler seg litt finere og gjør litt mer stas på det hele når de skal gjøre borgerplikten sin.

– Dette med å få valgkortet er for dem litt beviset på at «her er min stemme i samfunnet vårt. Nå skal jeg jammen gå og bruke den», sier Jacobsen.

På valgkortet står det også hvor hver og en skal stemme på selve valgdagen. Koronapandemien og nylig kommunesammenslåing gjør det ekstra viktig at alle velgerne får den informasjonen, sier eldreombudet. I år burde det i tillegg kanskje stå litt om smitteverntiltak på valgkortet, mener hun.

Informasjon om hvor man kan stemme, både på selve valgdagen og forhåndsstemming, skal ligge ute på nettsidene til kommunene. Et mål med å sende ut valgkortet elektronisk, er å nå flere velgere og være mer tilgjengelig for eksempel for blinde eller svaksynte.

Les også: En av tre kommuner søkte ikke om midler fra Stortingets eldrepakke

Mer fra Dagsavisen