Innenriks

Justisministeren møter i Stortinget for å forklare seg om Abbasi-saken

Justisminister Jøran Kallmyr (Frp) kommer mandag ettermiddag til Stortinget for å svare på spørsmål om den mye omtalte utsendelsen av Abbasi-familien.

Det bekrefter Justisdepartementet overfor NTB etter at SV-representant Lars Haltbrekken tidligere på dagen ba Stortingets presidentskap om å få stille et spørsmål til statsråden om saken ved stortingsmøtets slutt.

Haltbrekken sier at han nå har fått dette innvilget.

– Det har oppstått en akutt situasjon rundt pågripelsen og utsendelsen av Atefa Rezaia og hennes tre barn fra Norge til Afghanistan. Ved ankomst Istanbul flyplass har mor blitt akutt syk og returneres nå til Norge. De tre barna, hvorav den yngste er 16 år, har blitt skilt fra mor og forventes uttransportert videre til Kabul, Afghanistan, som planlagt. Barn uten omsorgspersoner returneres ikke fra Norge til Afghanistan, skrev Haltbrekken i anmodningen til presidentskapet om å få ta opp saken på kort varsel.

Dagens leder: Deportasjon på norsk

Aldri vært i Afghanistan

De to barna har aldri vært i Afghanistan, og den eldste broren har ikke vært der siden han var et lite barn.

Haltbrekken lurer blant annet på hvilken instans som har tatt beslutningen om å fortsette utsendelsen av de andre barna.

– Hvordan hjemles denne beslutningen om retur uten omsorgsperson, og er det tatt hensyn til at det i denne saken er etablert sterke menneskelige og humanitære hensyn som reflekteres i vedtaket?, skriver Haltbrekken i anmodningen til Stortingets presidentskap.

Ifølge Dagbladet har også Venstres Guri Melby bedt om at Kallmyr skal komme til Stortinget og svare på spørsmål om saken. (NTB)

Les også: Politiet: – Forsvarlig å foreta tvangsutsending av Abbasi-familien

Mer fra Dagsavisen