Nyheter

- Ingen sperrer for privatisering

VALG 2015: Oslo står foran enorme utfordringer i årene som kommer. Om Høyre vinner valget for femte gang på rad neste høst, kan enda mer privatisering bli løsningen. - Der har vi ingen sperrer, sier ordfører Fabian Stang.

- Det er derfor jeg er her, for å drive politikk. Det er litt snålt å lese at jeg bare er en gallionsfigur som klipper snorer når jeg tenker på hvor mye politikkutvikling som har skjedd over dette bordet, sier Fabian Stang.

På ordførerens kontor på rådhuset sitter byrådsleder Stian Berger Røsland og ordfører Fabian Stang rundt det samme runde bordet de så ofte sitter rundt når avgjørelser skal tas. Her, med utsikt over rådhuskaia og Aker Brygge, er det Oslos to mest sentrale politikere diskuterer, lytter og snakker om hvordan byen skal bli.

- Jeg kan ikke huske at vi har kranglet eller prøvd å utfordre hverandre. Vi utfordrer problemene sammen, sier Berger Røsland.

Med ett år igjen til kommunevalget har radarparet for lengst takket ja til gjenvalg. Dersom de vinner valget neste høst, vil Høyre ha styrt i 22 år uten avbrudd. Til tross for å ha styrt i snart to tiår, er de to fortsatt sultne på å løse utfordringene hovedstaden står overfor.

- Å ha sittet i posisjon forholdsvis lenge er ikke et fundament. Hva vi gjorde politisk i går er ikke noe å lene seg på. Det er hva vi gjør i dag og i morgen som er det interessante. Du må alltid være i opposisjon til deg selv hvis du skal lykkes i denne bransjen, sier Stang.

Privatisering

Et av de store temaene som skiller byrådet og opposisjonen i Oslo er synet på privatisering og konkurranseutsetting.

- Hvis dere får fortsette i fire nye år, vil det bli mer privatisering av offentlige tjenester?

- Hvis det funker, sier Stang.

- Hvis det gir et bedre resultat for brukerne, høyere kvalitet uten at det koster mer, og gode arbeidsplasser for de ansatte, er vi villige til å gjøre det på nær sagt hvilket som helst område. Vi har ingen sperrer der. Vi er bare ute etter at innbyggerne våre, barn, unge og eldre, skal få best mulig tjenester, og at det skal være godt å jobbe med de oppgavene, sier ordføreren.

Noen tjenester vil derimot helt sikkert forbli kommunale.

- For eksempel legevakten blir neppe satt ut, sier han.

Byrådsleder Berger Røsland er noe mer avmålt i synet på privatisering.

- Jeg tror at det vi tenker på som offentlige tjenester, det som storsamfunnet bidrar med, blir best i et samspill mellom at offentlige gjør det selv, at ideelle organisasjoner gjør en del, og at også private aktører gjør en del. Å sørge for at det er en balanse der er viktig for oss.

- Det kommer til et punkt der det etter mitt syn ikke vil være riktig å legge ut flere sykehjem, fordi det offentlige også skal være en aktør for disse tjenestene, sier han.

Reise og bo

Utfordringene står i kø for Oslo. Prognosene viser at byen kan vokse med flere hundre tusen innbyggere i løpet av få år. Allerede er t-banetunnelene fulle, og i rushtida står bussene nærmest i kø langs hovedfartsårene.

To av hovedproblemene er hvor flere hundre tusen flere beboere skal bo, og hvordan de skal komme seg rundt.

- Det kommer til et punkt der det ikke er mulig å putte mer penger på driftsbudsjettet. Det er ikke plass til flere busser, trikker eller T-baner. Nå har kollektivbruken i Oslo steget med 40 prosent siden 2006, sier Berger Røsland.

- Vi har lykkes utrolig godt med å få folk til å reise kollektivt. Men det får vi midt i trynet, for nå er det så fullt, sier Stang.

Blant løsningene er å bygge tettere og høyere, og rundt kollektivknutepunkter, mener politikerne. Ifølge Berger Røsland har vi plass til å bygge 150.000 flere boliger innenfor byggesonen i Oslo. Ny togtunnel, t-banetunnel, Fornebubanen og A-husbanen er også nøkkelsaker å få til.

Spark til Ap

Mens Berger Røsland og Stang allerede har sagt ja til å stille til gjenvalg, har hovedkonkurrenten i Arbeiderpartiet ennå ikke bestemt seg for hvem som skal toppe valglistene om et år.

Partisekretær Raymond Johansen har sagt ja til å stille som byrådslederkandidat, men hvem som vil bli venstresidas alternativ til populære Fabian Stang i ordførerrollen er ennå ikke avklart.

Navn og posisjoner ønsker ikke Oslosjefene å kommentere, men de tillater seg likevel å komme med et lite spark til opposisjonen.

- Vår hovedmotstander er åpenbart Oslo Arbeiderparti, og Oslo Arbeiderparti har hatt, og muligens har, ganske mye intern diskusjon. Lite om politikk, men mye om personer og posisjoner. Det har muligens virket litt dempende for evnen til å utforme politikk. Hva som kommer om de skulle vinne valget er litt vanskelig å si, sier Berger Røsland.

- Et av de mest populære forslagene Ap fremmer er « ... stilles i bero inntil ...». Hvis det er en mindre justering i en organisasjon eller etat er det veldig ofte at det blir et forslag i bystyret om at noe må «stilles i bero». Du kan ikke styre Oslo med en forestilling om at ting skal stå i bero. Oslo er så i endring, i bevegelse, i utvikling. Hvis utgangspunktet ditt er at du er skeptisk til endring og forandring, tror jeg du kommer til å slite, legger han til.

stian.fyen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen