Leder

Deportasjon på norsk

Dypest sett handler behandlingen av Abbasi-familien om hvem vi er. Hvem ønsker vi å være som nordmenn, som Norge?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Vi kan ikke ta imot alle i verden som trenger hjelp. Alle er enige i det. Men statens deportasjon av familien Abbasi til Afghanistan, er skammelig. Den avslører en stat og et system som mangler menneskelighet. Den avslører en politikk som mangler nødvendig anstendighet.

Klokka fem lørdag morgen gikk politiet inn i leiligheten til Abbasi-familien i Trondheim. To myndige barn på 22 og 20 og en 16-åring ble sendt til Istanbul etter sju år i Norge. Fra Istanbul skal familien sendes videre til Afghanistan. 18 år etter at de flyktet derfra. Det er et land ingen av de tre barna har noe forhold til selv om de har slekt i landet. Mora ble syk under transporten og skal sendes tilbake til Norge. Barna skal likevel til Afghanistan. En 16-åring til Afghanistan uten mamma? Et barn med røtter i Norge. Det er vanvittig.

Verdens rikeste land, Nansens land, med nær historie som en nasjon av flyktninger under andre verdenskrig, sender barn tilbake til en kaotisk krigssone. Til et land der sikkerhetssituasjonen ikke har blitt bedre, men verre de siste årene. «Afghanistan er et av verdens farligste land for barn å bo i», heter det på Redd Barnas hjemmeside. Andre instanser går lengre: Afghanistan er verdens farligste land. For enhver. Og nordmenn anbefales av norske myndigheter til å holde seg langt unna. I årene fra 2015 til 2017 var Norge det landet som har tvangsreturnert flest afghanere, ifølge NOAS. Praksisen har fått kritikk av FN.

Dypest sett handler behandlingen av Abbasi-familien om hvem vi er. Hvem ønsker vi å være som nordmenn, som Norge? Vi har i en årrekke søkt en framskutt posisjon som fredsmegler. Vi mener vi har litt å fare med når det gjelder fred og humanisme, når det gjelder menneskesyn, rettferdighet og fornuft. Derfor jobber norske diplomater nå doble skift for å få en plass rundt bordet i FNs sikkerhetsråd.

Den samme nasjonen som har et så godt humanitært selvbilde, har strammet til sin asyl- og innvandringspolitikk i den grad at den kveler alle menneskelige hensyn når mennesker kommer hit på grunn av fare eller nød.

Mer fra: Leder