Unio-leder Ragnhild Lied.

Unio: – Nå er det på tide at NHO slutter å synse

Endringer i senior-godene må baseres på kunnskap og ikke lettvinte utspill, mener Unio-leder Ragnhild Lied.

 

I likhet med kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), ønsker NHO-direktør Kristin Skogen Lund å kutte den ekstra ferieuken for arbeidstakere over 60 år.

– Det er ingenting som tyder på at en ekstra ferieuke gjør at eldre står lenger i jobb, sa hun i juni.

Les også: Frp: – Ikke aktuelt å fjerne senior-goder

– Må baseres på kunnskap

Det er en altfor lettvint konklusjon, mener leder Ragnhild Lied i fagforbundet Unio.

– Nå må NHO slutte å synse. Vi er alle opptatt av å få folk til å stå lenger i jobb. Da vet vi at flere tiltak må til. Skal det gjøres endringer i dagens ordning, må endringene være basert på kunnskap slik at de står seg over tid. Det blir for enkelt å slenge ut at det ikke hjelper med en ekstra ferieuke.

Hun mener det er verdt å lytte til Fafo-rapporten som viser at seniorgoder, som den ekstra ferieuken, motiverer eldre arbeidstakere til å jobbe lenger. Samtidig etterlyser hun mer forskning på feltet.

– Vi må kunne se seniortiltakene i sammenheng og over tid. Det nytter ikke å bare slå ned på enkelttiltak slik NHO gjør, sier Lied.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Ikke overbevist

Avdelingsdirektør Kristin Diserud Mildal i NHO gir Lied rett i at det trengs mer kunnskap om virkningene av dagens seniorpolitikk. Hun lar seg imidlertid ikke overbevise av resultatene i Fafo-rapporten.

– Rapporten sier ikke noe om at en ekstra ferieuke for seniorer faktisk fører til økt arbeidsdeltakelse. Den sier noe om at arbeidstakere føler seg motivert av det. Det er noe annet. Den sier dessuten at det er svært få ledere i privat sektor som tror det har effekt, skriver hun i en e-post til Dagsavisen.

Les også: Slår fast at senior-goder virker