Innenriks

Slik har Solberg & co. forsøkt å lokke KrF

Lokkeropene fra høyresiden har vært mange og intense før KrFs skjebnemøte i landsstyret i dag.

Dette er saken: Kristelig Folkeparti må velge side i norsk politikk. Sentrum er en ødemark etter at Senterpartiet ble en del av den rødgrønne siden i 2005 og Venstre gikk inn i Høyre/Frp-regjeringen i vinter.

Denne høsten skal partiet bestemme seg for om det skal gå et skritt mot høyre og med all sannsynlighet gå inn i Erna Solberg regjering eller vende seg mot venstre og søke et samarbeid med Arbeiderpartiet.

En avgjørelse var egentlig ikke ventet før på partiets landsstyremøte i november.

Hareides bok: Tirsdag presenterte partileder Knut Arild Hareide boka han har skrevet på siden forrige valg – og den leses som argumentasjon for å søke samarbeid på venstresiden.

Selv bedyrer Hareide at så ikke er tilfelle, og han påpeker at han ikke har trukket noen konklusjoner. Dermed har forventningene til klar tale fra Hareide under dagens landsstyremøte økt betraktelig.

Bokas budskap har skapt reaksjoner og ser tilsynelatende ut til å ha forsterket en frykt hos den borgerlige regjeringen om at KrF, som sitter på vippen i Stortinget, er i ferd med å vende dem ryggen.

Lokkeropene på KrF fra høyresiden har dermed blitt stadig sterkere denne uken – her er et knippe:

Ut av det blå dukket statsminister og Høyre-leder Erna Solberg fredag opp på landsmøtet til KrFs ungdomsorganisasjon, KrFU, i forkant av at KrF-ungdommene skulle diskutere sidevalg.

KrFU, som har tre representanter i KrFs landsstyre, vedtok med knapt flertall å søke regjeringsmakt med den borgerlige regjeringen. Solberg har, ifølge NRK, aldri deltatt på landsmøtene til verken Fremskrittspartiets Ungdom eller Unge Venstre. Statsministerens besøk var verken annonsert i landsmøteprogrammet eller sto oppført i Solbergs kalender, men hun var invitert av KrFU-ledelsen. Det overrasket imidlertid en del, og skapte sterke reaksjoner i deler av KrFU.

Påtroppende første nestleder Nikolai Berlund Skogan omtalte besøket overfor NRK som «ren lobbyvirksomhet for at vi skal inn i regjeringen hennes».

– Det vil ha veldig stor påvirkning at hun kommer og mater vårt landsmøte med regjeringens ideologi, sa Skogan.

Tirsdag 25. september publiserer nettutgaven til Vårt Land en kronikk signert Høyre-nestleder Jan Tore Sanner, med tittelen «Høyre og KrF hjertevenner i kampen mot sorteringssamfunnet».

Tidligere samme dag hadde Hareide presentert sin bok der han blant annet konkluderer med at Høyre har beveget seg i liberalistisk retning, samtidig som Hareide advarer mot liberalismen på høyresiden i norsk politikk.

Sanner skriver KrF og Høyre sammen i kampen mot sorteringssamfunnet, samtidig som han kritiserer Arbeiderpartiet og SV for å trekke i liberal retning.

Flere Høyre-topper har vært ute denne uken og advart KrF mot å velge Ap-samarbeid.

– Arbeiderpartiet har uten tvil beveget seg til venstre i mange viktige verdispørsmål, og Sosialistisk Venstreparti vil for eksempel at norsk skole i sitt verdigrunnlag skal være livssynsnøytralt og sekulært. Det er ikke aktuelt for Høyre. Vi vil verne om vår kristne kulturarv, ikke rive den ned, sa Høyre-statsråd Torbjørn Røe Isaksen til ABC nyheter.

Isaksen er også sitert i Dagbladet på at han mener at «KrF ville fått flere seire og gjennomslag i regjering».

– Statsministermålingene viser at KrF-velgerne ønsker Erna Solberg som statsminister. Jeg tror nok en hel del KrF-velgere stemte på KrF fordi de ønsket Erna som statsminister, sa finanspolitisk talsperson Henrik Asheim, også det til ABC nyheter.

Stortingsrepresentant Stefan Heggelund ville ikke være noe dårligere. «KrF og Høyre gjør hverandre bedre», skrev han i et debattinnlegg i Vårt Land - en avis man får anta har relativt mange KrF-velgere som lesere.

På morgenkvisten fredag, bare timer før KrFs landsstyre skulle sette seg sammen og diskutere veien videre, kom det en ny budsjettlekkasje fra regjeringen – denne gangen på et kjernefelt for KrF.

Venstre-statsråd Trine Skei Grande, som i forrige periode var Hareides nære allierte da KrF og Venstre sto på samme side i samarbeidsavtalen med regjeringen, kunne røpe at bistandsbudsjettet øker til rekordhøye 37,8 milliarder.

– Da når vi en-prosentmålet, som jo har vært viktig for sentrum i norsk politikk, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK, som også innrømmet at tidspunktet for lekkasjen ikke var tilfeldig.

Høyresidens KrF-lokking er lagt merke til av blant andre Sps parlamentariske leder Marit Arnstad:

Men hva med venstresiden? Har Ap-leder Jonas Gahr Støre sittet høflig og stille og bare ventet på KrFs avgjørelse? Nei da, torsdag kveld lot Støre seg intervjue av NRK, og uttalte da:

– Jeg tror Kristelig Folkeparti har mer å hente på vår side av streken. Når det gjelder spørsmål om rettferdig fordeling, velferd, kampen mot fattigdom, klimaer og internasjonal solidaritet, så står de for et verdisyn som har mer til felles med det vi har i sosialdemokratiet, sa han.

Hvorfor er det viktig: KrF sitter på vippen i Stortinget, og sikrer i dag flertallet til den borgerlige regjeringen.

Dersom partiet skifter side, vil det ikke være mulig for Solberg-regjeringen å få sitt budsjett vedtatt. Dermed faller regjeringen.

2019-budsjettet kommer om halvannen uke. Det er høyst uklart hvor klare KrF, innen budsjettet skal vedtas senere i høst, vil være i samarbeidsspørsmålet.

Hareides problem: KrF er, tross sin beskjedne størrelse, et bredt folkeparti i den forstand at det er langt fra venstresiden til høyresiden. Partiet er også splittet i synet på hvilken side i politikken det bør søke samarbeid.

Det virker imidlertid relativt klart at et solid flertall fortrekker samarbeid med høyresiden.

Dersom analysene om at Hareide vil føre partiet mot venstre holder vann, kan han derfor stå overfor en alvorlig erosjon av grunnfjellet i partiet.

I samarbeidsvedtaket partiet la på bordet før 2017-valget, signaliserte KrF at partiet ville inn i en regjering med Høyre-leder Erna Solberg som statsminister, men at Frp måtte kastes ut.

Nå kan det, ifølge VG, se ut som om motstanden mot en regjeringstilværelse også med Frp, ikke lenger er like sterk.

Mer fra Dagsavisen