Stortinget har vært utsatt for et omfattende IT-angrep - innbrudd i flere epostkontoer

Stortinget har nå politianmeldt de som står bak IT-angrepet mot Stortinget. Aps stortingsgruppe bekrefter at de er berørt.

Aps stortingsgruppe bekrefter overfor Dagsavisen at de er rammet av IT-angrepet mot Stortinget.

–  Aps stortingsgruppe, både representanter og ansatte, er rammet av IT- angrepet, sier Aps pressevakt på Stortinget, Øystein Mathisen, til Dagsavisen. Han vil ikke kommentere om hele eller bare deler av gruppa er rammet, eller om dette gjelder partileder Jonas Gahr Støre.

Også Høyres og Sps grupper skal være berørt.

– Vi er rammet. Det er flere, men uklart om noe informasjon er kommet ut, skriver Senterpartiets kommunikasjonssjef Lars Vangen til NTB.

Høyres parlamentariske leder Trond Helleland kommenterer også det som har skjedd:

– Vi ser svært alvorlig på IT-angrepet på Stortinget. Administrasjonen på Stortinget er ansvarlig for å håndtere situasjonen, sier han.

–  Et stort angrep,

–  Dette er et stort angrep, men det er et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte som er rammet. Saken er politianmeldt i dag, og vi samarbeider nært med sikkerhetsmyndighetene. Trusselbildet er krevende, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen på en pressekonferanse i Stortingets vandrehall tirsdag ettermiddag. Hun bekreftet også at det er tatt ut informasjon fra e-post-kontoene, men ville ikke si noe om hva slags informasjon det dreier seg om.

Hun sier at angrepet ble oppdaget av Stortinget selv for en ukes tid siden, og at det straks ble iverksatt tiltak.

–  Tiltakene har hatt en effekt, sier hun.

– Vi ser svært alvorlig på saken, og vi har full oppmerksomhet på å analysere situasjonen for å få et totalbilde av hendelsen og potensielt skadeomfang, sier også Andreassen i en pressemelding.

Stortingets analyser viser at det er lastet ned ulike mengder data i forbindelse med innbruddet på epostkontoene hos det de selv omtaler som «et mindre antall stortingsrepresentanter og ansatte».

– Det må hele tiden arbeides med IT-sikkerhet opp mot et krevende trusselbilde. Nye tiltak vurderes fortløpende for styrke sikkerheten på Stortinget, sier hun.

PST melder på Twitter at de er kjent med IT-angrepet mot Stortinget.

– Når PST har mottatt anmeldelsen, vil vi vurdere om det er grunnlag for å starte etterforskning, skriver de.