Innenriks

Rasisme i skolen: Arbeiderpartiet vil innføre sanksjoner mot skoler som ikke tar tak i problemene

Det må stilles krav til hvordan skolene følger opp rasisme og trakassering, mener Arbeiderpartiet.

– Vi i Arbeiderpartiet mener det må være nulltoleranse for rasisme i skolegården. Alle barn skal ha en trygg skoledag, sier partiets utdanningspolitiske talsperson Torstein Tvedt Solberg til Dagsavisen.

Arbeiderpartiet legger derfor nå fram flere forslag som skal motvirke rasisme og trakassering på skolen:

Å styrke støtteordningene for organisasjoner og frivillige som jobber med å forebygge rasisme.

* Å gjennomføre et stort kompetanseutviklingsprogram i forebyggende arbeid mot rasisme, mobbing og trakassering, for rektorer, lærere og andre ansatte i skolen.

* Å innføre en mobbe- og trakasseringsknapp

* Å åpne for sanksjoner mot skoler som ikke tar tak i vedvarende mobbeproblemer, blant annet ved å innhente fagfolk som kan bistå og veilede skoler som opplever rasisme- og trakasseringssaker.

Les også: Mener skolene ikke har nok kunnskap om rasisme 

Vil ha sanksjoner

Dagsavisen skrev i forrige uke om undersøkelsen til Antirasistisk senter fra 2017, som viser at barn og unge opplever mest diskriminering og rasisme på skolen.

Det elevene, lærerne og forskerne rapporterer om må tas på alvor, sier Torstein Tvedt Solberg. Da må skolene ha mulighet til å forebygge rasisme og trakassering.

– Vi ønsker å sette inn fagfolk. En del av de skolene som opplever slike saker, har ikke nok kompetanse til å håndtere det. En skole skal ikke måtte stå alene i håndteringen, så hvis skolen ikke klarer å skape endringer, må det tas grep, sier Solberg.

Han foreslår blant annet egne beredskapsteam med fagfolk som hjelper skoler som har behov for det. 

– Det er viktig å gi skolene mulighet til å håndtere slike saker, men samtidig må vi stille tydelige krav og forvente at det blir fulgt opp, sier han. 

Derfor mener Arbeiderpartiet at det bør innføres sanksjoner for skoler som ikke tar tak i vedvarende mobbeproblemer. Solberg kan ikke si noe om hva slags sanksjoner partiet ser for seg.

– Det være sanksjoner. Vi har ikke gått konkret i detalj på hva det bør være, men vi vil vurdere sanksjoner for skoler som ikke tar tak i tilfeller med rasisme og trakassering, sier Solberg.

Les også: Abas Ahmad (18) er blitt møtt med apelyder på fotballbanen (+)

Mobbeknappen

Forslaget om en mobbe- og trakasseringsknapp er basert på erfaringer noen kommuner allerede har gjort. Nordland fylke har innført en slik mobbeknapp på alle sine videregående skoler, forteller Solberg.

– Nordland fylke har innført et digitalt meldesystem der elever, foreldre og lærere kan melde fra om de ser eller merker noe som bør følges opp. Deretter er rektor ved skolen pliktig til å undersøke det saken gjelder, og ta tak i det, sier Solberg.

Han mener det er viktig at terskelen for å melde fra om hendelser er lav, og at det skal finnes metoder som gjør det enkelt. Denne knappen er digitalt tilgjengelig 24 timer i døgnet.

– Det er viktig å ta tak i ting tidlig, legger Solberg til.

Hold deg oppdatert: Få nyhetsbrev fra Dagsavisen

Prøver på nytt

De fleste av forslagene Arbeiderpartiet kommer med, har de enten foreslått i Stortinget tidligere, eller så har de ligget i deres alternative budsjetter, forteller Solberg.

Grunnen til at de nå legger dem fram på nytt, handler om rasismedebatten som nå har blitt løftet i Norge etter drapet på George Floyd og kampanjen «black lives matter» i USA de siste ukene.

I høst skal partiet igjen legge frem forslagene for Stortinget. 

– Dessverre har regjeringen stemt imot alle disse forslagene tidligere, men vi prøver på nytt. Rasisme og de signalene vi nå får, må tas på alvor, sier Solberg.

Mer fra Dagsavisen