Slik reagerer regjeringen på Hareides veivalg

Både Frp-leder Siv Jensen og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner mener SV vil få en avgjørende rolle i norsk politikk dersom KrF velger venstresiden framfor de borgerlige

Av: Marie De Rosa og NTB

I sin tale til KrFs landsstyre fredag ba Hareide partiet vurdere et regjeringssamarbeid med Arbeiderpartiet og Senterpartiet.

– Nå er det tid for å undersøke muligheten for hva slags gjennomslag det er mulig å få i samarbeid med Ap og Sp, uten SV, sa han.

Frp-leder Siv Jensen advarer KrF mot venstredreining.

– Mange vil reagere på et KrF-samarbeid med venstresiden, spesielt på Sør- og Vestlandet, mener hun.

Jensen hevder SV vil få en avgjørende rolle i norsk politikk dersom KrF velger venstresiden framfor de borgerlige. Det til tross for at KrFs leder Knut Arild Hareide i sin avgjørende tale til landsstyret i KrF fredag ettermiddag presiserte at han ikke åpnet for samarbeid med nettopp SV.

– Frp og KrF har blitt enige om mange viktige saker de siste fem årene. Jeg har respekt for KrFs interne prosesser, men mener Frp og KrF har et felles verdigrunnlag og mange felles synspunkter i blant annet familiepolitikken, synet på velferdssamfunnet og ikke minst Norges kristne kulturarv, skriver Jensen i en e-post til NTB. 

Les også: Hareide råder KrF til å vurdere samarbeid med Arbeiderpartiet

Trenger budsjettstøtte

Jensen legger i disse dager siste hånd på neste års statsbudsjett, som skal legges fram mandag 8. oktober. Hun trenger KrFs støtte for å få det gjennom Stortinget.

Ifølge VGs kilder kan statsminister Erna Solberg komme til å stille kabinettsspørsmål dersom hennes regjering ikke har et klart flertall når budsjettet endelig skal vedtas.

Også Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener SV vil få en avgjørende rolle dersom KrF følger Hareides råd om å samarbeide med Ap. 

– Det regjeringsalternativet Knut Arild Hareide anbefaler sine medlemmer, er avhengig av Sosialistisk Venstreparti, som vil fjerne kristendommen fra barnehage, skole og Grunnloven, skriver Sanner i en e-post til NTB. 

Sanner sier at han er overrasket over Hareides veivalg. 

– Jeg har respekt for prosessen KrF nå er inne i og avgjørelsen partiet skal fatte. Det er likevel overraskende at Knut Arild Hareide anbefaler KrF å samarbeide med Ap, SV og Sp om å kaste Erna Solberg som statsminister. Det vil være et historisk linjeskift for Kristelig Folkeparti, skriver han.

Les også: Slik har Solberg & co. forsøkt å lokke KrF

Minner om at Erna er populær

Venstre håper på å fortsette samarbeidet med KrF og mener de to sentrumspartiene får mest gjennomslag med de borgerlige.

– De sakene Hareide vektlegger i talen sin, mener jeg han fortsatt vil få med samarbeid med oss. Det har gitt store gjennomslag for viktige sentrumssaker som bistand, klima og fattigdomsbekjempelse, sier Venstres nestleder og klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

Hans partifelle Abid Raja gir uttrykk for forståelse for mye av det Hareide sa i sin tale til landsstyret fredag.

– Jeg og mange i Venstre har følt det samme. Da vi likevel valgte regjering med Frp, så var det på grunn av betydelige politiske gjennomslag, påpeker han.

Han appellerer nå til KrF-representantene Hans Fredrik Grøvan og Kjell Ingolf Ropstad om å løfte fram gjennomslagene for resten av partiet.

Han minner også om statsminister Erna Solbergs popularitet.

Venstre og KrF hadde i forrige stortingsperiode en samarbeidsavtale med Høyre og Frp. Venstre valgte på nyåret å gå inn i regjeringen.

Les også: Ap-topper sier ja til KrF-samarbeid

Ikke forbli opposisjonsparti

Hareides hovedargument for at KrF bør gå til venstre, er at Senterpartiet er KrFs nærmeste allierte, mens avstanden til Fremskrittspartiet er for stor. Samtidig gjorde han det klart at partiet ikke kan forbli i rollen som opposisjonsparti i sentrum fram til 2021.

– Vi har bare to valg: Å gå inn i en regjering den ene eller andre veien. Jo lenger vi venter, jo mer vil det smerte partiet. Derfor må vi ta valget denne høsten, slo Hareide fast, og oppfordret til at partiet holder sammen.

– Debatten om hvem KrF skal samarbeide med, er ikke en debatt om KrFs sjel, understreket han.

KrFs landsstyre diskuterte fredag ettermiddag prosessen som skal avgjøre om partiet skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden.

Etter det avisen Dagen erfarer, vil det bli innkalt til ekstraordinært landsmøte i KrF i slutten av oktober eller tidlig i november. 

Et klart flertall har tatt til orde for ekstraordinært landsmøte, skriver avisen.

(NTB)