Innenriks

Forstår brexit-velgerne

Det er ikke elitene, men de som sliter som betaler kostnadene for en liberal innvandringspolitikk, mener innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp).

Mens statsminister Erna Solberg advarte britene mot å stemme for at Storbritannia skulle ut av EU, uttrykker innvandringsminister Sylvi Listhaug forståelse for at britene sa nei. Mange mener nemlig innvandring var en hovedfaktor da et flertall av velgerne stemte for å forlate EU, og Listhaug synes ikke det er rart at opplevd manglende kontroll med innvandringen trigget Leave-velgerne:

– Ja, jeg har veldig stor forståelse for at folk tenker langsiktig i disse spørsmålene her. Når du ser arbeidsmarkedet, så er det de som sliter i dag som først og fremst får konkurranse hvis du har en liberal innvandringspolitikk. Det samme gjelder sosiale ordninger, om en på sikt må redusere dem fordi det er for mange som ikke bidrar og for få som betaler inn. Det er ikke eliten som betaler prisen for det – det er dem som sliter, sier Listhaug til Dagsavisen.

Les også: Listhaug slår sjef Jensen

Tror Trump har en sjanse

På grunn av avgrunnen mellom eliten og folk flest tror Listhaug også at valget i USA kan bli langt mer spennende enn mange så for seg. Hun mener Trump har en sjanse til å bli USAs neste president.

– Aggresjonen mot Washington var stor allerede da jeg var der i 2005. Den har ikke blitt mindre for å si det sånn, og Hillary Clinton blir jo sett på som nesten en inkarnasjon av Washington-makten. Så det kan bli veldig spennende, sier Listhaug, som selv har hospitert ved Representantenes hus i Washington D.C.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Fortsatt bekymret for barna

Det skapte overskrifter da Listhaug til Aftenposten uttalte at hun var bekymret for sine barns framtid med tanke på innvandringen. Det er likevel en uttalelse hun står ved.

– På grunn av mange ting. Nå går Storbritannia ut av EU. Hvem hadde trodd det for få år siden? Russland utvikler seg. Vi ser Tyrkia, og det som skjer der. I Midtøsten er det mange land som etter den arabiske våren har gått i feil retning. Det amerikanske valget er veldig spennende – og for så vidt også noe nytt. Og en flyktningstrøm i fjor som vi ikke hadde sett maken til. Så det er veldig mange ting som gjør at vi har en mer usikker situasjon enn på veldig mange år.

Les også: – Listhaug satser på «superflyktningene», ikke på flertallet

– Ingen diktator

Samtidig er Listhaug optimistisk med tanke på sitt eget handlingsrom som innvandring- og integreringsminister.

– Men jeg er ingen eneherskende diktator i verden som kan bestemme utviklingen for hvordan verden går.

Akkurat nå kommer det mellom 50 og 70 asylsøkere til Norge i uka. Det er betydelig lavere en de høyeste prognosene fra i fjor, og færre enn våre naboland. Listhaug peker på innstrammingene hun la fram i vår som deler av årsaken til at færre kommer til Norge, selv om innstramningene ikke ble så stramme som Frp først ønsket. Høyre og statsminister Erna Solberg ville ha asylforlik, men Frp på Stortinget ville stemme for sine primærstandpunkter. I opposisjonen har flere ment at det ville blitt flere innstramninger om Frp ikke kjørte slalåm som bevisst strategi. Det avviser Listhaug blankt.

– Vi har gjentatte ganger etterlyst hvilke forslag de kunne strekke seg til på et bakrom, som de ikke har villet si at de ville stemme for i det åpne landskapet. Det har ingen så langt svart på, avslutter hun.

Les også: Sylvi Listhaug: Portvokteren

Sylvis sommer

Ferierer du helst hjemme, på ferie i Norge eller i utlandet?

– Begge deler. Jeg skal til Sunnmøre. Det må jeg alltid. Så skal jeg til USA. Denne gangen blir det biltur på østkysten. Da bestiller vi hotell kun første natta, og etter det tar vi det som det kommer.

Er den beste sommermaten grillmat, nyfanget makrell eller mat på uteservering?

– Jeg liker meg så godt hjemme, så jeg er nesten aldri på restaurant. Det er altfor masete. Så jeg griller gjerne hjemme: Koteletter, kylling, pølser. Sånn mat som er for folk flest.

På stupebrettet blir det svalestup, mageplask eller bomba?

– Jeg liker ikke å bade særlig godt. Men hvis jeg først står på et stupebrett må det bli svalestup.

I solveggen kjøler du deg ned med en kroneis, en «glasscola» eller en pils?

– Pepsi eller is. Øl drikker jeg veldig sjelden.

Mer fra Dagsavisen